Glad Påsk och två festmenyer!

Först och främst vill jag önska er alla en riktigt Glad påsk med ett välfyllt påskägg och en trevlig Påskafton!

I mitt påskägg till er ligger recepten till två festmenyer med tre rätter för 8 personer. Vi ska bredvid ”Monikas Matkasse” börja med att erbjuda även ”Monikas festkasse” och detta är ett smakprov!

Dessutom kommer det även ett passande vin i kassen!

En del recept har ni sett förut men nu har jag hjälpt er att kombinera ihop dem, bara att beställa kassen och bjuda hem gästerna!

Fler bilder finns här!

Festmeny 1:

Med fisk som huvudrätt!

FESTKASSE FISK

Det här är en meny vackra färger fylld av rätter som känns lyxiga utan att för den skull vara allt för komplicerade att laga. Följ mina råd och förbered, gör endast det sista när gästerna har anlänt. De kommer ju alla trots allt för att träffa dig!

Lycka till!

CREME NINON MED UGNSTORKAD PARMASKINKA

God soppa som känns lyxig trots sitt enkla innehåll. Jag serverar den i glas som jag ställer på en assiette med lite sallad ”on the side”, med ett par sparrisar och beströdd med ugnstorkad parmaskinka.

1 liten röd lök

1 msk smör

800 g frysta gröna ärtor

7 dl buljong (7 dl vatten + 2 tärningar höns- eller grönsaksbuljong)

2 dl vispgrädde

1 dl champagne eller mousserande vin

Salt och nymalen vitpeppar

TILL GARNERING OCH SERVERING;

Några kvistar färsk dragon

8 skivor parmaskinka

1 knippe sparris (minst 16 styck)

1 påse provencalsk sallad

1/2 dl vit balsamvinäger

1 1/2 dl olivolja

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Börja med parmaskinkan. Bred ut skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Torka skinkan i ugnen på 175° i ca 25 minuter. Ställ åt sidan.

Skala och finhacka löken till soppan. Fräs den mjuk utan att den tar färg i smöret. Koka upp buljongen och tillsätt till den frästa löken. Tillsätt ärtorna och låt koka upp.

Mixa soppan slät och fin. (Hit kan rätten förberedas)

Tillsätt grädden och låt soppan koka upp igen. Häll i champagnen och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Skölj och arrangera salladen på varje liten tallrik. Koka sparrisen i 1 minut, häll av och spola i kallt vatten. Fördela 2 sparrisar på varje tallrik. Bryt den torkade parmaskinkan i bitar och strö den över. Vispa ihop vinägretten och droppa över salladen.

Häll upp soppan i glas, garnera med färsk dragon och servera på assietten bredvid salladen.

FISKRULLADER I SAFFRANSSÅS

Vackra tvåfärgade fiskrullader i gyllengul saffranssås som är lätta att laga trots sitt avancerade utseende. Är filéerna stora gör man färre och delar dem på uppläggningsfatet.

4 schalottenlökar

1 kuvert saffran, 0,5 g

3 msk smör

6 msk hummerfond + 1,5 liter vatten

2 fänkål

10-16 små potatis

12-16 skivor rökt lax

12-16 skivor spättfilé eller annan vit filé

3 dl torrt vitt vin (eller matlagningsvin)

3 dl matlagningsgrädde

150 g mangoldskott eller späd bladspenat

TILL SERVERING OCH GARNERING:

2 påsar medelhavsmix

1 kruka körsbärstomater på kvist

1/2 dl vit balsamvinäger

1 1/2 dl olivolja

Flingsalt och nymalen svartpeppar

100 g lax- eller forellrom

Hacka löken och fräs den mjuk med saffran i smöret på inte alltför hög värme i en stor panna med hög kant eller vid kastrull.

Häll på buljongen eller fond + vatten.

Klyfta fänkålen. Tvätta och halvera potatisarna om de är stora men det är fint att ha dem hela om de är små. Lägg ner potatis och fänkål i kastrullen och låt koka i 15 minuter.

Lägg en laxskiva på varje spättafilé. Rulla ihop till en rulle. (Hit kan rätten förberedas)

Placera rulladerna med skarven neråt i grytan. Häll på vin och grädde. Lägg på ett lock och låt sjuda i 5 minuter. Lägg i mangoldskotten och sjud ytterligare ett par minuter.

Skölj och arrangera salladen på ett vackert fat tillsammans med klyftade tomater. Vispa ihop vit balsamvinäger, olivolja, flingsalt och svartpeppar. Häll över salladen

Ta eventuellt upp fiskrulladerna och dela dem innan serveringen. Lägg på ett stort fat och häll på såsen. Lägg potatis och grönsaker runtom och garnera med forellromen. (Eller servera allt direkt ur pannan och garnera med forellromen)

Servera med salladen.

MIN OSCAR II TÅRTA

Här kommer en variant av min egen version av denna klassiska tårta, mycket förenklad med färdighackad mandel i bottnarna.

Bottnar

2 påsar hackad och skållad ­sötmandel (à 50 g)

1 1/2 dl strösocker

4 äggvitor

Fyllning:

6 äggulor

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vispgrädde

225 g osaltat smör, rumsvarmt

Till garnering

1 ask hallon

Rita två runda bottnar, ca 22-23 cm i diameter, på bakplåtspapper. Smörj och mjöla dem lätt.

Blanda den hackade mandeln med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mandelsockret.

Bred ut smeten så jämnt och fint som möjligt i cirklarna på plåtarna.

Grädda i 150–175° varm ugn i ca 15 minuter. Lossa bottnarna från pappret och låt dem svalna.

