I annonssamarbete med SWITZERLAND CHEESE MARKETING NORDICS

Inlagda päron med Gruyère AOP, rostade hasselnötter, smetana, honung och salvia.

 

gruyere-recipe-2019-2-text

I samarbete med Switzerland Cheese Marketing Nordics har jag gjort en enkel och underbar förrätt med härlig fräschör, finstämda smaker och bra textur. Kombon Gruyère AOP, päron och hasselnötter är otroligt god. Detta är en perfekt rätt att förbereda under dagen och sen lägga upp halvtimmen innan gästerna kommer, tycker det är skönt att kunna slappna av och mingla då istället för att jäkta runt i köket. Mitt viktigaste tips är att inte ha för mycket socker i lagen till dina päron, så även om du redan har inlagda päron hemma, gör nya med detta recept.

Mer om Gruyère AOP

Gruyère är en Schweizisk opastöriserad mellanhård ost med en fin balans mellan sälta och sötma. Den aningen fruktiga och nötiga smaken gör den till en väldigt bra matost där du vill få fram karaktär utan att överspela de andra råvarorna. Mjölken som används till Gruyère får endast komma från kor som utfodrats med gräs, hö och fastlagda tilläggsfoder och alltså inte ensilage. För att kallas Gruyère AOP måste produktionen ligga inom den franska delen av Schweiz (Romandiet) utom Valais och Genève samt så får avståndet mellan ysteri och mjölkproducent vara högst 20 km. Dessa bestämmelser tillsammans med noggranna kvalitetskontroller gör att du kan förvänta dig en riktigt god och smakrik ost som alltid håller måttet.

Läs mer här 

SCM_Logo_Text_URL_INT

gruyere-pear-recipe-petter-backlund

Inlagda päron med Gruyère AOP, rostade hasselnötter, smetana, honung och salvia.

Detta är en enkel och underbar förrätt med härlig fräschör, finstämda smaker och bra textur. Kombon Gruyère AOP, päron och hasselnötter är otroligt god. Detta är en perfekt rätt att förbereda under dagen och sen lägga upp halvtimmen innan gästerna kommer, tycker det är skönt att kunna slappna av och mingla då istället för att jäkta runt i köket. Mitt viktigaste tips är att inte ha för mycket socker i lagen till dina päron, så även om du redan har inlagda päron hemma, gör nya med detta recept.

 

Ingredienser (4 personer)

Päron:
2 st Fasta ekologiska päron
Vatten
0,75 dl socker (om du använder päron med hög syra tillsätt lite mer socker) 0,5 dl färskpressad citron + fint riven zest från en halv citron.
0,5 dl ättika

Servering
100 gram Gruyère AOP
1 dl hasselnötter
4 msk smetana
Honung – Svensk lokalproducerad Färsk Salvia

Tillredning

Skala päronen, dela dem på mitten, kärna ur och skär även av en liten bit i botten så att de ligger stabilt på tallriken. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt 0,75 dl socker och 0,5 dl citronsaft och 0,5 dl ättika. Koka päronen tills de är aningen mjuka, men fortfarande har tuggmotstånd. Ta av päronen från plattan och låt de kallna i lagen. Lägg över plastfolie på vattenytan så att inte päronen blir bruna.
Rosta hasselnötterna, rensa bort skalet och grovhacka.

Till servering: Ta en matsked smetana och dra ut på tallriken. Placera sedan en avrunnen päronhalva på smetanan. Strö över rikligt med Gruyère AOP men så att att päronet och smetanan fortfarande syns. Strössla hasselnötter över hela tallriken och ringla sen över lite god honung. Toppa med några blad salvia och lite flingsalt.

Fler goda Gruyère-recept hittar du här.

 

gruyere-recipe-petter-backlund-2019-1-utan-text

Lycka till och hoppas ni får en härlig måltid!
/ Petter

  1. Erik skriver:

    Lagade precis och det var sjukt gott. Tack för tipset 👍🏼

  2. Emmy skriver:

    Wow it looks amazing!

  3. Ser otroligt gott ut!
    Ska testa till helgen 🙂

Comments are closed.

LOADING..

Where to eat and drink in Florence, Italy

Few cities have got the same amount of history, culture & charm as Florence, Italy. The capitol of Tuscany got million places to eat and drink but I've gathered a few that you definitely shouldn't miss on your trip.

Foto: Petter Bäcklund

In a city like Florence with such a vast amounts of tourists it can sometimes be challenging finding the local sweet spots. I’ve gathered a list of bars & restaurants which some are classic unicorns from tripadvisor but most of them I’ve been recommended by my friends Fredrika & Sarah who used to live there. Typical local food to try: Bistecca alla FiorentinaTrippa alla FiorentinaPappardelle sulla lepreRibollita & pappa al pomodoro and of course loads of beautiful Tuscan wine.

