EN DAG TILL HAVS!

Efter en härlig dag med bad vid ”Väggalusen” på andra sidan Marstrandsfjorden styrde vi åter kosan mot Marstrand och aldrig är väl havet så skimrande som här?

Och ni som har bra syn kan skymta Pater Noster i horisonten…

P6210002

Och som om inte detta var nog med njutning för idag så avslutades dagen med läckra klassiker på Grand. Vi fick i oss såväl Tenans härliga kräftor som Piggvar och Africana samt hemlagad glass!

Kräftorna…

P6210005

som Johan tyckte att jag skulle vinkla framåt så ni fick se ordentligt! Men då hällde jag ju ut det goda varma smöret i soffan….

P6210004

Men det glömde vi så snart som piggvaren kom in…

P6210009

Som avslutning tog vi en kvällspromenad på Marstrands kaj där vi tycktes vara de enda på hela ön!

TANT HETTANS KRÄFTOR
De kallas visserligen numera ”Tenans kräftor”, men det var tant Hettan som på något vis initierade dem efter en resa till Antibes. Dock blev förskräckelsen stor i köket då hon satte igång att dela råa kräftor som skulle gratineras med rikligt av smör och färska kryddor. Karin Lundin gick dock hem och ”utvecklade” receptet till en mer hanterbar rätt för ett restaurangkök. Resultatet blev till slut dessa underbart goda gratinerade havskräftor som helst ska serveras så fort de kommer ur ugnen!

12 havskräftor, helst råa
Salt
1 msk torkad dill
1 msk oregano
Några kvistar färsk dill, fint hackad
Några kvistar persilja, fint hackad
100 g smör, rumsvarmt
4-6 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl olivolja

Klyv kräftorna på längden genom att lägga dem på rygg och skär ett snitt längs med stjärten till huvudet. Lägg halvorna på en plåt.

Strö över salt, torkad dill och oregano. Lägg på den fint hackade färska dillen och persiljan.

Blanda ihop smöret med de pressade vitlöksklyftorna. Klicka vitlökssmöret över halvorna.

Häll till sist över olivoljan. Gratinera kräftorna i ugn på 225° på översta falsen i ugnen i 5 minuter. Ös över spadet och gratinera ytterligare 5 minuter. ( Används kokta havskräftor t ex. från frysdisken ska de endast gratineras i några minuter på översta falsen.) Spring till bordet med en tång och servera med ett gott bröd att suga upp spadet med!

Och nu lämnar jag Doktorerna och styr Gloria mot Stockholm och den stundande Midsommarfesten!

  1. monika skriver:

    Tack Catrin!
    Och resan hem gick bra!
    Elin maria!
    Ja visst känner man Taube här!
    Blondie!
    Ha, ha! Jodå jag kom i men nästan lika snabbt upp igen, 16° vatten….
    Millan!
    Ja det ska ni göra och tack resan hem gick bra! Nu såg jag ju ut genom alla rutor….
    Maud!
    Ha, ha…det är Doktor J;)! Och atlantkusten är ljuvligt, mycket västkust!
    /Monika

  2. Maud skriver:

    Sverige är underbart, bohuslän med klippor och hav. Nu ska jag utforska Frankrike och atlantkusten under de närmaste veckorna. Det är ju också ett hav, Atlanten, förstås. Du ser ut att ha riktigt trevligt med ”doktor A eller är det doktor B”. Ja han ser verkligen lycklig ut men det förstår man ju också när han sitter bredvid dig. Maten verkar super, blir verkligen sugen att prova havskräftorna. Må så gott!
    /Maud

  3. millan skriver:

    Åh, vad ALLT ser gott ut:-)
    Ska åka dit med min härlif´ga familj i sommar ;-)
    Ja kör försiktigt hem, vi är så rädda om Dig Monika!<3

  4. Darling Monika! Jag är i CHOCK! Har ni BADAT?!?!? Himmel – det måste ju vara iskallt i vattnet… Detta rubbade mina cirklar så till dem milda grad att jag – nästan – missade det häftiga receptet på havskräftor. Men som tur var lugnade jag ned mig och nu ska jag rusa till affären och handla ingredienser! Och snälla Monika – lugna mig genom att säga att i alla fall du inte badade…. Kram från Blondie

  5. JAG KÄNDE TAUBE HÄR……..
    SÅ SKIMRANDE VAR ALDRIG HAVET……..
    DOFTEN, FÄRGEN, LJUSET, GLITTRET……
    TACK !

Comments are closed.

LOADING..