En smakresa till Bergen med Norsk Sjömat

För några veckor sen var jag, några journalister och kända svenska kockar i Bergen för att kolla in den Norska kusten och all sjömat som finns där. OMG vad mycket bra mat, jag har aldrig i hela mitt liv ätit så många goda skaldjur och fiskar!

Med på resan var Nisse Molinder, en av stans kändaste krögare. Han har flera populära ställen i stan, bl.a. Melanders Fisk. Få personer är så bra på fisk och skaldjur som Nisse.

Sen var Joakim Karlsson från stjärnkrogen Sushi Sho med. Vill du uppleva stans bästa sushi ska du gå hit! Jag blev så inspirerad av Joakim, han testade alla typer av fiskar och skaldjur med en stor nyfikenhet. Och kunde typ allt om alla.

En annan inspirerande kock som var med var Ichi från Ichi Ichi. En relativt nyöppnat ställe som på kort tid höll på att klippa en gulddrake. Det här stället vill du inte heller missa, det är en av våra bästa restauranger.

Min foodie-vän Anders Husa var också med i Bergen. Han har instagramkontot @Andershusa och sajten andershusa.com Kolla in det för grymma tips på restauranger i Norden. Ingen äter så mycket bra mat som han och tar så fina bilder.

Under dagarna i Bergen fick vi träffa en rad olika personer som jobbar med norsk sjömat, allt från stora krögare till Roderick Sloan, en djuphavsfiskare som levererar Norsk fisk och skaldjur till finkrogar som Noma i Köpenhamn. Hur coolt?René Redzepi från Noma brukar följa med Roderick ut på havet och dyka i vattnet för att fiska upp maten. Då har man bra koll på vart maten kommer ifrån, minst sagt.

Roderick Sloan

Sista dagen besökte vi en laxodling, riktigt spännande att se. Jag hade en bild av hur en laxodling skulle se ut, men det här var något helt annat. Odlingen låg mitt ute i havet vid den vackra kusten. Dessutom ganska häftigt att laxen här går raka vägen till Japan och sushirestaurangerna där.

En bra grej vi fick med oss är att tänka på att äta fisk i säsong. För att vi ska bevara fiskarna är det viktigt att tänka på när man äter dem, om de inte är frysta såklart. Klicka här så ser du när det är säsong för olika fiskar.

Besöker du Bergen måste du kolla in Restaurant 1877 och Cornelius Sjømat, två drömmiga restauranger. Den sistnämnda ligger vid vattnet och det som serveras fiskas upp precis utanför. Han som driver stället är 70 år och hoppade i vattnet (mitt i vintern) och plockade upp skaldjur till vår lunch. Ganska maxat, och framförallt väldigt gott.

Laxsushi!

SKALDJUR <3 Direkt från havet

Ostron!

Har du ätit sjöborre? Om inte kan jag rekommendera att testa.

Cornelius Sjømatrestaurant – soppa med skaldjursbuljong

Besök i en av fiskehallarna

Cornelius Sjømatrestaurant

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..