Besök hos hantverksbryggeriet Innis & Gunn på Skottland

Innis & Gunn är ett av Skottlands mest framgångsrika hantverksbryggerier och grundades 2003 av Dougal ”Gunn” Sharp. Han är en pionjär inom ekfatslagrad öl och bryggeriet är kända för teknikerna ”beer into barrel” och”barrel into beer”. Där den första tekniken innebär att ölen lagras på fat och den andra att gamla fat delas i mindre bitar, vätas i t.ex. whisky för att sedan sänkas ner i öltankarna för lagring. Detta ger ölen en komplex, rundare och fylligare smak på liknande sätt som vin lagras i olika typer av fat och tankar.

Innis and gunn petter backlund ploppestable 5

Under 2018 fyllde familjebryggeriet 15 år och för att uppmärksamma detta har de precis släppt jubileumsölen Fifteen – en ekfatslagrad Double IPA. Dessutom bjöd de in ett litet gäng svenska skribenter för att kolla in bryggeriet och fira lanseringen av ovannämnda öl.

Vi började resan med en guidad tur i bryggeriet norr om Edinburgh, därefter blev det klassisk fish ‘n chips med ölprovning och ett besök i deras nya öl- och gastropub i Glasgow.

Innis and gunn 8

Utanför den lilla staden Perth, omkring 1 timme norr om Edinburgh, ligger ett av Innis & Gunns bryggerier Inveralmond Brewery. Här tog head brewer Ken Duncan oss runt och visade det gedigna hantverket som ligger bakom deras öl. Att brygga ett gott öl som kontinuerligt har samma karaktär och smakprofil kräver därför mycket noggrannhet.

 

Innis and gunn petter backlund ploppestable 6

Att hålla god hygiene på ett bryggeri är ett absolut måste då bakterier annars lätt kan infektera ölet. Detta kan leda till att bakterierna äter upp etanolen vilket istället resulterar i vinäger. Som ni kan se har därför bryggeriet en väldigt steril och rå look.

 

Innis and gunn petter backlund ploppestable 7

Bröderna: Dougal Gunn Sharp (Bryggmästare och VD) och Neil Innis Sharp (Ansvarig för nya marknader och lanseringar).

 

Kort historia:

Whiskyproducenten William Grant & Sons bestämde sig 2002 för att skapa en whisky med smak av ale, Grants Ale Cask. Bryggmästaren Dougal Gunn Sharp, på Caledonian Brewery, fick i uppdrag att skapa en maltig skotsk ale. Tanken var att alen vid lagring på ek skulle skänka karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Den oväntade sidoeffekten var istället att ölen fick en väldigt god och intressant smak av whiskyn. Ölen som bryggdes fick inte den påtagliga humlebeskan som annars är vanligt förekommande, utan istället en mer sötaktig maltnyans.

Innis and gunn petter backlund 1

Han började fundera på om en öl med denna karaktär hade varit kommersiellt gångbar och pitchade idén för hans dåvarande bryggeri Caledonian Brewery. De var dock inte intresserade av att marknadsföra en ny öl. Istället blev det William Grant and Son som kom överens med bryggmästaren om att marknadsföra och producera den nya ölen. 2003 lanserades den och sedan dess har experimenten fortsatt i rask takt. Förutom deras berömda fatlagrade öler av olika karaktär brygger de även mer klassiska: IPA, lager och pale ales.

 

Innis and gunn petter backlund ploppestable 3

Innis and gunn petter backlund ploppestable 4

De huvudsakliga ingredienserna vid ölbryggning är malt, humle, jäst och vatten. Innis & Gunn lägger till ytterligare en dimension i sin öl genom lagring på fat.

Innis and gunn petter backlund ploppestable 8

Till lunch åt vi en klassisk fish n’ chips soaked i vinäger och på kvällen blev det ölprovning på Innis & Gunns gastropub i Glasgow. Här åt vi Skotska specialiteter, vilka likt de skandinaviska, hade stort fokus på råvara och ursprung.  Favoriter var: Barra kammussla med tunt skuren blodpudding och en äppelgelé, grillade havskräftor med örtsmör och hopsmayonnaise samt en moule marinière med öl som bas. Deras öler gjorde sig bra till den här menyn och det är alltid spännande att dricka enbart en typ av dryck för att bättre kunna jämföra och uppskatta olika stilar. Just Innis & Gunns öler är aningen rundare, mjukare och har en mer komplex smakprofil. Den höga alkoholhalten och låga beskan jämfört med många andra öler hjälper även till att bära upp andra smaker.

Kvällen fortsatte sedan vidare till jubileumsfesten för den nylanserade ölen Fifteen, vilken nu finns tillgänglig i limiterat antal på systembolaget.

Innis and gunn fifteen

 

Hoppas ni uppskattade bryggeribesöket, nedan hittade jag en video från deras vimeo som kan vara kul för den intresserade.

 

Nu bär det snart av till Lissabon för en vecka mat och surf. Se uppdaterade stories varje dag på www.instagram.com/ploppestable

Trevlig helg,
Petter

 

  1. What’s up it’s me, I am also visiting this web page daily, this
    web page is actually pleasant and the users are actually sharing nice thoughts.

Comments are closed.

LOADING..