TACK NORRKÖPING OCH SE HÄR VAD VI LAGADE!

Efter en dramatisk resa till Norrköping, fick ta taxi från Flen eftersom det hänt en allvarlig olycka på spåret mellan Flen och Katrineholm kom jag kraftigt försenad och äntligen fram till Eva-Lott och Lemon tree. Inget annat att göra än att sätta en kniv även i Eva-Lotts händer!

Och vi hann precis att duka upp alla godsaker innan butiken fullkomligt invaderades av härliga kvinnor i alla åldrar.

Eva-Lott och jag

P4260010

Och ni skulle sett hur glada de blev när de äntligen förstod att det bara var att ta för sig av läckerheterna!

Och vad bjöd vi på då?

Sparris med Vallmodressing, Mozzarella med jordgubbar, Terriyakimarinerad lax i små munsbitar, Ljummen sallad med fläskfilé och lingondressing och min ljuvliga rabarber och jordgubbspaj…En perfekt Valborgsmeny kanske!?

Allt serverat på Gerberas vackra fat förstås!

P4260003

P4260007

Och här kommer recepten, till er som var där och till er som inte vare där!

MOZZARELLA MED JORDGUBBAR

En variant av den italienska salladen Caprese fast utan tomater och med jordgubbar. Måste testas, supergott!

3 mozzarellaostar

1 liter jordgubbar

1 ask jungfrusallad eller rucolasallad

1 liten rödlök i skivor

1 dl svarta oliver

DRESSING:

1/2 dl olivolja

3 msk vit balsamvinäger

Flingsalt och nymalen svartpeppar

TILL GARNERING

En kruka basilika

Crema di balsamico

Riv mozzarellan i bitar och halvera jordgubbarna. Skiva rödlöken och arrangera allt på ett vackert fat.

Vispa ihop dressingen och häll den över salladen.

Garnera med oliverna och basilikablad. Ringla till sist över lite crema di balsamico.

TERIYAKIMARINERAD SESAMLAX I MUNSBITAR

Supergott och perfekt mingelmat!

Ca 500 g laxfilé utan skinn och ben

MARINAD

1 bit, ca 6 cm färskriven ingefära

2 dl Teriyakisås

4-6 msk sesamfrön, gärna blandat svarta och vita

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Skär laxen i kuber, ca 2×2 cm. Blanda samman marinaden och låt kuberna marinera i ca 30 minuter. Lyft sedan upp dem på ett ugnsfast fat. Strö över sesamfröna och stek laxkuberna i ugn på 200° i ca10 minuter.

LJUMMEN SALLAD MED FLÄSKFILÉ OCH LINGONDRESSING

Fint stekt fläskfilé i lövtunna skivor med min lingondressing är både vackert och delikat.

600 g fläskfilé

Smör till stekning

1 ask jungfrusallad

Några salladslökar

1 förpackning sockerärtor, 150 g

1 ask körsbärstomater

LINGONDRESSING

5 msk olivolja

5 msk balsamvinäger

1 1/2  dl lingon

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Hetta upp en stekpanna med smör. Salta och peppra fläskfilén runtom. Bryn den i pannan på alla sidor, ca 7-8 minuter, låt eftersteka på svag värme eller i ugn i ytterligare 5 minuter. Lägg åt sidan att vila.

Koka sockerärtorna i 1 minut, häll av och spola i kallt vatten.

Arrangera sallad, körsbärstomater i halvor, salladslök i sneda strimlor och sockerärtor på ett vackert fat.

Hetta upp olivolja och balsamvinäger till dressingen, den får absolut inte koka!  Tillsätt lingonen och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Skär upp fläskfilén i tunna, tunna skivor och lägg skivorna över salladen.

Häll på lingondressingen och servera.

GRÖN SPARRIS MED BLÅ VALLMOFRÖN

2-3 knippen  grön sparris

Smör till stekning eller buljong till kokning eller olja till grillning

DRESSING:

1 dl olivolja

1/2 dl vit balsamvinäger

2 -3 msk vallmofrön

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Stek, grilla eller koka sparrisen hastigt.

Blanda ihop dressingen och häll den över de varma sparrisarna, servera.

SMULPAJ MED RABARBER OCH JORDGUBBAR

Favorit i repris! Sött och syrligt när det är som bäst!  Receptet kan dubblas eller tredubblas och göras i långpanna.

100 g smör

3 msk strösocker

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2  dl havregryn

FYLLNING

Ca 400 g späd rabarber, (ca 7 dl skivad)

1/2  l skivade jordgubbar

1 1/2  dl strösocker

1 1/2  msk potatismjöl

TILL SERVERING

Lättvispad grädde

Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.

Skiva rabarbern tunt. Blanda ihop med skivade jordgubbar, socker och potatismjöl. Bred ut fyllningen i en form. Strö över smuldegen.

Grädda pajen på 225° i ca 15-20 minuter. Servera med lättvispad grädde.

  1. Maria skriver:

    Mmm gott! Vallmofrö i dressing måste jag prova! Sparris är ju så fantastiskt gott och vi äter det på längden och tvären när det är säsong.

  2. Anna skriver:

    Jag kunde ju inte hålla mig utan har serverat mozzarellan med jordgubbar till förrätt ikväll, åh så gott, helt underbart! Kommer att gå i repris många gånger i sommar. T.o.m. maken som annars inte är någon större jordgubbsfantast (till skillnad från sin fru…) tyckte att gubbarna passade förträffligt till osten! Tack än en gång för ett fantastiskt recept! Jag sa till min arbetskamrat att hon kunde lita på att det skulle vara gott eftersom det var ditt recept ;-)

  3. monika skriver:

    Härligt Anna!
    /monika

  4. Anna skriver:

    Tipsade en arbetskamrat som ska servera förrätt på en ”åka-runt-fest” på lördag om detta. Hon blev eld och lågor!

  5. monika skriver:

    Anna!
    Gör det! Du blir inte besviken!
    /monika

Comments are closed.

LOADING..