INKÖPSLISTAN OCH RECEPTEN FÖR SOMMARBUFFÉN!

Ja här kommer den! Inköpslistan och recepten till en riklig buffé för  ca 50 personer. Passar såväl för studentfest som annan trevlig sommarfest!

7 kg laxfilé

2 liter Terriyakisås

2 dl Svarta och vita sesamfrön

6 fläskfiléer

1/2 kg parmesanost

9 liter jordgubbar

4 l rabarber

150 stycken sparris

350 g basilika

4 krukor rosmarin

6 vitlökar

3 påsar jungfrusallad, a 250 g

3 huvuden isberg

2 kg kvisttomater

7 röda lökar

6 kg färskpotatis

1/2 kg ingefära

600 g sidfläsk

olivolja

Balsamvinäger

30 styck a´125 g  mozzarella

1/2 kg pinjenötter

4 l grädde

1 kg smör

4 l mjölk

1 kg kaffe

2 l vetemjöl

2 kg strösocker

2 l havregryn

Potatismjöl

2,5-3 kg kg färskost, Philadelphiatyp

1 burk soltorkade marinerade tomater

2-3 knippen gräslök

1 burk goda oliver ca 500 g

1 flaska balsamicocréme

Flingsalt och svartpeppar att mala

Tja, ja typ sådär!

Och menyn:

Mozzarella med jordgubbar, basilika och balsamicocréme

Terriyakimarinerad lax

Örtfylld fläskfilé

Sparris med parmesan och pinjenötter

Basilikapotatis

Färskostbollar (istället för smör till brödet)

Sallad

Le vain bröd

Dessert:

Jordgubbs- och rabarberpaj med lättvispad grädde

Och recepten:

MOZZARELLA MED JORDGUBBAR

En variant av den italienska salladen Caprese fast utan tomater och med jordgubbar. Måste testas, supergott!

30 mozzarellaostar a 150 g

5 liter jordgubbar

200 g basilika

100 g jungfrusallad

5 röda lökar i skivor

5 dl svarta oliver

DRESSING:

1 1/2 dl olivolja

1/2 dl vit balsamvinäger

Flingsalt och nymalen svartpeppar

TILL GARNERING

Crema di balsamico

Riv mozzarellan i bitar och halvera jordgubbarna. Skiva rödlöken och arrangera allt på ett vackert fat.

Vispa ihop dressingen och häll den över salladen.

Garnera med oliverna och ringla till sist över lite crema di balsamico.

TERIYAKIMARINERAD SESAMLAX I MUNSBITAR

Supergott och perfekt mingelmat!

Ca 6 kg laxfilé utan skinn och ben

MARINAD

500 g färskriven ingefära

2 l Teriyakisås

1-2 dl sesamfrön, gärna blandat svarta och vita

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Skär laxen i kuber, ca 3×3 cm. Blanda samman marinaden och låt kuberna marinera i ca 30 minuter. Lyft sedan upp dem på ett ugnsfast fat. Strö över sesamfröna och stek laxkuberna i ugn på 200° i ca 10 minuter.

GRÖN SPARRIS MED PARMESAN OCH PINJENÖTTER

150 stycken  gröna sparrisar

1/2 kg pinjenötter

2oo g parmesanost

DRESSING:

1  1/2 dl olivolja

1/2 dl vit balsamvinäger

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Skär av nedersta biten på sparrisarna och koka dem i lättsaltat vatten 2 minuter. Häll av.

Blanda ihop dressingen och häll den över de varma sparrisarna.

Rosta pinjenötterna i en torr och inte alltför het panna. Strö över sparrisarna. Flisa till sist över parmesanosten.

ÖRTFYLLD FLÄSKFILÉ

Saftigt och gott!

6 fläskfiléer

15-18 vitlöksklyftor

5-6 dl mild olivolja eller rapsolja

5 krukor färsk rosmarin, spar 1 kruka till garnering

600 g pancetta eller rökt sidfläsk eller bacon i värsta fall

250-300 g parmesanost

Flingsalt

Nymalen svartpeppar

Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor.

