Världens godaste semlor!

Ja, i dag är det faktiskt exakt 1 månad kvar till dagen ”d”,,,,,

Kanske tänkte ni på något annat?

Men jag tänkte på Fettisdagen!

Den dagen vi egentligen SKA äta semlor!?!?

Visserligen har det funnits semlor i veckor på stans bagerier och caféer….men som sagt….dagen är ännu inte här!

Och lite extra kul är det väl i år eftersom Fettisdagen infaller på samma dag som Internationella kvinnodagen!

0eeb122360ee93de50

Till alla er som bara inte kan vänta (inte jag heller!) kommer här receptet!

Världens godaste semlor…..

1 ägg
50 g jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
1/2 tsk hjorthornssalt
Knappt 1 liter vetemjöl

FYLLNING MED FÄRDIG MANDELMASSA
Ca 150 g mandelmassa
Några matskedar mjölk

FYLLNING MED EGEN MANDELMASSA:
125 g skållad sötmandel
Ca 1 dl mjölk
1 dl strösocker

TILL PENSLING OCH GARNERING:
1 ägg
Ca 5-6 dl vispgrädde, (samvetsfråga!)
Florsocker

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.

Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.

Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.

Låt degen jäsa under bakduk på dragfri plats i ca 30-40 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i ca 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen på 225° -250° i 8-10 minuter.
Låt bullarna kallna under duk.

Gör önskad fyllning.

Skär av locken på bullarna och gröp ur en del av inkråmet. Riv mandelmassan grovt och blanda med inkråmet. Värm mjölken och tillsätt, rör om till en smidig röra. (Eller kör mandel, inkråm, socker och mjölk i en mixer till en smidig röra.)

Lägg röran i hålen i bullarna. Spritsa på vispad grädde, lägg på locken och pudra med florsocker. Servera med varm mjölk och lite kanel……mums!

  1. Nu är det dags för Fettisdag igen… sex år efter att detta recept blev lagt ut… :-D
    Detta var en helt fantastisk semla. Det är nog en av de bästa semlorna jag någonsin ätit.
    Stora blev de också… vi fick 12 st gigantiska semlor!! =D
    STORT MEGATACK för detta recept!! =D

  2. Alexandra!
    Du kan absolut kalljäsa degen! Vad gäller smöret får man ofta en saftigare bulle med att arbeta in rumsvarmt smör i degen. Men gör inte det här för detta recept är klockrent! Lycka till och trevlig fettisdag!
    MagS!
    Det var förra året som fettisdagen inföll på kvinnodagen som alltid är 8 mars här med! I år infaller den imorgon!
    /Monika

  3. Hej Monica!
    Jag läste just bland kommentarerna och såg att detta recept är super om man vill göra glutenfria semelbullar. Jag hoppas nu äntligen ha funnit ett bra sådant recept där bullarna inte blir så hårda och torra att tänderna nästan går av (vilket annars är ganska vanligt när man bakar glutenfritt..) Jag har två frågor till dig gällane detta recept.
    Fråga ett gäller om du vet ifall man kan kalljäsa denna deg under natten? Jag vill självklart äta mig en god semla imorgon på självaste semeldagen men har svårt att hinna baka dem imorgon. Så om man sätter degen idag, låter den jäsa i kylskåpet under natten och sedan bakar ut dem imorgon kväll och låter de utbakade bullarna jäsa något längre- tror du det skulle fungera?
    Sedan har jag alltid fått lära mig att det är bättre att arbeta in rumsvarmt smör i degen istället för att smälta det och att man på så sätt får saftigare bullar. Stämmer det eller är det bättre att göra som du föreslagit att smälta smöret?
    Tack för all hjälp!

  4. Lotta jag vet! Men detta är ett inlägg från förra året och jag tyckte Birgittas tips med glutenfria semlor var värt att dela med er!
    /Monika

  5. Brukar också använda detta receptet och byter mjölet mot glutenfritt och gör degen så lös så att den kan klickas/formas på plåten med två stora matskedar. De blir verkligen supergoda!

  6. emelie!
    Oj, har missat att svara dig! Men nja, kanske…men detta recept är klockrent! dessa semlor blir supergoda!
    Anna!
    Härligt! Och det är aldrig försent….
    /Monika

  7. Lite sent men ändå, idag har jag bakat semlebullarna som ska fyllas o mumsas på imorgon! Jag gjorde receptet glutenfritt o bullarna blev höga o luftiga!!! Det är första gången jag har lyckats med det när det gäller glutenfria semlor! Fast jag gjorde degen såpass lös att jag fick klicka ut den på plåten o sedan jämna till med handen. Mums, det ska bli så gott!!!!!!

  8. En liten fråga. Vad tror du om att baka semmelbullarna efter samma princip som du bakar lussebullarna; dvs två degar m den ena utan socker?

  9. jag kan nog inte vänta till helgen att baka Semlor , inte ens till ikväll , utan jag tänkter springa ner till Bageriet runt hörnet och inhandla en läcker Semla till kaffet . Men inget går upp mot hemgjorda Semlor , då kan jag ta så mycket mandelmassa jag vill och det vill inte säja lite ;-)mums.

  10. Så lustigt, sa just till min sambo att nu är jag så sugen på semlor så till helgen ska det bakas semlor( får inte köpt det här i Norge där vi bor)! Så går jag in på min dagliga titt på din blogg och ser en SEMLA!!
    Ditt recept provas i helgen, tack.

  11. Åse!
    Bra idé! Själv var jag i stadiet idag att lägga rubriken:
    Nu ska ni få höra…
    Och sedan bara ösa på!
    /Monika

  12. Bra att du påminde . Tycker vi gör med Internationella Kvinnodagen som med semlorna, d.v.s sätter i gång och firar oss ”bums” . ”Shit” att vi bara har 1 st sådan dag,.. vi erövrar de övriga 364 också . nå`n jä–a ordning få det väl ändå vara !!! ( Å andra sidan har vi den ”berömda kvinnliga listen”) så vi ”opererar” nog rätt bra ändå .

Comments are closed.

LOADING..