Italiensk söndagmiddag med mat i överflöd och goda viner från Allegrini

Tagliatelle-med-karljohansvamp

I helgen bjöd jag hem lite vänner på en klassisk Italiensk söndagsmiddag med mat och vin i överflöd. Reser som ni vet ganska ofta till Italien och de stora opretentiösa middagarna är det jag saknar allra mest hemma i Stockholm. Under hösten har Isabella Morrone tagit fram ett gäng recept tillsammans med vinproducenten Allegrini. De skickade över en härlig låda med viner och underbara råvaror. Sällan jag utgår från andras recept men testade att göra gulbetorna och en klassisk karljohan-pasta med lite trattkantareller (recepten hittar ni längre ner) samt två snabba egna rätter med confiterade körsbärstomater och en focaccia.

Allt blev otroligt gott och matchade väl med den ganska kraftfulla Valpolicella Superiore från Allegrini.

Kan även rekommendera av lyssna in Hugo Perlskogs Italienska spotifylista för extra mycket känsla: Allora! på Spotify

allegrini-dinner

Foto: Copyright 2018. All rights reserved.

 

Tagliatelle Allegrini med karljohansvamp

Ingredienser:

500 gram färsk karljohansvamp eller 1/2 liter torkad karljohansvamp
2 st vitlöksklyftor
1/2 dl vitt vin
100 gram Smör, saltat.
2 dl nyriven  och vällagrad Parmigiano-Reggiano
Salt och svartpeppar
Olivolja
1/2 dl hackad färsk bladpersilja
1/4 dl grovsalt
400 gram tagliatelle, färsk eller torkad

 

Gör så här:

  • Rensa svampen försiktigt genom att borsta den och ta bort eventuella skavanker. Skiva sedan tunna skivor och lägg åt sidan.
  • Skala och skiva vitlöken tunt.
  • Fyll upp en rejäl kastrull med vatten till hälften ungefär, tillsätt grovsalt och lägg på lock.
  • Hetta upp en stekpanna och tillsätt svampen när pannan är rykande varm. Stek svampen torr någon minut under omrörning tills den börjar ge ifrån sig ett gnisslande ljud när du rör om, tillsätt hälften av smöret och rör om, tillsätt den skivade vitlöken och en nypa salt. Rör om och stek tills svampen får en gyllenbrun färg, häll i vitt vin och låt puttra ett par minuter så alkoholen får koka bort. Stäng sedan av värmen och börja med pastan
  • Koka upp pastan enligt anvisningar på paketet, spara 1/2 dl pastavatten. Häll sedan av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen. Tillsätt pastavattnet, en rejäl skvätt olivolja, resten av smöret och svampsåsen. Rör om och tillsätt riven parmesan och persilja. Smaka om det behövs lite mer salt och peppar.
  • Servera och njut!
  • Tagliatelle med karljohansvamp är en fantastisk maträtt med insprängda höstsmaker från min barndom i norra Italien. Denna rätt är en riktig ”rödvinsrätt” och passar utmärkt till Valpolicella Superiore. Lena smaker som smör, parmesan och svamp gifter sig otroligt bra med vinet, säger Isabella.

 

Gulbeta med brynt smör och lagrad Parmigiano-Reggiano

 

Ingredienser:
4 st gulbetor
2 dl hasselnötter utan skal
En bit lagrad parmesanost
300 gram smör
Salt och svartpeppar
Olivolja
4 blad mangold
Till detta recept kan du med fördel riva på lite färsk tryffel på slutet (om du skulle ha tur att komma över det).

 

Gör så här:

  • Koka betorna i saltat vatten tills de är mjuka. Spola sedan av dem i kallt vatten och dra försiktigt av skalet med händerna. Dela dem sedan i lagom stora bitar.
  • Skölj mangoldbladen och dela på mitten, lägg på hushållspapper och låt rinna av.
  • Värm upp ugnen till 180 grader och lägg hasselnötterna i en ugnssäker form. Rosta nötterna i cirka 4–6 minuter, tills de har fått en gyllenbrun yta. Låt dem sedan svalna och hacka dem sedan i mindre bitar.
  • Lägg smöret i en kastrull men spara en matsked. Koka upp smöret och rör då och då med en visp. Ta av smöret från värmen när den börjar få en gyllenbrun färg.
  • Hetta upp en stekpanna med en matsked olivolja. Lägg i gulbetorna och stek dem ett par minuter tills de har fått färg. Lägg sedan i mangoldbladen och en matsked smör. Rör om och stek tills bladen börjar mjukna. Salta och peppra. Dra av stekpannan från värmen.
  • Lägg upp gulbetorna och mangolden på en tallrik, rör om i det brynta smöret och häll över en generös sked över betorna och mangolden. Toppa med de rostade hasselnötterna och riv över generöst med parmesanost.
  • Servera och njut!

 

Här hittar ni mer info om Allegrini Valpolicella Superiore på Systembolaget:
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/allegrini-601001

Hoppas ni får en härlig middag och lycka till,
Petter

LOADING..