Blanda äggulor, strösocker och grädde i en kastrull. Låt ­sjuda upp till en tjock kräm under ständig omrörning.
Låt svalna något och rör ner det mjuka smöret i klickar under ­omrörning. Ställ gärna i kyl en timme.

Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen emellan.
Lägg resten ovanpå.  Låt stå i kyl fram till strax före servering.

Dekorera med hallon och servera!

Festmeny 2:

Med kyckling som huvudrätt och en underbar sallad med mozzarella som förrätt!

FESTKASSE MED KYCKLING

Den här middagen som uppskattas av de flesta går i italienska smaker förutom desserten som är svenska smaker när de trivs som bäst, Rabarber och jordgubbar!

Alla rätter går att förbereda, följ bara mina råd! Bara att boka tid för att bjuda till middag!

Lycka till!

CAPRESE PÅ MITT SÄTT

Caprese är Italiensk klassiker som är älskad av de flesta! Det här är min egen variant med basilikasås. Se till att mozzarellan är rumsvarm när den ska serveras, då smakar den så mycket mer!

5 mozzarellaostar, (helst buffel)

1 kruka basilika

6 väl mogna kvisttomater (eller 3 tomater och 200 g jordgubbar)

Basilikasås:

1 kruka basilika

3 vitlöksklyftor

1/2 dl vit balsamvinäger

1 1/2 dl olivolja

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Ev. ett gott bröd

Börja med basilikasåsen. (Den kan göras dagen före om man så vill)

Mixa samman alla ingredienser till en vacker grön sås.

Låt mozzarellaostarna rinna av väl. ”Riv” dem sedan i bitar.

Klyfta eller skiva tomaterna och plocka bladen av basilikan. Blanda allt i en skål.

Lägg upp vackert på ett fat. Ringla över basilikasås.

Servera gärna med ett gott bröd.

PARMALINDAD KYCKLINGFILÉ MED BALSAMICOSÅS

Detta är en festlig rätt med kycklingfilé som är en perfekt bjudrätt eftersom förberedelserna kan göras i god tid och sedan kan man ägna sig åt gästerna!  Servera med svart, rött, vitt ris eller kanske festligast risotto!

8 kycklingfiléer, ca 1,2 kg

8 skivor parmaskinka

1 kruka färsk rosmarin

15 vitlöksklyftor

2 lagerblad

3 msk smör

3/4 dl god olivolja

3/4 dl balsamvinäger

Örtsalt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING:

1 huvud rosésallad

1 huvud isbergssallad

1 påse rucolasallad

2-3 msk fint hackade soltorkade tomater

Vinägrette 1/4 dl balsamvinäger, 1 dl olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar)

Risotto

RISOTTO MED KARLJOHANSSVAMP

5 dl avorioris

75 g smör

1/2 dl olivolja

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 1/2 l hönsbuljong (3 tärningar eller kapslar fond)

2 dl vitt vin

1 påse torkad Karl Johansvamp

TILL SERVERING;

3 msk hackad persilja

4 msk hackade, marinerade soltorkade tomater

1 dl riven parmesanost

Finhacka ett par kvistar rosmarin och strö över kycklingfiléerna. Linda runt en skiva parmaskinka runt varje filé.

Placera ”paketen” i en stor ugnsfast form och tillsätt alla ingredienser till skyn, vitlöksklyftor(skalade men hela), smörklickar, olivolja och balsamvinäger.  Lägg till sist ner några kvistar rosmarin bland kycklingen. (Hit kan rätten förberedas)

Stek i ugn på 180° i c:a 30-35 minuter.

Blötlägg svampen enligt anvisning.

Skölj riset under rinnande vatten i ett durkslag. Koka upp hönsbuljongen. Smält under tiden hälften av smöret och all olivolja i en stor kastrull.

Finhacka löken och fräs den tillsammans med den pressade vitlöken tills den är mjuk och fått fin färg. Tillsätt resten av smöret och svampen i bitar. Låt puttra ihop i några minuter.

Rör ner riset och tillsätt 4 dl av den kokheta buljongen. Ge det hela ett uppkok och låt sedan alltsammans koka under omrörning tills all vätska kokat bort. Tillsätt ytterligare 4 dl kokhet buljong och koka tills vätskan återigen kokat bort.

Fortsätt på detta vis tills ingenting av buljongen återstår. Häll då till sist ner vinet och låt det koka in. Det brukar ta ungefär 25 minuter allt som allt. (Hit kan man förbereda och låta den stå en liten stund med lite varm buljong och under lock.)

Ta grytan från värmen och rör ned persilja, tomater och parmesanosten. Men sedan är det viktigt att den serveras eftersom den är allra godast nu!

Skölj och strimla rosésallad och isbergssallad. Blanda med rucolan. Hacka ner de soltorkade tomaterna och blanda. Vispa ihop vinägretten och häll den över. Servera med kycklingen med risotton och salladen.

SMULPAJ MED RABARBER OCH JORDGUBBAR

Sött och syrligt när det är som bäst!

100 g smör
3 msk strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn

FYLLNING
Ca 400 g späd rabarber, (ca 7 dl skivad)
1/2 liter skivade jordgubbar
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 msk potatismjöl

TILL SERVERING
5 dl Lättvispad grädde

Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.

Skiva rabarbern tunt. Blanda ihop med skivade jordgubbar, socker och potatismjöl. Bred ut fyllningen i en form. Strö över smuldegen.

Grädda pajen på 225° i ca 15-20 minuter. Servera med lättvispad grädde.

LOADING..