 


Restaurants, gelaterias and bars to check out in Florence:

  • Amblé (Bar but also nice to have brunch at their cozy terrace. Great escape from all the tourists)
  • Cibrèo (Prob. one of the best restaurants in Florence.)
  • SBrino Gelato (the best pistachio gelato I’ve ever had)
  • Trattoria Cammillo (authentic Tuscan food in an old school Trattoria)
  • Il Santo Bevitore (home-style cooking for a valuable price)
  • Grom (one of the best gelatos in town)
  • Gosh* (Coctail bar with beautiful interior next to Il Santino)
  • S. Forno Panificio (bakery – breakfast spot)
  • Trattoria Sabatino (low key place with great food and a lot of family vibe. Very cheap and unpolished. On the downside – can be quite a lot of tourists sometimes.)
  • Gelateria La Carraia (great ice cream)
  • Il Santino (Winebar)
  • Gusta Pizza (self explanatory)
  • Le Volpi e l’uva (Wine bar)
  • La Ménagére (bistro)
  • Perche No? (wonderful ice cream)
  • Pitti Gola E Cantina (Wine bar & Italian restaurant)
  • Trattoria Anna (Classic super authentic bisteca fiorentina made by 75+ Anna. Never seen a tourist there)
  • Artbar (Kitschy Bar with massive decorated cocktails – genuine vibe)
  • Montecarla (Kitschy Club)
  • Ristorante La Giostra
  • Il Contadino (A great value lunch spot with traditional Tuscan food. Also few tourists here. The headline photo in this article is from Il Contadino)
  • Ora D’Aria (Local delicacies from Tuscany)
  • Start of a night out at the Piazza Santo Spirito, a square where a lot of bars and restaurants are located.

 

il-contadino-florens-lunch-ploppestable-petter-backlund

trattoria-anna-florence-italy-petter-backlund-ploppestable

Foto: Petter Bäcklund

 Ravioli w/ ricotta and tomato sauce R. Siena Pork (Iberico style) with roasted potatoes. Ploppestable, Petter Bäcklund

Foto: Petter Bäcklund

toscana-florens-gelato-petter-backlund

toscana-florens-market-petter-backlund

Espresso in Cortona, Italy

Syrah Tuscan Ploppe's table alltommat

Foto: Petter Bäcklund

LOADING..

A classic Semla recipe – a Swedish pastry with almond paste, cognac and cream

Semlor-recipe-petter_backlund_ploppestable

How to make Semlor

Time: 40 min + 1 1/2 -2 h fermentation + 8-10 min in oven

Work the dough with a dough hook for quite some time until the dough is elastic. A high oven temperature and a short baking time will result in juicy nice buns.

Ingredients (20 buns)
50 g (0.1 lb) yeast
5 dl (2 cups) milk
14 dl (6 cups) flour (800 g)
1,5 dl (0.7 cup) sugar
150 g (0.33 lb) butter, unsalted (room temperature)
1 msk cardamom
1 teaspoon salt

Almond paste
200 g Valencia almonds
150 g powdered sugar
1 egg white
1 dl (0.4 cup)  whipped cream
A dash of cognac (optional)
A pinch of sea salt

Topping:
5 dl (2 cups) Whipped cream
Powdered sugar

Brushing:
1 egg

 

Instructions:

1. Crumble the yeast into the bowl of a stand mixer. Add the remaining ingredients. Use the dough hook and work it slowly for about 2 minutes. Increase speed and work the dough for about 10 minutes more.

2. Put the dough in a bowl and cover with plastic wrap. Let it rise for about an hour (until double the size).

3. Put the dough on a floured surface and divide it into 20 pieces. Place them on a baking tray with parchment paper. Let them rise under a kitchen towel for 30 minutes.

4. Preheat the oven to 225 °C (437 °F). Bake for 8-10 minutes until golden. Remove and brush them with a beaten egg. Let them cool on a rack.

5. When cooled down, cut of a small lid in the bun and remove a table spoon of the the bun dough and put into the almond paste.

6. Blend the almonds gently, you still want some crunchy pieces left for better texture. Stir together with the other ingredients and the cutout dough from the buns.

7. Put the almond paste in the cutout hole, add whipped cream and then put on the lid and sprinkle some powdered sugar on top.

semlor_recipe-ploppestable-petter-backlund

Foto: Petter Bäcklund

Good luck and enjoy these delicious pastries. Semlor are a classic treat served in January and February in Sweden. This is a classic recipe but there are a lot of different modern varieties as well.

LOADING..