Skär sedan ett snitt längs med filén, vik ut den och banka ut den till en ca ½-1 cm tjock platta.

Pressa eller finhacka vitlöken i oljan.

Repa rosmarinkvistarna och hacka den men spar en kruka till garnering.

Hacka pancettan i små bitar och riv parmesanosten.

Blanda ner allt i vitlöksoljan. Ta eventuellt lite mer olja om det känns torrt.

Bred ut massan i mitten av de utplattade filéerna, rulla ihop och bind om med steksnöre.

Hetta upp lite smör eller olja i en stekpanna och bryn filéerna vackert gyllene runt om.

Sätt in pannan i ugnen eller lägg över filéerna i ett par ugnsfasta formar/långpanna, se till att få med skyn och stek klart i ugnen på 175° i ca 20 minuter.

Låt vila någon minut innan den skärs upp i vackra skivor.

FÄRSKOSTBOLLAR MED SOLTORKAD TOMAT OCH GRÄSLÖK

Detta serverar jag istället för smör till brödet. den riktigt flitiga kan rulla små bollar men min tid var knapp så jag gjorde 5 stora.

Ca 2 1/2 kg färskost av Philadelphiatyp

Örtsalt

2-3 knippen fint hackad gräslök

1 burk marinerade soltorkade tomater

Blanda lite örtsalt i färskosten och forma 5 stora bollar (eller 100 små!). Rulla några i fint hackad gräslök och några i fint hackad soltorkad tomat.

BASILIKAPOTATIS

Ca 4 kg färskpotatis

150 g basilikablad

5-8 vitlöksklyftor

2 dl vit balsamvinäger

5-6 dl olivolja

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Mixa vitlök, basilikablad, balsamvinäger och olivolja till en grön vacker sås. Smaka av med rikligt av flingsalt och nymalen svartpeppar. Häll såsen över den varma potatisen och garnera med några basilikablad.

SALLAD

Arrangera jungfrusallad, tomater, rödlök på ett vackert fat.

SMULPAJ MED RABARBER OCH JORDGUBBAR

Favorit i repris! Sött och syrligt när det är som bäst!

800 g smör

24 msk strösocker

1, 2 l vetemjöl

1, 2  l havregryn

FYLLNING

Ca 2,4 kg späd rabarber, (ca 4,2l skivad)

3  l skivade jordgubbar

9  dl strösocker

9  msk potatismjöl

TILL SERVERING

Ca 4 l Lättvispad grädde

Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.

Skiva rabarbern tunt. Blanda ihop med skivade jordgubbar, socker och potatismjöl. Bred ut fyllningen i formar. Strö över smuldegen.

Grädda pajen på 225° i ca 15-20 minuter. Servera med lättvispad grädde.

Och som avslutning, hur allt växte fram:

Fläskfiléerna:

P5280004

Sparrisarna:

P5280005

Färskostbollarna:

P5280007

Från ena hållet:

P5280002

Och andra hållet:

P5280003

Till sist några goda råd!

Duka och gör iordning allt som har med glas,. bestick, porslin och servetter dagen före. Arrangera sittplatser och bord.

Se till att man kan ta från två håll på buffén så det inte blir kö…Gör särskilda platser för dryck på olika ställen. Slappna av och ha kul!

  1. Härligt Anna!
    Och kul att du kommer tillbaka och berättar så ALLA förstår;)!
    /Monika

  2. micha!
    Så bra! Då har vi bytt! Men du måste prova Zecci, vit underbart god italienare….;)!
    /Monika

  3. Tack Monika! Precis vad jag behövde!!! En sommarbuffé på riktigt :-)
    Kram
    Mischa

  4. Anna skriver:

    Mmmmmm, så gott! Jag gjorde capresen i lördags när vi hade gäster och den blev såååå uppskattad men det visste jag ju att den skulle bli! Lax till varmrätt men inte med teriyaki denna gång utan med västerbottenost, inte alls dumt det heller ;-)
    Tack för all inspiration, Monika!

  5. TKB!
    Ha, ha….
    /Monika

Comments are closed.

LOADING..