PIPPI PÅ FÅGEL, SMASKIGT LAMM OCH VACKERT VÅRGRÖN FJÄRILSPASTA!

Ja nog lär vi får vänta ett tag till både på att våren tagit sitt riktiga tag, (det snöade igår!) och på påsken som är otroligt sen i år, (Krockar nästan med Valborg!)!

Men i mitt kök är det både vår och påsk redan nu!

Den tidigaste vårprimören är ju sparris och jag längtar ihjäl mig efter de första svenska som jag oftast brukar äta med bara smör och salt. Och vårmaten får gärna gå i ”grönt”!

Till påsk är det ju ”gula”  rätter som gäller och helst med ingredienser som lamm och fågel!

I går kan man säga att vi fick hela kittet!

En grön fjärilspasta med sparris

Burgare på kycklingfärs med smak av curry och ljuvlig sås med mango chutney

Och kanske den riktiga höjdaren! De honungsmarinerade lammkotletterna med chévrecréme och ugnsrostade körsbärstomater på kvist

Håll tillgodo kära vänner! Jag utlovar succé på alla tre!

FJÄRILSPASTA MED SPARRIS OCH RICOTTA

Pastarätter är tacksamma vardagsrätter inte minst för att de oftast är både lättlagade och snabblagade samt enkla att variera. Den här sparris- och ricottapastan är vårlik och skön!

500 g fjärilspasta

250 g ricottaost

2 krukor basilika, Spar några blad till garnering!

25 g parmesanost

1 bunt sparris, ca 200 g

Flingsalt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING:

50 g parmesanost i bit

1 ask rucolasallad

1 ask körsbärstomater på kvist

Koka pastan enligt anvisning.

Mixa ricottaosten med basilikabladen och 25 g riven parmesanost till en slät sås. Smaka av med rikligt av flingsalt och nymalen svartpeppar.

Skär eller bryt av nedersta delen på sparrisarna och halvera dem, sedan. Koka sparrisbitarna i 1-2 minuter och häll av.

Blanda pastan med sparrisarna på ett vackert fat och vänd ner ricottasåsen. Hyvla över flisor av parmesanost och garnera med basilikabladen .

Skölj och arrangera rucolasalladen på ett fat tillsammans med halverade körsbärstomater. Häll på en vinägrette och servera till den rykande heta pastan

KYCKLINGBURGARE MED CURRY, MANGO CHUTNEYSÅS OCH PÄRLCOUS-COUS

Saftiga burgare med kycklingfärs, cous-cous och mango chutney.

400 g kycklingfärs

1/2 dl ströbröd

3/4 dl mjölk

1/2 rödlök

2 vitlöksklyftor

1/2 msk curry

1 tsk spiscummin

Flingsalt och nymalen svartpeppar

1 äggula (kan uteslutas för allergiker)

Smör till stekning

SÅS:

1 dl créme fraiche

3 msk mango chutney

TILL SERVERING:

1 kruka sallad

1 ask körsbärstomater på kvist

1/2 röd lök

Pärlcous-Cous + ev. en buljongtärning

Blanda ströbröd med mjölk och låt stå i några minuter.

Riv lök och vitlök och blanda den med färsen tillsammans med kryddorna och äggulan.

Forma 8 små burgare. Hetta upp smör i en panna och stek burgarna i ca 5 minuter på varje sida.

Rör ihop créme fraiche och mango chutney.

Koka PärlCous-Cousen enligt anvisning på paketet fast gärna med en buljongtärning.

Skölj och arrangera salladen på ett fat med halverade körsbärstomater och fint hackad rödlök. Gör en vinägrette (1 del vit balsamvinäger och 3 delar olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar) och häll den över.

Servera de saftiga burgarna med pärlcous-cousen, salladen och mango chutneysåsen.

HONUNGSMARINERADE LAMMKOTLETTER MED UGNSROSTADE KÖRSBÄRSTOMATER OCH PÄRLCOUS-COUS

Lammkotletter hör påsken till! Dessa honungsmarinerade är saftiga och goda med riklig smak av rosmarin! Släng inte bort marinaden utan häll den i pannan innan den sätts in i ugnen.

4-6 rejäla dubbla lammkotletter

1 kruka färsk rosmarin

MARINAD

1 1/2 dl olivolja

2 msk dijonsenap, gärna provensalsk

1 dl flytande honung

5 vitlöksklyftor

1 lime, saften

UGNSROSTADE KÖRSBÄRSTOMATER

1 ask körsbärstomater på kvist

1/2 dl olivolja

Flingsalt, nymalen svartpeppar och en nypa strösocker

SÅS

1-2 dl créme fraiche

150 g fårost

TILL SERVERING:

Pärl cous-cous+ en buljongtärning

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Marinera lammkotletterna i minst 2 timmar eller över natten. Vänd dem ibland.

Rör ihop smulad fårost och créme fraiche till en krämig sås. Ställ i kyl fram till serveringen.

Hetta upp olja i en grillpanna eller stekpanna. Grilla eller stek lammkotletterna i ca 3-4 minuter på varje sida så att de får fin färg.

Lägg över i en ugnsfast form. Häll på resten av marinaden och massor med repad rosmarin. (Dra av de små kvistarna från stjälken)

Ställ in i ugnen och låt steka i ca 20 minuter eller tills kotletterna är vackert rosa. Tiden beror på tjockleken.

Lägg körsbärstomaterna på ett litet ugnsfast fat. Häll på lite olivolja, strö på flingsalt och en nypa strösocker. Blanda runt.

Låt steka samtidigt med kotletterna på 225° i ca 20 minuter.

Koka pärl cous-cousen enligt anvisning fast med en buljongtärning.

Servera kotletterna med de ugnsbakade körsbärstomaterna, den goda såsen och den vackra pärlcous-cousen.

  1. Caroline!
    Jättebra tips! Och nu vill vi bara kunna köpa dessa underbara korn överallt!
    /Monika

  2. Hej,

    Ville bara förtydliga namnet på pärlcouscousen. Den heter moghrabie och äts mycket i mellanöstern där man gör en väldigt god gryta utav den på Kyckling och Kött. Äkta Moghrabie från Libanon hittar ni under http://www.sevan.se sortiment. De är specialister på världens mat. Gå gärna in o kika.

  3. Anna skriver:

    Tack Monika för snabbt svar! Jo, det är Druvans jag köpt tidigare men vet inte om de slutat tillverka. Har varit på Sabis bl a och frågat men de har inte tagit in det på länge. Matvete är också gott men saknar min pärl-couscous :-). Ska kolla NK och Kvantum. Tack för tipsen! /Anna

  4. Anna!
    Oj! Det är en förpackning från ”Druvan” och har du provat på NK, Sabis Fältöversten eller Ica Kvantum?
    Annars kan du ta matvete!
    /Monika

  5. Anna skriver:

    Hej! Jag har letat runt i varenda affär i Stockholms innerstad efter pärl-couscous men det finns inte längre. Har du nåt tips på var jag kan hitta det? Tack på förhand! /Anna

Comments are closed.

LOADING..