När ljuset släcks i studion!

Kastar sig alla sköna tekniker och kameramän över faten med godsaker!

Idag var det extra kul för det var ruskigt många som dessutom gav maten högsta betyg!

I studion hann vi inte smaka på så mycket förutom tårtan! Kanske för att vi började i fel ände!

Hur som helst kan jag lova att detta är en Midsommarmeny som heter duga!

Och den nya sillen, ”Krämig skaldjurssill” är en absolut värdig kompis till Västerbottensillen!

Här följer några ”lockbeten”!

Potatissalladen med rödbetor (som är ”nästan lika god” som min potatissallad med jordgubbar!)

Den krämiga skaldjurssillen med forellrom!

Gravad laxpastrami med ingefärssås!

Tårtan!

VÄSTERBOTTENSNACKS

Krispiga ostpinnar som är lätta att göra.

2 1/2 dl vetemjöl

100 g smör, rumsvarmt

2 1/2 dl Västerbottenost

2 msk iskallt vatten

TILL PENSLING OCH GARNERING:

1 ägg

Blanda samman mjöl, smör, Västerbottenost och vatten till en smidig deg.

Rulla ut degen till fingertjocka längder. Dela dem i 7-10 cm långa pinnar.

Lägg pinnarna på en plåt med bakplåtspapper.

Pensla med ägg och grädda på 200° i ca 8-10 minuter.

MATJESSILLTÅRTA

Vacker och god silltårta som med fördel görs dagen före festen. Garnera strax före serveringen.

1 skivad kavring (ca 550 g)

FYLLNING:

4 ägg

1 burk matjessill

4 dl créme fraiche

200 g Philadelphiaost

1 tsk strösocker

1 msk vit balsamvinäger

3 msk dijonsenap

1/2 -1 dl fint hackad dill

1/2-1 dl fint hackad gräslök

Salt och nymalen svartpeppar

GARNERING:

4 ägg

1 burk matjessill

1/2 dl fint hackad dill

1/2 dl fint hackad gräslök

1 liten rödlök

Hårdkoka 4 ägg.

Låt sillen till fyllningen rinna av. Hacka den i småbitar.

Blanda créme fraiche och Philadelphiaost. Rör ner socker, balsamvinäger och senap.

Hacka de kokta äggen och blanda ner dem tillsammans med fint hackad dill och gräslök.

Smaka av med salt och peppar.

Dela upp i två skålar och tillsätt den hackade sillen till den ena.

Kantskär brödet och lägg 6 skivor som en botten på ett fat. Bred på hälften av smeten med sill. Lägg på ett nytt lager med kavringskivor. Bred på resten av smeten med sill.

Lägg på ytterligare ett lager med brödskivor. Bred på smeten utan sill ovanpå och rumtom på kanterna. Svep in i plastfolie och ställ kallt i minst 5 timmar eller gärna över natten.

Koka de 4 äggen till garneringen och låt sillen till garneringen rinna av. Hacka ägg och sill, finhacka dill, gräslök och rödlök.

Garnera tårtan med ägg, sill, rödlök och det kryddgröna. Skär i bitar och servera!

SKALDJURSSILL

En krämig och god sill med smak av både räkor och löjrom!

2 askar 5-minuterssill

1 burk räkor i saltlag, ca 180 g

1 röd lök

1 dl fint hackad dill

1/2 dl fint hackad gräslök

3 msk majonnäs

1 burk créme fraiche

100 g löjrom, forellrom eller stenbitsrom

Låt sill och räkor rinna av väl. Dela sillen i sneda bitar och grovhacka.

Finhacka lök, dill och gräslök. Lägg i en skål.

Rör ihop majonnäs och créme fraiche, blanda ner. Vänd till sist ner romen men spar lite till garnering.

Smaka av med nymalen svartpeppar och låt stå kallt fram till servering. Garnera med lite rom  och servera!

