JULGODIS OCH RADIORAPPORT!

Ja, så var man uppe i ottan för att göra ett besök hos Rix Morronzoo!

Tre väldans pigga programledare tog emot mig och jag var ”Lucka nummer 3” i Sofias julkalender!

Jag hade med mig lite godis såklart!

P1010109

”U”, Formidabel nöt- och fruktchoklad och Skumtomtefudge (fast idag gjord på mörk choklad)

Och vi hann inte ens med att prata om mingelmaten men vi minglade efteråt!

P1010111

Och så blev jag lite nostalgisk! De hade fått den svarta ”Monikas jul”!

P1010110

Här kommer recepten!

SKUMTOMTEFUDGE

Sött och gott, ja nästan sliskigt! Detta är också ett godis jag brukar göra då julen ska städas bort och det ligger lite kvarglömda skumtomtar i skålar här hemma.

10 bitar skumgodis (t ex skumtomtar, sockerbitar, bananer)

2 dl socker

1 dl grädde

50 g smör

100 g vit eller mörk choklad

Klipp skumgodiset i bitar. Koka upp allt utom chokladen tills det har smält. Blanda i chokladen och rör tills det blir en blank tjock smet. Häll upp i smord form, låt svalna och skär upp i bitar.

FORMIDABEL NÖT- OCH FRUKTCHOKLAD

Nyttigt chokladgodis som är otroligt enkelt gjort.

250 g mörk choklad

4 dl blandade hackade nötter och torkade bär, (russin, goijibär, körsbär, blåbär, havtorn)

Smält chokladen i ett vattenbad. Hacka nötter och torkade bär. Blanda samman med den smälta chokladen. Häll upp på en plåt, låt stelna och bryt i bitar.

UNDERBAR WIENERNOUGAT

Mitt godaste godis, jag vågar lova att ingen blir besviken!

250 g nougat

150 g mörk choklad

100 g flagad mandel

Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan.

Ställ en skål eller tallrik över en kastrull till hälften fylld med kokande vatten. Smält nougaten i ett vattenbad.

Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet.

Blanda till sist ner den rostade mandeln. Häll upp massan i en avlång form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i bitar.

  1. monika skriver:

    Anna!
    Ca 20-23 X 10-12 cm. Lycka till!
    /Monika

  2. Anna skriver:

    Vilka storlekar ska det vara på formarna till fudge och wienernougat? (klarar mig inte i köket utan exakta anvisningar….) // Anna

  3. monika skriver:

    Åsa!
    Hmm..Och jag gjorde den i Rosendalsköket för 20 år sedan,,,,
    /Monika

  4. Åsa skriver:

    Wienernougaten är ju Tina Nordströms recept. Hon gjorde den i sitt tv-program för flera år sedan.

  5. TKB skriver:

    Monika
    omöjligt att bli osams med någon här….alla är sig själv.)

Comments are closed.

LOADING..