Hurra! En riktigt god chicken satay!

På mitt vis!

Det är ju inte lätt såklart…

…att efter en resa till Thailand försöka återskapa den rätt, som faktiskt kanske var en av de godaste rätterna vi åt under hela resan!

Åtminstone till lunch….

Men Jisses!

Jag tror jag fick till det idag!

Själva jordnötssåsen blev ju inte så vacker….

…men Ack! såååå god!!

Och spetten!

Som vi sedan bara doppade,,,nej förresten! Slevade upp såsen med! Yummie, Yummie, Yummie!

Det fanns ris också…

…för den som behövde!

CHICKEN SATAY PÅ MITT VIS ca 20 min + tid för marinering

Underbar Thailändsk klassisk rätt som här är förenklad på mitt vis. ”Hemligheten” är nog den lilla mängden kyckling på varje spett. (Min dotter Beata åt 10 stycken till lunch varje dag på vår senaste Thailandsresa!) Och så den underbara jordnötssåsen förstås!

Engångsgrillspett, minst 24 stycken

600 g kycklingfilé

MARINAD:

1/2 dl sweet chilisås

1/2 dl oliv- eller rapsolja

1/2 dl soja

JORDNÖTSSÅS:

1 bit färsk ingefära, ca 25 g

3 vitlöksklyftor

1/2 burk kokosmjölk, 200 ml

5 msk jordnötssmör

1/2 – 3/4 dl sweet chilisås

TILL SERVERING:

1 kruka sallad

Körsbärstomater

Ev jasminris

Blötlägg spetten. Vispa ihop marinaden och lägg kycklingfiléerna att marinera minst 1/2 timme.

Skär kycklingfiléerna i långsmala bitar och gör så många spett du kan!

Sätt ugnen på grillvärme, 225°.

Lägg spetten på ett galler ovanpå en långpanna. Grilla i ugn ca 7-8 minuter på varje sida. (Eller stek kycklingbitarna i smör i en stekpanna och trä upp på spett)

Gör såsen under tiden:

Skala och riv ingefäran. Krama ur den rivna ingefäran och lägg saften i en skål. Skala och pressa ner vitlöken. Blanda ihop eller mixa gärna ihop med kokosmjölk, jordnötssmör och chilisås.

Arrangera salladsblad och halverade körsbärstomater i en vacker skål.

Servera kycklingspetten att doppa i jordnötssåsen med salladen och eventuellt jasminris.

  1. L!
    /4!
    Lycka till!
    Monika

  2. L skriver:

    Hur många portioner är det?

  3. Anette!
    Härligt! Och bra med tips till folket!
    /Monika

  4. anette skriver:

    jag älskar jordnötssås och brukar göra ungefär som du men ha soya i såsen också. Plus att jag tar crunchy jordnötssmör!
    Jag tycker jag alltid kan hitta något bra, och inte så krångligt, recept hos dig! Bra!

  5. Jättekul Pia!
    Tack!
    /Monika

Comments are closed.

LOADING..