MOZZARELLA MED JORDGUBBAR, SPARRIS OCH JUNGFRUSALLAD

Min egen variant av Italienarnas klassiker Caprese. Ja byter ut de solmogna tomaterna mot solmogna jordgubbar!

4 mozzarellaostar

1 liter jordgubbar

1 rödlök i skivor

1 knippe sparris

1 ask jungfrusallad

1 kruka basilika

1 dl svarta oliver utan kärnor

DRESSING:

1 dl olivolja

3 msk vit balsamvinäger

Flingsalt och nymalen svartpeppar

TILL GARNERING:

Crema di balsamico

Riv mozzarellan i bitar. Halvera jordgubbarna och skiva löken tunt.

Blanda med jungfrusalladen och basilikabladen på ett vackert fat.

Dela sparrisen mitt itu och koka den i lättsaltat vatten i 1 minut. Häll av och spola i kallt vatten. Blanda ner i salladen.

Vispa ihop dressingen och häll de över. Garnera med oliver och Crema di balsamico.

LAXPASTRAMI MED INGEFÄRSSÅS

Praktiska små bitar av lätthalstrad gravad lax. Tänk på att laxen måste frysas ett dygn före servering, detta kan göras när den gravas. Ingefärsssåsen passar även till revbensspjällen.

600 g skinn och benfri lax av tjocka mittbiten

2 msk salt

2 msk strösocker

2 tsk svart- eller citronpeppar

Smör till stekning

SÅS:

2 dl turkisk yoghurt

1 bit färskriven ingefära

Flingsalt och nymalen peppar

Dela laxfilén mitt itu, på längden. Klappa in salt och socker runt om laxen och frys den i minst ett dygn. Ta ut den och låt tina.

Gör såsen. Skala och riv ingefäran och blanda ner den i yoghurten. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt fram till serveringen.

Skär laxen längs med filén i 2-4 långa skivor.

Hetta upp en panna med smör och stek laxen mycket hastigt, 1-2 minuter på varje sida, den ska inte vara genomstekt.

Låt kallna och skär den i bitar och lägg upp bitarna på ett vackert fat. Servera med spåsen.

GRILLADE REVBENSSPJÄLL MED BASILIKASÅS

Riktigt saftiga spjäll som förkokas i god buljong, penslas med glaze och grillas några minuter!

1 1/2 kg tjockskurna revbensspjäll

1 liter vatten + 2 köttbuljongtärningar eller kapslar fond

1 gul lök i klyftor

2 lagerblad

2 vitlöksklyftor

GLAZE:

1 1/2 msk söt senap

3 msk honung

1 1/2 msk olivolja

1/2 msk vit balsamvinäger

salt och nymalen svartpeppar’

BASILIKASÅS

1 kruka färsk basilika

3 vitlöksklyftor

1/2 dl vit balsamvinäger

Ca 1 1/2 dl olivolja

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Koka upp buljongen och lägg ner spjällen. Låt koka tills köttet lossnar lätt från benen, ca 1 timme. Ta upp spjällen och låt rinna av.

Mixa ihop alla ingredienserna till basilikasåsen till en vacker grön sås. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar

Blanda ihop glazen och pensla spjällen. Grilla några minuter på varje sida. Servera med basilikasåsen!

JORDGUBBS- GURK- OCH MELONSALSA

De söta solmogna jordgubbarna passar perfekt att blanda med gurka och melon och servera till grillat, både till kött och till fisk!

Vill man ha stark salsa är denna salsa god att hotta upp med chili om man så vill!

1/2 liter jordgubbar

1/2 gurka

1 klyfta vattenmelon

1 dl fint hackad gräslök

2 vitlöksklyftor

(Ev. 1/2 röd chili, urkärnad och fint hackad)

2 msk olivolja

2 msk vit balsamvinäger

Flingsalt och nymalen citron- eller svartpeppar

Hacka jordgubbarna i bitar. Skala gurkan och hacka den och melonen i bitar. Finhacka gräslöken, blanda försiktigt.

