SUGEN PÅ MERSMAK?!

Det var jag och gick förstås tillbaka till källan (Kerstin) igår för att få mer K-J!

Och jag kunde ju inte kommit lämpligare! Här satt hon med ett hav av svampar som hon hittat när golfbollen hamnade ”fel”;)! (Hon ÄR duktig på golf!)

Hon vill inte vara med på bild tyvärr för när hon satt och borstade sina svampar var hon väldigt fin!

Men svamparna ville vara på bild!

P8140002

Och nu kommer återigen mitt bästa tips till smörstekt svamp!

Lägg svampen i en torr! och ganska varm panna. Låt den ”svettas” , sedan en rejäl klick smör och flingsalt och eventuella kryddor (gärna färska). Så behåller den sin krispighet och alla smaker är där!

Men om det vankas kräftor kanske man vill göra en paj?!

KANTARELLPAJ ELLER SVAMPPAJ!

Bra tillbehör till kräftskivan!

PAJDEG:

3 dl vetemjöl

125 g smör, kallt

2 msk kallt vatten

1 form med löstagbar kant på ca 24 cm diameter

FYLLNING:

3 msk hackad lök

200 g kantareller, cirka 1 l

2 msk smör

1/2 tsk timjan

3 ägg

2 dl crème fraiche

150 g riven stark ost, helst Västerbotten

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Häll mjölet i en skål och lägg i smöret (som ska vara kylskåpskallt) i bitar.

Knåda ihop till en grynig massa med fingrarna eller en gaffel.

Häll i vattnet och knåda snabbt till en smidig deg.

Tryck ut degen i formen. Ställ in i kylen och låt vila i ca 20 minuter.

Skala och hacka löken.

Skär kantarellerna eller svampen i bitar, inte för små!

Hetta upp en panna med smör och stek löken mjuk på inte alltför hög värme och utan att den tar färg.

Stek svampen i torr panna, låt svettas och tillsätt sedan en rejäl smörklick och smaka av med timjan, flingsalt och nymalen svartpeppar.

Blanda äggen, crème fraiche och osten i en skål. Rör ner den stekta svampen. Häll/klicka ut i pajskalet.

Baka i ugnen på 200° i ca 25 minuter eller tills pajen fått fin färg.

  1. monika skriver:

    Rolf!
    Å, tyvärr nej!
    Jag är så dålig på svampar att jag skäms! Känner mig trygg med kantareller och Kar-Johan… men allt du nämner låter som poesi och jag får ta och skärpa mig!
    /Monika

  2. Hej Monika
    Har du provat Sandsopp till en köttbit av mörkt kött eller vilt, skogen slösar med sitt överflöd i år, eller varför inte en sallad med pepperriska eller köttfärsrulle med Sotvaxskivling och bacon
    Roffe

  3. Anna skriver:

    Jamen Västerbottenspajen kan väl inget slå ;-) Det är bäääääst!

  4. monika skriver:

    Anna!
    Den är god, god, god! Men Västerbottenpajen är ett strå vassare!
    /Monika

  5. Anna skriver:

    Den svamppajen verkade också god, god, god!!!

Comments are closed.

LOADING..