Krämig kantarellpaj till kräftorna!

Visserligen är det surströmmingspremiär idag men kanske vankas det kräftor till helgen?

Om ja, så kommer då mitt bästa råd:

Kräftor kräva matiga tillbehör!

Och då är denna krämiga, goda och lättlagade kantarellpaj perfekt!

Krämigheten kommer från Philadelphiaost som är mycket användbart i pajer. Idag har jag dessutom valt en sort som är smaksatt med salladslök vilket sparade mig tid från att ens behöva hacka lök!

Denna goda paj kan även ätas utan kräftor med en grönsallad som bästa sällskap.

KRÄMIG KANTARELLPAJ MED PHILADELPHIAOST

Bra och lättbakat tillbehör till kräftorna! Får ni inte tag på Philadelphiaost med vårlök går det lika bra med den som är smaksatt med gräslök eller för all del även den naturella. Men strimla då gärna ner lite salladslök/vårlök.

PAJDEG:

3 dl vetemjöl

125 g smör, kallt

2 msk kallt vatten

1 form med löstagbar kant på ca 22 cm diameter

FYLLNING:

Ca 1 liter kantareller

2 msk smör

1 tsk timjan

3 ägg

1 ask Philadelphiaost smaksatt med vårlök (eller gräslök eller naturell) 200 g

1 1/2 dl riven stark ost, gärna Västerbottenost

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Häll mjölet i en skål och lägg i smöret, som ska vara kylskåpskallt, i bitar.

Knåda ihop till en grynig massa med fingrarna eller en gaffel.

Häll i vattnet och knåda snabbt till en smidig deg.

Tryck ut degen i formen. Ställ in i kylen och låt vila i ca 20 minuter.

Stek svampen i torr panna, låt svettas och tillsätt sedan en rejäl smörklick när pannan tystnat. Stek ytterligare 3 minuter. Smaka av med timjan, flingsalt och nymalen svartpeppar.

Vispa ihop äggen med Philadelphiaosten lätt. Blanda ner den rivna osten. Rör till sist ner den stekta svampen.

Häll ut fyllningen i pajskalet och baka pajen i ugnen på 200° i ca 25 minuter eller tills pajen fått fin färg.

Garnera gärna med en kvist färsk timjan och servera till kräftorna eller med en grönsallad!

 

  1. Maria!
    Det kan du göra men den kan bli en aning grynig. Lycka till!
    Monika

  2. Maria skriver:

    Kan man laga denna paj i förväg och frysa?

  3. Maria J skriver:

    Ska man inte förgrädda pajskalet?

  4. Viveca skriver:

    Denna paj måste jag prova! Ser jättegod ut! Tror du det fungerar lika bra med torkade trattkantareller som jag blötlägger lite först? Har massor av sådana men jag har även vanliga gula i frysen förstås..:) Viveca

  5. Johannes!
    Det blir säkert lika gott! Lycka till!
    /monika

Comments are closed.

LOADING..