Pressa ner vitlöken i olivoljan. Tillsätt balsamvinägern och vänd ner bland jordgubbarna. Smaka av med flingsalt och citron- eller svartpeppar.

POTATISSALLAD MED FÄRSKA RÖDBETOR

Jag brukar blanda i allt från jordgubbar till sockerärtor och rödbetor i mina potatissallader under sommaren. Idag har jag jordgubbar på så många ställen så det fick bli rödbetor!

1 kg färskpotatis

1/2 kg färska rödbetor

1 ask sockerärtor

DRESSING:

1 dl raps- eller olivolja, gärna med citronsmak

1/2 dl vinäger

2 tsk dijonsenap

1 tsk honung

Flingsalt och nymalen svartpeppar

TILL GARNERING:

Rikligt med hackad persilja

Coctailkapris

Koka potatisen och rödbetorna ”al dente”.  Dela större potatisar och betor halvor. Skala rödbetorna under rinnande kallt vatten. Koka sockerärtorna i 1 minut, häll av. Blanda allt i en skål.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll den över den varma potatisen och rödbetorna. Strö till sist över rikligt med persilja, vänd runt och servera varm, ljummen eller kall.

SOCKERKAKS- OCH MARÄNGTÅRTA MED CITRONKRÄM, JORDGUBBAR OCH PISTASCHNÖTTER

En tårta som är en blandning mellan kaka och maräng. Den finns i många personliga varianter och kallas ibland Pinocchiotårta! Men detta är min egen och supergoda variant med jordgubbar, citron créme och pistaschnötter!

100 g rumsvarmt smör

2 dl florsocker

5 äggulor

1/2 dl mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

MARÄNG:

5 äggvitor

2 1/2 dl strösocker

50 g pistaschnötter

FYLLNING:

5 dl vispgrädde

2 dl lemon curd

1/2 liter jordgubbar

GARNERING:

1/2 liter jordgubbar

Pistachnötter

Citronmeliss

Florsocker

Botten:

Vispa smör och florsocker pösigt.

Rör ner äggulorna, en i taget. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en fin smet.

Marängen:

Vispa äggvitorna med hälften av strösockret i en absolut torr bunke till ett fast skum. Vispa ner resten av strösockret.

Bred ut smeten till bottnen tunt i en långpanna med bakplåtspapper. Bred över marängen, släta inte till den helt.

Hacka och strö över pistaschnötterna.

Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 30-35 minuter.

Lossa kakan från pappret med hjälp av en stor stekspade, låt svalna.

Vispa grädden. Rör lemoncurden mjuk och blanda ner den i grädden.

Dela kakan på mitten och bred på grädden på den ena delen. Skiva jordgubbar och lägg ovanpå.

Lägg på den andra delen som lock. Garnera med florsocker, jordgubbar, pistaschnötter och citronmeliss.

  1. Evelina!
    Lycka till! Och det kommer att gå bra:)!
    /Monika

  2. Din 5-min sill!
    Imorgon kommer mormor och morfar på lunch och nu ska jag göra din 5 min sill… med räkor! Det såg så gott ut!!
    Spännande!
    Glad Midsommar!

  3. Gunilla!
    Ja, lite synd! Men tyvärr,, styr jag ju inte själv här, jag hade mycket att säga om både det ena och andra om tid fanns!
    Och underbart med fläder men Hu! idag har det regnat hela dagen! Vi sitter med brasa, tända ljus och ett glas rött:)!
    /Monika

  4. Hej Monika !
    Såg på dig i TV i morse. Vad mycket god mat du hade lagat !
    Men vad synd att de började med tårtan, sillen såg ju underbart god ut och allt de andra med förstås. Bra för alla de andra då att ni inte hann äta så mycket. Jag ska ialla fall prova sillen till midsommar ;) Nu ska jag plocka fläder och göra saft !
    Ha det gott !
    /Gunilla

Comments are closed.

LOADING..