Adventsbak!

Dagens goda adventsbulle- Butterkaka med saffran!

BUTTERKAKA MED SAFFRAN

Vetebröd som fylls med mandelmassa ger saftiga bröd. Så här till jul smaksätter jag även degen med saffran och bakar ut den i en hjärtformad bakform.

50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

1 1/2 dl strösocker

2 paket saffran à 0 5 g

En nypa salt

Ca 15 dl vetemjöl

FYLLNING

250 g mandelmassa

25 g smält avsvalnat smör

TILL PENSLING

1 ägg

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i mjölkblandningen. Blanda ner socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk, ca 45 minuter.

Riv mandelmassan och rör ut den till en bredbar smet med smöret. Smörj 2 hjärtformade eller runda bakformar om ca 18-20 cm med smör.

Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en platta. Bred på mandelmassan och rulla ihop till rullar. Skär upp rullarna i 3 cm breda bullbitar. Ställ bullarna i de två formarna och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Pensla kakorna med uppvispat ägg och grädda kakorna på 200° i ca 25 minuter. Låt svalna under duk.

  1. Lena A!
    Ja, nu är det dags för julens läckerheter igen och jag har redan gjort flera satser ”U”! Du är så välkommen när du kommer!
    Elin maria!
    Gör detta! De är så goda!
    /Monika

  2. SÅ LÄCKRA DINA BUTTERKAKOR SER UT. JA, DE FRESTAR MIG.
    JAG VILL GÖRA DEM HELT ENKELT. TACK FÖR TIPSET.

  3. Lena A skriver:

    Butterkakan ser onekligen god ut och nu har boken Monikas Jul kommit fram på hedersplats i köket. Snart blir det ”U” m.m
    Kul med med ett nytt cafe önskar dig Lycka till med detta projekt.
    Synd att man är så sällan i Stockholm men om jag åker dit ska jag hälsa på dig. Ha en fin december. Kram

Comments are closed.

LOADING..