ROSTBIFF PÅ TVÅ SÄTT!

Rostbiff är riktigt bekväm mat att laga. Visserligen tar den lite tid, en dryg timme i ugnen men själva arbetsinsatsen är ringa och tiden kan användas till annat. Dessutom blir det alltid några skivor över som jag gör en härlig lunchsallad på med thaismaker…

P5180003

HELSTEKT ROSTBIFF MED MAMMAS GODA SÅS

1, 2-1, 5 kg rostbiff

Smör till stekning

Steksnöre

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Stektermometer

GRÄDDSÅS

Skyn från stekningen

2 msk smör+ 2 msk vetemjöl

1 rejäl msk kalvfond eller 1 buljongtärning

3-4 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

1-2 msk svart vinbärsgelé

TILL SERVERING

Kokt potatis

Grönsallad eller sockerärtor

Bind ihop köttet och hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runtom. Salta och peppra.

Stick in en köttermometer i tjockaste delen och sätt in hela stekpannan i ugnen på 125° (om skaftet tål det) eller lägg över köttet i en ugnsfast form. Låt steka tills innertemperaturen håller 55°.

Ta upp köttbiten och linda in den i folie och låt vila ca 10 minuter innan den skärs upp.

Vispa ur pannan med skyn och späd eventuellt med lite vatten. Rör ihop smör och vetemjöl. Vispa ner redningen under kraftig kokning. Tillsätt grädden, fond och koka upp. Smaka av med svart vinbärsgelé, flingsalt och nymalen svartpeppar.

Servera rostbiffen varm, skuren i drygt 1 cm tjocka skivor med den rykande heta såsen, nykokt potatis samt gärna pressgurka, gelé och sallad eller sockerärtor.

OCH DAGEN EFTER!

ROSTBIFFSALLAD MED THAISMAK

Gott varma dagar och perfekt restmat!

För 2 personer:

Ca 200 g rostbiff, i tunna skivor

Sås:

2 msk japansk soja

2 msk limesaft

1/2 msk fisksås

1 msk hoisinsås

SALLAD:

125 g nudlar

1 bit gurka

1/2  röd lök

4 salladslökar

1/2 röd chili, spansk peppar

1 ask babyspenat, ca 50 g

TILL GARNERING:

1/2 dl färska korianderblad

Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Skölj dem sedan i kallt vatten och låt dem kallna.

Vispa ihop ingredienserna till såsen i en bunke.

Skala och finstrimla gurka och rödlök. Ansa och skiva salladslökarna. Dela, kärna ur och strimla pepparfrukten.

Blanda rostbiffskivorna med gurka, rödlök, salladslök, pepparfrukt och spenat. Lägg det på en bädd av nudlar. Ringla såsen över och garnera med korianderblad.

  1. Det här var det mest underbara recept på rostbiff som jag tillagat. Min man blev lycklig. UNDERBART.

  2. millan skriver:

    TKB!
    Japp!Vergelegen var länge ett”favvo”vin….
    men Jens Dolk är inte Dum, han rekommenderar Caccia Al Piano Ruit Hora 2207….mums :-)!
    Har kalvkött hemma, dax för en god söndagsmiddá framöver!!!
    Kram till Monica och Ni andra!!<3

  3. rms!
    Det beror alldeles på till vilken temperatur du låtit rostbiffen gå! Min rostbiff har aldrig varit annat än saftig och god!
    /Monika

  4. rms skriver:

    Linda in kött i alufolie är det dummaste man kan göra om man inte gillar torrt och överstekt kött då förstås.

  5. Ha, ha, Susanne!
    Anna!
    Du kan ta vilka du vill, risnudlar blir gott!
    /Monika

Comments are closed.

LOADING..