I annonssamarbete med SWITZERLAND CHEESE MARKETING NORDICS

Inlagda päron med Gruyère AOP, rostade hasselnötter, smetana, honung och salvia.

 

gruyere-recipe-2019-2-text

I samarbete med Switzerland Cheese Marketing Nordics har jag gjort en enkel och underbar förrätt med härlig fräschör, finstämda smaker och bra textur. Kombon Gruyère AOP, päron och hasselnötter är otroligt god. Detta är en perfekt rätt att förbereda under dagen och sen lägga upp halvtimmen innan gästerna kommer, tycker det är skönt att kunna slappna av och mingla då istället för att jäkta runt i köket. Mitt viktigaste tips är att inte ha för mycket socker i lagen till dina päron, så även om du redan har inlagda päron hemma, gör nya med detta recept.

Mer om Gruyère AOP

Gruyère är en Schweizisk opastöriserad mellanhård ost med en fin balans mellan sälta och sötma. Den aningen fruktiga och nötiga smaken gör den till en väldigt bra matost där du vill få fram karaktär utan att överspela de andra råvarorna. Mjölken som används till Gruyère får endast komma från kor som utfodrats med gräs, hö och fastlagda tilläggsfoder och alltså inte ensilage. För att kallas Gruyère AOP måste produktionen ligga inom den franska delen av Schweiz (Romandiet) utom Valais och Genève samt så får avståndet mellan ysteri och mjölkproducent vara högst 20 km. Dessa bestämmelser tillsammans med noggranna kvalitetskontroller gör att du kan förvänta dig en riktigt god och smakrik ost som alltid håller måttet.

Läs mer här 

SCM_Logo_Text_URL_INT

gruyere-pear-recipe-petter-backlund

Inlagda päron med Gruyère AOP, rostade hasselnötter, smetana, honung och salvia.

Detta är en enkel och underbar förrätt med härlig fräschör, finstämda smaker och bra textur. Kombon Gruyère AOP, päron och hasselnötter är otroligt god. Detta är en perfekt rätt att förbereda under dagen och sen lägga upp halvtimmen innan gästerna kommer, tycker det är skönt att kunna slappna av och mingla då istället för att jäkta runt i köket. Mitt viktigaste tips är att inte ha för mycket socker i lagen till dina päron, så även om du redan har inlagda päron hemma, gör nya med detta recept.

 

Ingredienser (4 personer)

Päron:
2 st Fasta ekologiska päron
Vatten
0,75 dl socker (om du använder päron med hög syra tillsätt lite mer socker) 0,5 dl färskpressad citron + fint riven zest från en halv citron.
0,5 dl ättika

Servering
100 gram Gruyère AOP
1 dl hasselnötter
4 msk smetana
Honung – Svensk lokalproducerad Färsk Salvia

Tillredning

Skala päronen, dela dem på mitten, kärna ur och skär även av en liten bit i botten så att de ligger stabilt på tallriken. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt 0,75 dl socker och 0,5 dl citronsaft och 0,5 dl ättika. Koka päronen tills de är aningen mjuka, men fortfarande har tuggmotstånd. Ta av päronen från plattan och låt de kallna i lagen. Lägg över plastfolie på vattenytan så att inte päronen blir bruna.
Rosta hasselnötterna, rensa bort skalet och grovhacka.

Till servering: Ta en matsked smetana och dra ut på tallriken. Placera sedan en avrunnen päronhalva på smetanan. Strö över rikligt med Gruyère AOP men så att att päronet och smetanan fortfarande syns. Strössla hasselnötter över hela tallriken och ringla sen över lite god honung. Toppa med några blad salvia och lite flingsalt.

Fler goda Gruyère-recept hittar du här.

 

gruyere-recipe-petter-backlund-2019-1-utan-text

Lycka till och hoppas ni får en härlig måltid!
/ Petter

  1. Erik skriver:

    Lagade precis och det var sjukt gott. Tack för tipset 👍🏼

  2. Emmy skriver:

    Wow it looks amazing!

  3. Ser otroligt gott ut!
    Ska testa till helgen 🙂

Comments are closed.

LOADING..