HEL ROSTBIFF I UGN MED GRÄDDSÅS!

Hel rostbiff i ugn är väldigt enkelt att laga och ger ett gott, mört och saftigt kött. Rostbiffen kan sedan serveras varm, ljummen eller kall vilket gör den till en perfekt rätt om man är många.

Ska den serveras kall bör skivorna vara tunna, tunna och några goda kalla såser passar då bra till liksom en krämig potatissallad. Ska den serveras varm gör jag lite tjockare skivor och bjuder en riktigt god gräddsås, pressgurka och gelé till.

IMG_7294

1 1/2 kg rostbiff

Smör till stekning

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Stektermometer

GRÄDDSÅS

Skyn från stekningen

1 rejäl msk kalvfond eller 1 buljongtärning

3-5 dl vispgrädde

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runtom. Salta och peppra.

Stick in en köttermometer i tjockaste delen och sätt in hela stekpannan i ugnen på 125° (om skaftet tål det) eller lägg över köttet i en ugnsfast form. Låt steka tills innertemperaturen håller 55°.

Ta upp köttbiten och linda in den i folie och låt vila ca 10 minuter innan den skärs upp.

Vispa ur pannan med skyn och späd den med grädde. Tillsätt fond och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Servera rostbiffen varm, skuren i drygt 1 cm tjocka skivor med den rykande heta såsen, nykokt potatis samt gärna pressgurka, gelé och sallad.

IMG_7293

 1. monika skriver:

  Susanne och Anna!
  Vi ser fram emot många härliga rätter med Vildsvin!
  Millan!
  Japp, Keith är gift med Kidman….
  /monika

 2. Anna skriver:

  Tack och kram Millan, det var rart skrivet av Dig!

 3. millan skriver:

  Susanne, lyckost……vildsvin ska ju vara en delikatess, mums!
  Jag tror att det inte bara är jag som vill komma till Dig på rester för gud så mkt kött Du fick!
  Hoppas Du fick ett gott glas vin till;-)
  Anna, du verkar helt grym på att laga mat och vildsvin!!!Kära Biggan, nu måste jag också lyssna på Keith, är det han som är git m Kidman!?Trevlig kväll alla rara på bloggen!

 4. Anna skriver:

  Susanne! Vi har med gott resultat både grillat skivor av vildsvin och stekt det som stekar i ugnen. När jag grillar brukar jag marinera först (och ta mycket vitlök för det gillar vi!). Vissa bitar kan vara lite seniga och trådiga men det syns ju när man skär i köttet. Igår gjorde jag en stor och god köttfärslimpa på ett standardrecept och den försvann i ett litet kick. Jag tillsatte ingen fläskfärs utan körde enbart det vilda och hela familjen var fullt nöjd t.o.m. de som inte gillar lever (se min kommentar ovan…) Lycka till!

 5. Jag har en vildsvinsgryta puttrande på spisen i detta nu! Har aldrig lagat detta kött förr, så det blir spännande. En god vän som är jägare tittade upp igår och frågade om vi ville ha lite kött (vildsvinen på hans mark har länge avnjutit vårt bröd, så det var payback-time s.a.s.). Efter att klentroget tittat ned i hans kasse, visade sig ”lite kött” vara en enorm skank på säkert 7-8 kg! Herregud, vad gör man med en sådan? Tack och lov styckade han den åt mig, men tips på hur man anrättar detta kött mottages tacksamt! :-)

Comments are closed.

LOADING..