Cupcakes utan ägg!

Att vara som min dotter Rakel allergisk mot ägg och nötter är ju väldigt trist när det kommer till bakverk. Nötter kan man väl leva utan men ägg är ju svårare även om det finns en hel del kakor som bakas utan ägg. Men det allra värsta ändå är nog alla goda äggmackor med Kalles hon missar…..

I matlagningen gör jag helt sonika så att jag utesluter ägget och det går utmärkt! Ja, det går faktiskt så bra att det har hänt att Rakels äggfria variant har blivit godare än vår!

Hur som helst så var Rakel och hennes kompis Julia igår väldigt sugna på att baka de numera så populära Cupcakes!  Själv hade jag varken tid eller lust att baka och föreslog att de kunde knåda ihop lite chokladbollar….

Men de gav sig inte utan tvingade mig att i alla fall tala om hur man skulle göra!

Nu är jag ingen cupcake freak och hade inget blixtsnabbt förslag men tänkte att en sockerkakssmet utan ägg borde duga som grund och en enkel chokladkräm uppepå. Dessutom kunde de ju lägga kakao och lite chokladbitar i smeten….

Och resultatet blev förbluffande bra! Dessutom var dessa så lättbakade att de klarade hela baket själva!

Dags att pynta!

Klart!

Fast städa fick jag göra…..

CHOKLADCUPECAKES UTAN ÄGG

2 dl vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

50 g smält smör

1 1/2 dl mjölk

Eventuellt 50 g hackade chokladbitar

GLASYR

100 g smör

2 dl florsocker

2 msk kakao

PYNT

Strössel, sockerkulor eller annat

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör om.

Smält smöret och tillsätt mjölken så allt blir fingervarmt. Blanda ner under omrörning i bunken. Vispa eller rör kraftigt till en slät smet.

Hacka chokladen och mjöla den lätt. Blanda ner.

Klicka ut smeten i 6 cupecakesformar och grädda på 200° i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150° och grädda ytterligare 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Smält smöret till glasyren. Rör ner florsocker och kakao. Rör tills det är en slät och fin glasyr. Spritsa ut och strö på strössel.

  1. Malin skriver:

    Dessa är supergoda, min dotter tål inte heller ägg. Idag ska vi på Kalas och de har bakat muffins som barnen ska dekorera själva, så då är dessa perfekt att skicka med Astrid.

  2. Kul Tina! Ska hälsa Rakel och Julia det!
    /Monika

  3. Tina skriver:

    Bakade dessa idag, supergoda!! Fick till tio stycken och serverade med tinade hallon. Tack för ”hjälpen”!

  4. Bigge!
    Visst är det så! Och detta kan man inte säga nog många gånger!
    /Monika

  5. Bigge skriver:

    Förlåt mitt tjat, men ……
    en matdag/barn och vecka ger FANTASTISKA resultat och så duktiga ”matmammor och matpappor” som vuxna och föräldrar.
    En investering värd att satsa på Monika.

Comments are closed.

LOADING..