”U” PÅ RUTIN OCH NYA GODA SILLAR!

Ja, tänk! Nu har jag gjort så många satser ”U” att jag lätt gör en dubbel sats medan jag plockar ur diskmaskinen!

Och vem ska äta undrar ni?

Jo, det ska min Tv-kompis Adam och härliga Gry få göra  när jag gästar dem i morgon bitti (6.55!)  i ”Äntligen Morgon” i Mix Megapol!

Men de ska få något salt också!

Två sorters sillar, Inlagd sill och Min italienska sill.

Hade gärna tagit med favoriten Västerbottensill också men västerbottenosten var slut!!! i min butik igår och den italienska står sig bra i konkurrensen, den är minst lika krämig och god!

INLAGD SILL

En klassiker som alltid bör finnas bredvid de krämiga sillarna.

1 burk 5-minuterssill, 420 g

LAGEN:

1/2  dl ättikssprit (12%)

2 dl strösocker

1 1/2  dl vatten

8 kryddpepparkorn, lätt krossade

8 kryddnejlikor

2 lagerblad

TILL GARNERING:

1 liten rödlök i skivor

5 cm purjolök i strimlor

1 liten morot i skivor

Koka upp ättika, socker, vatten och kryddor till lagen och låt den därefter kallna.

Skär de väl avrunna sillfiléerna i bitar, ca 2 1/2  cm breda eller låt 5-minuterssillen rinna av. Skiva rödlöken tunt, strimla purjolöken och skär moroten i skivor.

Fyll en väl rengjord burk med sillbitar, lökringar och morotsskivor och häll på den kalla lagen. Se till att lagen täcker sillen. Förslut och låt stå i kyl i minst ett dygn.

SILL PÅ ITALIENSKA

Min Italienska sill smaksatt med soltorkad tomat, vitlök, parmesanost och basilika är överraskande god.

1 burk 5-minuterssill, 420 g

8 marinerade soltorkade tomater

1 kruka färsk basilika

2 vitlöksklyftor

1/2 dl färskriven parmesanost

2 dl créme fraiche

3/4 dl majonnäs

Svartpeppar

TILL GARNERING

3 marinerade soltorkade tomater fint hackade och basilikablad

Låt sillen rinna av och skär den i bitar.

Mixa tomater, basilika och vitlök. Tillsätt parmesanost, créme fraiche och majonnäs. Smaka av med svartpeppar. Blanda ihop sill och sås. Låt stå några timmar innan den äts. Garnera med fint hackade soltorkade tomater och basilikablad.

VÄSTERBOTTENSSILL

Jag är väldigt förtjust i västerbottenost och de flesta vet ju att den är god till sillen men att den även är god i sillen upptäckte jag nu!

1 burk 5-minuterssill, 420 g

1 dl majonnäs

1 dl matlagningsyoghurt

1 1/2 dl vällagrad riven västerbottenost

1 vitlöksklyfta, pressad

1 msk dijonsenap

1 nypa cayennepeppar

Salt och nymalen peppar

Låt sillen rinna av noga i ett durkslag. Blanda samman övriga ingredienser och vänd till sist ner sillen. Smaka av med salt och nymalen peppar.

  1. Tack själv Mirjam!¨
    /Monika

  2. Mirjam skriver:

    Alltså den Västerbottensillen!!! Ljuvlig!!! Tack!!!

  3. Anna skriver:

    TKB, inget går upp mot mänsklig kommunikation ;-)

  4. Anna!
    Ja,,,,
    TKB!
    Det får vi verkligen hoppas!
    /Monika

  5. TKB skriver:

    när en tekniskt och icke emotionell hjärna tänker till så kopplar den ihop allt mellan himmel och jord…
    Och det bästa är att allt går och rätta till i det mänskliga kommunikationen:)..på en mänsklig blogg!!

Comments are closed.

LOADING..