OSSO BUCCO PÅ KYCKLINGLÅR!

Går det? Javisst, och riktigt bra till och med!

I går ringde Doktor J och ville ha råd inför sin middagsbjudning på tisdag. Han ville göra Osso Bucco men hade inte hittat den ”rätta” kalvläggen….

När vi pratat klart var jag grymt sugen på Osso Bucco och började rota i frysen, ingen kalvlägg där inte men en väldans massa kycklinglår! Då gör jag väl Osso Bucco på kycklinglår tänkte jag….

Och det blev riktigt gott! En mustig och härlig gryta som gick hem hos hela familjen!

OSSO BUCCO PÅ KYCKLINGLÅR

En klassisk italiensk rätt som brukar göras på kalvlägg, men det det blev riktigt gott även med kycklinglår!

Det här räcker till 5-6 personer.

1 kg kycklinglår eller små kycklingben

1/2 dl vetemjöl

1 tsk salt

1/2 tsk  svartpeppar

Smör och olja till stekning

1 gul lök

2 vitlökskyftor

3 morötter

3 stjälkar blekselleri

2 dl buljong eller fond+vatten

2 dl vitt vin

1-2 burkar krossade tomater eller körsbärstomater på burk

1 lagerblad

Flingsalt och nymalen svartpeppar

GREMOLATA:

1 citron

1 knippa persilja

2-3 vitlöksklyftor

TILL SERVERING:

Ris

Tina kycklinglåren. Blanda samman mjölet med 1 tsk salt och 1/2 tsk svartpeppar. Vänd kycklinglåren i mjölblandningen.

Stek dem gyllene på båda sidorna i smör och olja. Ta upp dem.

Skala och hacka lök och vitlök. Skala morötterna och skiva dem. Ansa och strimla sellerin. Fräs allt hacket i lite smör en stund.

Tillsätt buljong, vin, tomater och lagerblad. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar. Låt allt koka samman några minuter.

Lägg ner kycklinglåren och lägg på lock. Låt allt puttra under lock ca 30-35 minuter.

Gremolatan:

Tvätta citronen och torka den väl. Riv av det gula skalet. Finhacka persiljan. Skala och finhacka vitlöken. Blanda samman citronskal, persilja och vitlök.

Strö gremolatan över grytan och bjud lite extra i en skål bredvid. Servera med ris.

(Ossobuccon och gremolatan kan förberedas i god tid och sedan bara värmas. Men strö då inte över gremolatan förrän rätten ska serveras.)

Och i dag blir det Sushi till lunch med Ann-Marie Skarp!

  1. monika skriver:

    TKB!
    Tack, jättebra:), Ann-Marie Skarp är en härlig kvinna!
    /Monika

  2. monika skriver:

    TKB!
    Tack, jättebra:), Ann-Marie Skarp är en härlig kvinna!
    /Monika

  3. TKB skriver:

    Snöskottande, massa ärenden, tom middagen bestod av rester o VATTEN…. Moderna saker som internet mm var alldeles för långt borta… men nu är det en ny dag:)
    Monika
    och mötet var bra? Ha en trevlig tisdag alla!

  4. TKB skriver:

    Snöskottande, massa ärenden, tom middagen bestod av rester o VATTEN…. Moderna saker som internet mm var alldeles för långt borta… men nu är det en ny dag:)
    Monika
    och mötet var bra? Ha en trevlig tisdag alla!

  5. monika skriver:

    Maud!
    Testa, det var gott!
    Doris!
    Absolut;)! Och jag gillar lammfärsbiffar också!
    Bigge!
    Ja, var är Ni allihop?
    Karl!
    Bra tips! Och tack själv!
    ‘/Monika

Comments are closed.

LOADING..