GRÖNKÅL!

Sägs ju ge kraft och mängder med C-vitaminer!

Och det behöver jag säkerligen idag…

Egentligen skulle jag väl haft en vilodag (så var planen!) och gå med en väninna på festen kring ”Årets Mama”…samla krafter till veckan som kommer….

Men ack nej!

Här är min grönkål som jag måste attackera inför måndagskvällen…

IMG_0141

Men det  var värt det trots allt, vi provsmakar maten inför morgondagen, en ljuvlig ”Grönkålsshot”  som får bli  förrätten till dagens lammkotletter…För det är ju dessutom Fars dag!

Och under tiden fick jag ihop några satser ”U” och en rejäl sats Västerbottenssill

Och för er som inte hann till mässan!

Kommer här en bildkavalkad…

Mikael Mölstad och jag ångar på…

IMG_0123

mest hela tiden…

IMG_0129

Och det roligaste dessa dagar var nog när jag gav bort lotter (tänk, människor vågade nästan inte ta en lott, trodde det var något lurt!) men sedan vann en lycklig vinnare ”Monikas Matkasse”, bara sådär!

IMG_0116

Sen bar det av till hälsomässan och Katerina…

IMG_0132

som tyckte att det var superenkelt att göra wienernougat, …

IMG_0135

Och här kommer recepten på allt jag nämner och på det som ska bjudas på imorgon på Garbo!!

GRÖNKÅLSSHOT

En mustig och krämig liten grönkålssoppa som jag serverar i små shotglas eller snapsglas på ett mingel. Förbered gärna soppan, värm och häll upp strax före den ska serveras.

300 g grönkål

4 dl hönsbuljong av fond eller tärning

2 dl vispgrädde

Salt och nymalen svartpeppar

1 msk smör

Strimla grönkålen och fräs den mjuk i smör i omgångar i en panna utan att den tar färg.

Koka ihop buljong och grädde. Tillsätt grönkålen och koka några minuter. Mixa ner den och runda av med smöret. Smaka av med salt och peppar.

Ställ glasen på en bricka och häll upp soppan, servera.

VÄSTERBOTTENSSILL

Jag är väldigt förtjust i västerbottenost och de flesta vet ju att den är god till sillen men att den även är god i sillen upptäckte jag nu!

1 burk 5-minuterssill, 420 g

1 dl majonnäs

1 dl matlagningsyoghurt

1 1/2 dl vällagrad riven västerbottenost

1 vitlöksklyfta, pressad

1 msk dijonsenap

1 nypa cayennepeppar

Salt och nymalen peppar

Låt sillen rinna av noga i ett durkslag. Blanda samman övriga ingredienser och vänd till sist ner sillen. Smaka av med salt och nymalen peppar.

HYVLADE PEPPARKAKSSTICKS MED LINGONMOUSSE

Lövtunna pepparkakssticks med syrlig lingoncréme är perfekt att servera på glöggfesten eller som tilltugg till julmiddagen.

1/2 dl rårörda lingon

2 dl Philadelphiaost

1 ”korv” pepparkaksdeg, ca 400 g (se sid xxx)

Rör ihop lingon och Philadelphiaost, förvara i kyl.

Knåda ihop pepparkaksdegen till en korv, (ungefär som en ”köpedeg”) frys degen en stund. Hyvla sedan tunna, ca 2-3 cm breda ”sticks”. Lägg dem på en plåt och grädda enligt anvisning. Låt svalna.

Ställ fram pepparkakssticksen och lingoncrémen i en skål bredvid och låt gästerna ta för sig eller gör i ordning en bricka med ”färdiga bitar”.

BRIETÅRTA MED FRUKT OCH NÖTTER

Festligt så det förslår!

3 stjärnanis

1 dl flytande honung

1 mindre brietårta eller en halva, ca 700 g

100 g blandade nötter, t ex, pinjenötter, mandlar, valnötter

75 g torkad frukt, till exempel aprikoser, fikon, tranbär, russin

Lägg stjärnanisen i honungen att dra i minst ett par timmar eller över natten.

Ställ in osten på 200° i ca 7-8 minuter så att den mjuknar något.

Rosta nötterna i en torr inte alltför het panna och hacka den torkade frukten. Blanda samman nötter och frukt.

Ta ut osten och fördela nötblandningen ovanpå den varma osten. Ringla över honungen och garnera med stjärnanisen.

UNDERBAR WIENERNOUGAT

Mitt godaste godis, jag vågar lova att ingen blir besviken!

250 g nougat

150 g mörk choklad

100 g flagad mandel

Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan.

Ställ en skål eller tallrik över en kastrull till hälften fylld med kokande vatten. Smält nougaten i ett vattenbad.

Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet.

Blanda till sist ner den rostade mandeln. Häll upp massan i en avlång form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i bitar.

  1. monika skriver:

    Anna!
    Så där tänker jag varje år….;)
    Annette!
    Min blus finns på Bik Bok! Och tack!
    /monika

  2. Annette skriver:

    Hej Monika! Vilken fin röd blus, var finns den? Än en gång tack för din inspirerande blogg! :- )

  3. Anna skriver:

    Åh nu blir jag ju julsugen på en enda gång, vill ha västerbottensill och pepparkakor med lingonmousse och U och….. Snaaart! Lingonmoussen och pepparkakorna kan man ju använda till glöggen hela advent även om jag håller mig till de glutenfria pepparkakorna, men det blir också ett moment mindre ;-)
    Vi har tagit ett fint beslut om att bara ha det vi verkligen älskar på julbordet i år, inte så mycket alltså…. troligt att det blir så för det är så många saker som är ”oumbärliga” men nåt som är absolut oumbärligt är ju sillen med västerbottensost, bästa sillen som finns!!!!!!! I övrigt behöver jag och maken bara lite gravad lax och min enklaste hemgjorda leverpastej, sedan är vi nöja men barnen vill ju inte ha sånt………………. Det blir nog fint och bra, är ju mer än en månad kvar men, men time flies!

  4. monika skriver:

    Martina!
    Lätt som en plätt och supergott!
    L8!
    ha, ha…nej kanske inte samtidigt…
    /Monika

  5. L8 skriver:

    Mmm, grönkål är gott!!! Västerbottensillen och pepparkakorna med lingonmojs hade jag glömt bort, men det räckte att jag läste om dom, så vattnade det sig gjorde munnen. Jättegoda båda två. Om än inte tillsammans:)

Comments are closed.

LOADING..