Mat, mat, mat!

Så kan man sammanfatta min långa dag i köket igår!

Efter inte mindre än 9 rätter såg det rätt risigt ut i mitt kök!

 

 

Ja inte bara mitt kök förresten!

Överallt i hela huset!

Dessutom blev det bråttom att städa eftersom jag skulle iväg på ett föräldramöte.

Men maten var ju klar!

Familjen kunde välja och vraka bland grillspett, provensalska soppor, torskar….

…..och en gudagod snabb laxlåda som jag själv tryckte i mig en rejäl bit av innan jag for!

Det här är så nära man kan komma en riktigt god laxpudding på 10 minuter om potatisen är kokt!

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

SNABB LAXLÅDA

En otroligt snabb och festlig rätt som är en förenklad variant av vår laxpudding.  Är potatisen redan kokt görs den faktiskt på några minuter!

5-6 potatisar, (kokta)

1 gul lök

Smör till stekning

5 ägg

1 1/2 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde

Flingsalt och nymalen svartpeppar

300 g gravad eller färskrökt lax

TILL SERVERING:

100 g smör

2 dl fint hackad dill

1 paket sockerärtor

1 citron i klyftor

Koka potatisen om den inte redan är kokt. Skiva den.

Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk i smör i en inte alltför het panna. Vänd ner potatisen.

Vispa ihop grädde, ägg, flingsalt och peppar.

Häll äggsmeten i pannan och låt den stelna. Lyft lite här och där med en träslev så smeten rinner ner mellan potatisskivorna.

Skär laxen i tunna skivor om det är en bit. Fördela skivorna vackert över äggsmeten i pannan.

Koka sockerärtorna i en minut. Häll av vattnet och spola dem i kallt vatten.

Smält smöret och blanda med dillen. Häll över pannan och servera tillsammans med sockerärtorna och citronklyftor..

  1. Tack fina Maud!
    /Monika

  2. Maud skriver:

    Monika! Inte risigt utan jag tycker det ser härligt kreativt ut.

    /Maud

  3. Prova Elin maria! Du kommer att gilla denna!
    Biggan!
    Jag jagar på så gott jag kan och jag får tillbaka! Från Er som följer mig på alla sätt! Och jag skulle nästan ”dö” för att smaka din kalvstek! Förstår att den är enastående god!
    /Monika

  4. Biggan skriver:

    ..oj oj oj vad du är produktiv Monika!
    Bragdmedalj till dig!!!!
    Jag skulle gärna bo granne med dig, ska du veta!!!
    Hoppas du själv får tillbaka också, mer än en otrolig tacksamhet förstås.
    Själv har jag ”bara” gjort en kalvstek o en nötstek, hängt upp nya köksgardiner här på eftermiddagen…
    Hemtrevligt i ditt kök…hoppas någon annan diskade….Bamsekram.

  5. VA´BEHÄNDIGT MED REDAN KOKT POTATIS. DET ÄR JU KLART, ATT DET MINSKAR PÅ ” GÖRTIDEN . ” DETTA MÅSTE PROVAS, EFTERSOM JAG ÄVEN TYCKER OM LAX. TACK FÖR DET !

Comments are closed.

LOADING..