Morotssoppa hos Malou, Årets måltidslitteratur och mot Sundsvall!

Igår var jag gäst hos Malou och hennes Champagnelunch i Efter 10. Här diskuterades tunga ämnen som aids, djurplågeri och ensamkommande flyktingbarn samt prinsessan Madeleines förlovning såklart!

Allt sköljdes ner med min guldsoppa! Dvs min morotssoppa från Monikas Vardagsmat. Billigare, enklare och godare än så här blir det inte. Och se vilken elegant liten förrätt den blev i små ”coupar” och beströdd med torkade blommor!

Både festligt, gott och fullt av vardagslyx!

Idag är det en spännande dag i Grythyttan!

Måltidsakademien utser Årets Svenska Måltidslitteratur och jag är nominerad med min ”Monikas Vardagsmat”!

Håll nu alla tummar ni har så vi får något att fira ikväll!

Men först ska jag flyga till Sundsvall och signera böcker på Ica Maxi.

Och jag får sällskap av Steffo och hans spritbibel!

Ni är alla varmt välkomna såklart!

Mellan 16-18 är vi på plats!

GULDSOPPA MED TORTILLASNITTAR

Vacker soppa som är söt och fin i smaken. Jag föredrar den lite tjockare i konsistensen, men vill man ha den tunnare kan den spädas med lite mer vatten eller grädde. Detta räcker till 4 huvudrättsportioner eller 8 eleganta förrättsportioner.

7–8 morötter (knappt 1 kg)

1 röd lök

2 msk smör till grytan

1 liter höns- eller grönsaksbuljong

1 1/2 tsk torkad dragon

2 dl vispgrädde

Flingsalt och nymalen vitpeppar

TORTILLASNITTAR

4 medelstora tortillabröd

150 g färskost, t ex philadelphiaost

Till GARNERING

Några blad av färsk eller torkad dragon eller som här vackra torkade blommor

Skala och skiva morötterna. Finhacka den röda löken och fräs den i smöret på svag värme tills den är mjuk utan att ha tagit färg.

Tillsätt buljong, morötter och torkad dragon. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter.

Mixa alltsammans i en mixer till slät konsistens. Häll tillbaka till grytan och späd med vispgrädde. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Bred färskost på 2 av tortillabröden och lägg ihop dem två och två. Stek dem sedan gyllene på båda sidor i en torr stekpanna. Klipp i bitar.

Häll upp soppan i skålar och garnera med färsk eller torkad dragon. Servera med de pannstekta tortillabröden.

 

 1. Thomas!
  De finns i välsorterade livsmedelsbutiker!
  /Monika

 2. Thomas skriver:

  Hej Monika!
  Tack för en toppenbra blogg.
  En fråga angående morotssoppan…
  Var kan jag hitta Provensalska vildblommor i Stockholmstrakten?
  Med vänlig hälsning, Thomas

 3. Lena A!
  Du måste botanisera i soppkapitlet! Soppa är så gott, enkelt och oftast prisvärt. Ja nu blev det kallt!Och dina tummar hjälpte! Jag vann!Medans jag stod på Ica Maxi i Sundsvall kunde min förlagschef hämta priset i Grythyttan!Hurra!
  Maud!
  Lycka till med pluggandet och ja, vem vet? Ica ligger ju på lite här och där! Ska till flera Ica Maxi ut i landet. Och så gott med pilgrimsmusslor! Nu blev jag sugen!
  Christina!
  Åh så roligt! Och jag hoppas du ska tycka om boken! Nu är den ju dessutom krönt med första pris:)!
  /Monika

 4. Ser framemot att prova den har soppan. Jag letar standigt efter dina recept. Allt jag provat an sa lange har varit valdigt lyckat. Vi bor i mellanostern men nar jag kommer hem till Stockholm i sommar sa skall jag kopa din nya bok.

 5. Maud skriver:

  Det låter verkligen jättegott. Såg dig inte hos Malou tyvärr. Pluggar på halvfart och arbetar halvtid just nu så tiden flyger iväg. Sundsvall hmm det börjar närma sig Gävle. Tycker verkligen att du kan signera lite på Ica maxi här också. Du är så välkommen! Det är första gången jag använder min iPad när jag skriver. Kul men svårt med knapparna. Lätt att trycka på något annat. I helgen blir det pilgrimsmusslor med din basilikasås. Köpte torrt vitt chablis till. Det är i torraste laget för mig upptäckte jag. Ha det bra i Norrland.
  /MAud

Comments are closed.

LOADING..