GENOMFRUSEN!

Och med iskalla fötter kom jag just hem efter några timmar på fotbollsplanen. För dagen  klädd i dunjacka! (är det inte maj?) och gummistövlar eftersom det regnade småspik, men inte hjälpte det, här är iskallt idag!

Men flickornas seger hjälpte till att hålla hjärtat varmt och nu leder de serien, Hurra!

Fick en stund över vid samlingen att handla (45 minuter) och eftersom vi var nära grossistbutiken för  restauranger fanns inte en tanke att tveka, jag bullar upp helt enkelt!

Med stora, (alldeles för stora egentligen!) köttbitar, entrecote, biff… stor påse med bästa sortens pilgrimsmusslor, olivolja (dunk!), parmesanost (jättebit!) och jag vet inte varför men ändå, Cornflakes i jätteförpackning som känns som att man vunnit på lotteri på Gröna lund! kom jag just hem.

Hur som helst blir det nu helstekt entrecote till middag med min goda potatis i ugn förstås och vill ni inte ha min sås kan ni ju ta Mammas!

Entrecoten är på G!

P5080001

HELSTEKT ENTRECOTE

Till 7-8 hungriga!

Ca 1 1/2 kg entrecote

2 msk smör+2 msk olivolja

Flingsalt och nymalen svartpeppar

SÅS

3 schalottenlökar, hackade

3 vitlöksklyftor, krossade

2 + 2 msk smör

1/2 dl strösocker

4 dl rött vin

1/2 dl kalvfond

2 dl vatten

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Ev, maizena

Putsa köttet och torka av det. Bryn entrecoten runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra köttet under tiden.

Sätt in stekpannan (eller lägg över steken i en ugnssäker form) och stek klart steken i nedre delen av ugnen på 125º, tills innertemperaturen i köttet är ca 56º, då är köttet rosa.

Låt köttet vila 10 minuter, innan det skärs upp i drygt 1/2 cm tjocka skivor.

Fräs lök och vitlök till såsen i 2 msk smör i en kastrull tills löken är genomskinlig. Tillsätt strösocker, rött vin, kalvfond och vatten. Låt det koka tills ca 4 dl återstår i kastrullen. Sila bort löken och tryck ur all vätska ur den genom en finmaskig sil.

Koka upp såsen strax före serveringen och rör ner 2 msk rumsvarmt smör. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Om du tycker att såsen är för tunn kan du reda den med lite maizena.

Servera köttskivorna med såsen, min goda potatis i ugn och en fräsch sallad.

  1. Anna skriver:

    Tack så mycket för gratulationerna!

  2. Tack Helena, I will survive, men det känns lite hårt dock ;-)

  3. Millan,

    Det kommer helt säkert att bli en trevlig och intressant kväll.
    Kanske det kan kan komma ett annat tillfälle för dig, ibland så kolliderar saker i ens liv, och lite svårt att ”klona” sig för att vara med överallt, fast man gärna skulle vilja det……

    //Helena

  4. Rival ska det stå ;-)

  5. Helena, lyckost!
    Rivsal med Monika, jag missardet , snyft min man är i Genevé…..på arbete, puh!
    Ha det så trevligt från en som hade velat vara med!

Comments are closed.

LOADING..