Allt går! Och det går riktigt bra till och med!

Ja, en sak kan jag nu krasst konstatera att har man bara fyr under pannan så går det att fixa till det mesta!

Vi åt en underbar spenatsoppa, säg bara inte spenat om barnen är i närheten, säg grön soppa, då smakar de jag lovar!) och sedan kan de inte sluta äta!

SPENATSOPPA MED FETAOSTCRÉME

Vårlik, vacker och grön soppa som smakar riktigt gott tillsammans med den goda fetaostcrémen. Den kan också serveras som e liten förrätt i en kopp.

1 gul lök

450 g fryst hackad spenat

2 msk smör

7 dl vatten + 2 tärningar eller kapslar grönsaks eller hönsbuljong/fond

2 1/2 dl matlagningsgrädde

FETAOSTCRÉME

1 bit fetaost, 150 g

1 dl créme fraiche

Flingsalt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING:

Ev ett gott bröd

Skala och finhacka löken. Hetta upp en panna med smör och stek löken mjuk på inte alltför hög värme och utan att den tar färg.

Tillsätt spenaten, halvtinad eller fryst, och buljongen. Låt koka upp och koka sedan i 10-15 minuter.

Tillsätt grädden och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Mixa eller rör kraftigt, fetaost och créme fraiche till en slät créme.

Servera soppan varm med fetaostcrémen och eventuellt ett gott bröd.

Och så har vi den lilla raringen som skulle gjorts igår på resterna av ”lammet för det lilla sällskapet”!

Men nu kära vänner kan jag säga att ni bör göra lammet för att kunna göra resträtten!

PASTA MED LAMMSTEK, AUBERGINE OCH TOMATSÅS

En rätt som jag lagar på resterna från gårdagens stek. Se gärna till att det finns lite sås kvar som blir extra krydda till tomatsåsen!

300 g lammstek (från gårdagen)+ gärna lite sås

1 liten aubergine

1 röd lök

3 vitlöksklyftor

1 burk körsbärstomater 400 g

Olivolja

Flingsalt och nymalen svartpeppar och en nypa strösocker

1/2 kruka timjan (spar ett par kvistar till garnering)

1/2 kruka rosmarin (spar ett par kvistar till garnering)

1 paket tortoglioni, 500 g

TILL SERVERING

1 kruka grönsallad

Koka pastan enligt anvisning.

Skär lammkött och auberginen i tärningar på 1,5 x 1,5 cm och hacka lök och vitlök.

Hetta upp en stor panna eller gryta med olivolja. Sek auberginen gyllene i några minuter. Tillsätt lök och vitlök och rör om.

Lägg i lite mer olja och tillsätt lammbitarna och örterna, bryn i några minuter.

Tillsätt tomaterna och smaka av med flingsalt, nymalen svartpeppar och en nypa strösocker.

Häll av pastan och lägg den i en stor skål. Häll över tomatsåsen och dekorera med ett par kvistar timjan och rosmarin, servera!

  1. Fredrik!
    Det vill vi gärna veta sedan!
    /Monika

  2. Va gott det ser ut med spenatsoppa, den ska lagas inom kort. Undrar vilket vin jag ska prova till den, inte helt lätt att matcha med spenat!
    /Fredrik

  3. TKB skriver:

    Monika
    Det var GOTT och läsa!

  4. TKB!
    Det gjorde de! Men nu är bästa vännen på G igen:)!
    /Monika

  5. Cecilia!
    Det finns massor med förslag här! Klicka på etiketterna så kommer flera recept upp t ex gris här finns fläskfilé tex både buljong kokt och örtfylld mycket goda båda två! Gå vidare till kyckling och fågel, såser och tillbehör då finner garanterat vad du söker! Tack för komplimangen och lycka till!
    /monika

Comments are closed.

LOADING..