I annonssamarbete med SWITZERLAND CHEESE MARKETING NORDICS

Risotto med Gruyère AOP, svamp och svartkål

gruyere-risotto-petter-backlund

I samarbete med Switzerland Cheese Marketing Nordics har jag gjort en underbart krämig svamprisotto med massa smak av god Gruyère AOP och härlig svamp. En rätt som näst intill är omöjlig att sluta äta och de krispiga torkade svartkålsbladen på toppen ger både härlig textur och fin smak. Tänk på att låta riset ha kvar sin kärna för fin textur och att varsamt fylla på med buljong på slutet för att få en fin krämighet.

Mer om Gruyère AOP

Gruyère är en Schweizisk opastöriserad mellanhård ost med en fin balans mellan sälta och sötma. Den aningen fruktiga och nötiga smaken gör den till en väldigt bra matost där du vill få fram karaktär utan att överspela de andra råvarorna. Mjölken som används till Gruyère får endast komma från kor som utfodrats med gräs, hö och fastlagda tilläggsfoder och alltså inte ensilage. För att kallas Gruyère AOP måste produktionen ligga inom den franska delen av Schweiz (Romandiet) utom Valais och Genève samt så får avståndet mellan ysteri och mjölkproducent vara högst 20 km. Dessa bestämmelser tillsammans med noggranna kvalitetskontroller gör att du kan förvänta dig en riktigt god och smakrik ost som alltid håller måttet.

Läs mer här 

SCM_Logo_Text_URL_INT

gruyere-risotto-petter-backlund-2

Svamprisotto med Gruyère AOP, svartkål och rosmarin

Ingredienser (4 personer)

1 vitlöksklyfta
3 st schalottenlökar
3 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
9 dl svampbuljong
150 g skogschampinjoner
20g Torkade kantareller (eller 200 g färska)
75 g smör
3 dl riven Gruyère AOP
Salt och nymalen svartpeppar
3 blad Svartkål
2 kvistar rosmarin

Tillredning

Snitta ut stjälken på svartkålen och torka den i ugnen på 100°C i upp till en timme beroende på hur grova bladen är. Ta ut när de är frasiga men ej brända.

Skala och finhacka vitlöken och schalottenlöken.

Koka upp buljongen och håll den varm.

Använd en tjockbottnad kastrull och fräs vitlöken och schalottenlöken i olivoljan utan att den får färg. Tillsätt riset, höj temperaturen och fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in.

Under omrörning späder du sen risotton med buljongen. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Kom ihåg att du vill ha kvar kärna i riset och inte koka den för länge.

Koka på svag värme och rör runt ofta. Riset är färdigt efter ca 15-20 minuter. Smaka av under tiden och känn så att riset har ett visst tuggmotstånd.

Ansa och skiva svampen. Stek den i 50g av smöret (spar lite av smöret och några svampar till garnering) och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset och tillsätt riven Gruyère AOP.

Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen, om den är för fast så kan du späda med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.

Servera direkt och toppa med några små klickar smör, riven Gruyère AOP, svartkålen och några blad rosmarin samt lite av den stekta svampen.

Ät direkt medan risotton är varm och servera gärna med t.ex. ett glas Chardonnay.

Fler goda Gruyère-recept hittar du här.

 

 

Lycka till och hoppas ni får en härlig måltid!
/ Petter

LOADING..