Flankstek!

Flankstek är ett platt stycke nötkött närmare bestämt från magmuskeln. Rätt tillagad blir den sanslöst mör och smakrik men fel tillagad blir den en mycket tråkig skosula!

Och lustigt nog är det allra viktigast hur man skär upp den!

Flanksteken ska skäras tvärs över muskelfibrerna. Skärs den upp åt andra hållet blir den väldigt seg och nästan omöjlig att tugga!

Flanksteken passar utmärkt för grillen. Snitta den lätt på båda sidor. Marinera gärna och grilla sedan i några minuter på varje sida tills innertemperaturen når 58°. Låt vila i smörpapper innan den skärs upp i tunna skivor.

Igår tillagade jag en flankstek här på Marstrand.

Jag marinerade den i min bästa marinad. Fräste den sedan mycket hastigt i smör i en het panna på båda sidor. Körde in pannan i ugnen på 100° i ca 25 minuter till den höll en innertemperatur av 58°. Lät den vila i smörpapper i 5 minuter innan jag skar upp den i 5 mm tjocka skivor..

Jag vispade sedan ur pannan med vatten och vispgrädde och fick världens godaste sås. Glöm för all del inte att tillsätta den goda köttsaften som runnit av när steken vilat!

Vi åt flanksteken med den goda såsen, nykokta rödbetor, färskpotatis och sallad, mums!

 

 1. Hoppas allt blev till belåtenhet Staffan!
  /monika

 2. Så här efter sill och annat gott igår blir det till att prova detta recept, har precis lagt den i marinaden….ska bli spännande när den kommer på grillen ikväll

 3. Helene!
  Lycka till! Det blir säkert gott!
  Monika

 4. Vilkn tur jag har att jag hittad denna sida ! hade tänkt sätta in min stek i ugnen, bara! men nu ska jag testa att steka den först..=) till tänkte jag servera sötpotatis och morötter, ungsbakade, samt rödbetor och goda såsen på skyn..

 5. Ia!
  Flanksteken är en egen styckad del.
  /Monika

Comments are closed.

LOADING..