Josephine Sondlo ska bli världens bästa bartender!

Imorgon åker jag med Nordens bästa bartender Josephine Sondlo till Mexico City för att följa henne i tävlingen Diageo World Class till prispallen som världens bästa bartender. Hon kammade hem segern som Nordens bästa i maj, där hon tävlade mot 12 andra finalister i Skottland.
Nu ska hon tävla i cocktail-blandning mot några av världens bästa bartenders!

fullsizeoutput_1042

Diageo World Class är världens största och mest prestigefulla bartendertävling. Tävlingen har funnits i åtta år och har haft över 15 000 sökande. 57 deltagare har tagit sig till den globala finalen.

Alla tävlande får olika utmaningar med varumärken från Diageos portfölj (ex. Talisker och Zacapa). De utmanas att ta drinkupplevelsen till en ny nivå, och självklart med ett miljötänk.

Josephine är en sprudlande person och en fantastisk bartender. Hon inspirerar med sitt sätt att tänka, sin värme och energi. Jag träffade en av hennes tidigare arbetsgivare som påpekade att hon verkligen har något unikt, både som person och bartender.

Idag jobbar hon på Penny & Bill i Stockholm, och har en lång meritlista från flera av Stockholms bästa barer och restauranger. Josephine började karriären som nisse på Berns – ”min kollegor sa att jag var sämst som nisse och undrade hur jag kunde få behålla jobbet… efter det bestämde jag mig att jag skulle vara bäst i allt jag gör”.
Efter ett tag fick hon jobb som bartender på Berns, och efter det har det bara rullat på. Hon har jobbat på ställen som Reisen, Riche och 1900/Kåken. Och det var på det sistnämnda där hon tog sina bartender-skills och sitt intresse till en ny nivå. Jag minns också den tiden, här fick jag uppleva mina första magiska cocktails.

Josephine har en klassisk stil och har influerats mycket av New York där hon har spenderat mycket tid. Att jobba med svenska råvaror och smaker som väcker gamla minnen är något hon också gillar – tänk sommar, bär och grädde.
Hon har ett starkt hållbarhetstänk och försöker att använda allt utan att kasta något. Perfekt inför tävlingen i Mexico då ”zero waste” är en av utmaningarna.

I helgen var det genrep på Penny & Bill inför resan till Mexico. Jag kan inte säga vad hon kommer tävla med, bara att hon kommer gå långt. Wow vilka genomtänkta cocktails och presentationer! Jag fick gåshud när första drinken presenterades.

Precis som till tävlingen i Skottland är Josephine förberedd till max med målet i sikte. Hon har levt med planeringen dag och natt sedan vinsten i maj.

Tävlingen är uppdelad i olika moment och avslutas på torsdag om en vecka. Ett moment handlar om miljön där deltagarna ska skapa cocktails som bidrar till en bättre värld – använda bra råvaror, återanvända råvaror och minska på svinnet.
Ett annat roligt moment är ”Cocktails at home”. Här är utmaningen att först visa upp sin signatur Bloody Mary, sen ta fram en cocktail som är baserad på ingredienser som många har hemma och lätt kan göra själva. Ser fram emot att få ta del av de recepten!

Jag frågade om det fanns någon bar Josephine kommer besöka under tävlingen och svaret blev Limantour som är en av världens bästa barer. Tips till alla som ska besöka staden!
Hela tävlingen kommer live streamas och kan följas på Instagram och Youtube under @worldclass. Bilder hittar du under #WorldClass2017.
På min Instagram och här på bloggen kommer ni kunna följa tävlingen dag för dag.
Jag kommer rapportera från hela tävlingen och visa upp det mest spännande. Självklart blir det lite mat också. Min Instagram hittar du om du söker på @stockholmfood.

Vill du testa en av Josephines cocktails? Här kommer recept på en av de hon vann med i den nordiska finalen:

–       40 ml Bulleit Rye

–       20ml Lemon juice

–       20ml Averna

–       10ml Chai Port

–       10ml Dubonnet Rouge

–       25 ml Black Raspberry preserve

–       2 dash Cynar & Vanilla bitters – blend

–       5ml yellow chartreuse

–       5 ml Zacapa Edicion Negra. Raspberry and saffron powder.

WC Nordic Finals 2017 692

Fler recept kommer efter finalen. Ett hett tips är att besöka Josefine på Penny & Bill när hon kommer hem. Passa på att äta då också, maten är tipp topp!

WC Nordic Finals 2017 533

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..