STORA SUCKEN? OCH SÖNDAGSGRYTA!

Ja, nu ska jag ta ett djupt andetag och typ BLÅSA UT!

Signeringen i Sollentuna i dag var sista åtagandet för i år….och redan nu!!! brinner halsen, huvudet dunkar och kroppen värker…..

Är det inte fantastiskt ändå att kroppen VET när det är ok att få ont i halsen??

Hur som helst så hade vi tre jäntor, (Karin, jag och Caroline) så trevligt under dagens signering att Karin egentligen inte ville lämna oss! (Hon skulle vidare till Stinsen!)

Och vi kompletterade varandra bra vill jag lova! Tänk bara:

En roman som räddar äktenskap, en bok som förgyller smaklökarna och en bok som löser dina problem!

Karin ersattes dock av Mark som är allt annat än en ersättare!

Mark är fullkomligt fenomenal på att tala med besökarna!

Han talar om sin Morfar, Mamma, sina kusiner (bara ekonomer!) allt i ett enda svep med samma underbara ton i rösten,,,,

Frågar besökarna om släkten, om boken är julklapp eller om de har varit i Finland, stavar med h eller inte….och ALLA tar honom till sitt hjärta!

Käre Mark!

Det var en ynnest att dela bord med dig idag!

Jag matade folket med ”U” och du med anektdoter!

Och nu måste jag avslöja att Mark kommer att mumsa på ”U” i jul!

Det vet jag alldeles säkert för plötsligt frågade han mycket noggrant vad han skulle handla på hemvägen…

Väl hemma i snökaoset hade jag kommenderat mamma till att bryna köttbitarna av kalv som låg på tining i kylen.

Och nu puttrar grytan, en slags Boeuf Bourguignon fast med kalvkött på spisen!

Och receptet?

Ja jisses!

Köttbitar av kalv eller nöt, en påse steklök eller pärllök, morötter, lagerblad, timjan, kalvfond eller mörk oxbuljong. Smör till stekning och lite mjöl. En skvätt rödvin och ris eller potatis till servering!

Bryn köttet i omgångar i smör. Ta upp och låt vila.

Skala och dela morötterna i bitar. Skala lökarna, dela eller inte. Ta nytt smör i grytan och bryn löken, morotsbitarna. Tillsätt köttet, fond och vatten. Koka upp och lähgg i timjan, lagerblad. Häll på en skvätt (minst 3 dl rödvin). Låt puttra tills köttet är klart (faller i sönder i munnen)!

Servera med ris eller potatis, sallad, kanske en bit ost och en brödbit och gelé!! En söndagsmiddag som heter duga!

  1. Maud!
    Kanske för att man ”trycker bort allt”? Men det är u väldigt typiskt….
    /Monika

  2. Maud skriver:

    Ja varför blir man sjuk efter en jobbig arbetsperiod. Det är lika för mig med. Muskelvärk, ont i huvud och hals, urjobbig helg när jag skulle göra såå mycket. Jobbade i dag i alla fall men nu har jag tappat rösten…. Det går inte att vara lärare utan röst. Tystnad råder!
    /Maud

  3. Forsell!
    Har tyvärr svårt att ligga still…..;) och jättekul att ni gillade ”U”!
    /Monika

  4. Forsell skriver:

    Ja, visst är det väl konstigt – så fort man tror att man ska slappna av och bara må bra, då hittar bacillerna fram….. hmmmmm….. Du får krypa upp i soffan under pläd med en mugg varm te, mysa lite och krya på dej, så att allt är tipp-topp till jul och till resan!!
    Jag kan även försöka pigga upp dej med att du här har ännu en, som (igår) testat på att göra din ”U” – och vi var bara tvungna att provsmaka ”lite” redan igår….
    Må gott, och God Jul & Gott Nytt!!

  5. Torprosen!
    Åh, detsamma!
    Dorran!
    Klart jag hinner med er och bloggen! och varför inte bjuda på en gryta? Köttgrytan med kanel i julboken….
    Sofia!
    Kul med ”U”!
    Åse!
    Åh, detsamma och verkligen roligt att ha just dig ”här”!
    /Monika

Comments are closed.

LOADING..