Lammfärsgratäng!

Igår åt vi en riktigt smaskig lammfärsgratäng till middag!

Dessutom var den snabb och lätt att laga. Så här ser den ut innan den ska in i ugnen och gratineras i några minuter på slutet!

Det här är väl kanske inte en lördagsrätt egentligen. Men har man som jag ”häcken full” typ nästan jämt måste man utnyttja varje stund vid spisen för att få fram nya vardagsrätter både till ”Monikas Matkasse” och min stooora nästa bok.

Och den här kommer definitivt med i båda!

LAMMFÄRSGRATÄNG MED KUMMIN

Krämig och god gratäng med spännande smak!

6 potatisar

1 gul lök

2 msk olivolja

500 g lammfärs

1-2 vitlöksklyftor

1-2 tsk spiskummin

1 dl vitt vin eller matlagningsvin

1 burk körsbärstomater

1 dl grovhackad bladpersilja

Flingsalt och nymalen svartpeppar

50 g riven lagrad ost

2 dl créme fraiche

TILL SERVERING:

1 påse toscansk sallad

1 ask körsbärstomater

Skiva potatisen i ca 1/2 cm breda skivor. Koka i lättsaltat vatten tills de mjuknar, ca 10 min.

Skala och finhacka den gula löken. Hetta upp oljan i en panna och stek löken mjuk på inte alltför hög värme och utan att den tar färg.

Rör ner färsen och stek ytterligare två minuter. Pressa ner vitlöken och tillsätt spiskummin. Rör om.

Häll på vitt vin och körsbärstomater. Låt sjuda i ca 12-15 minuter. Vänd ner den grovhackade persiljan och smaka av med salt och peppar.

Häll upp hälften av färsen i en ugnsfast form. Fördela potatisskivorna ovanpå. Häll på resten av färsen.

Riv osten och blanda med créme fraiche. Salta och peppra.

Gratinera i ugn på 200° i ca 3 minuter tills gratängen är vackert gyllene.

Skölj och arrangera salladen tillsammans med halverade körsbärstomater i en skål. Droppa gärna över lite olivolja och balsamvinäger, salta.

Servera den härliga lammfärsgratängen med salladen.

Därefter sjönk jag djupt ner i soffan medan flickorna och deras kompis Hilma bakade cupcakes, eller som jag brukar säga, muffins med en söt glasyr!

Och eftersom Rakel inte tål ägg blev de äggfria. Receptet på äggfria cupcakes finner ni här!

  1. Lagade och njöt av ikväll, även barnen mumsade glatt. (Händer alltför sällan…) Tack, ska lagas fler gånger!

  2. Bra Annika!
    Så ska det vara med bra recept!
    /Monika

  3. Tack för ett enkelt recept som blev en mycket uppskattad rätt! Jag blandade i getost i crème fraichen istället för vanlig ost och bytte ut spiskumminen mot rosmarin – kan också rekommenderas!
    /Annika

  4. Elin Maria!
    Ögat ska vara med helt enkelt!
    Tack själv!
    /monika

  5. MED RISK FÖR , ATT VERKA TJATIG. MEN ALLA DESSA KAROTTER, SKÅLAR OCH TALLRIKAR, JAG GILLAR VERKLIGEN, ATT FÅ SE DEM.
    ATT DET LIGGER MYCKET GOTT PÅ DEM GÖR DET HELA ÄNNU MER EFTERSÖKT. JAG BLIR ALLDELES GLAD AV KOMBINATIONEN TÄNK : GOTT PÅ VACKERT. TACK FÖR FÖRTJUSANDE TITT !

Comments are closed.

LOADING..