Vi fick verkligen en god och festlig middag igår, den helstekta ryggbiffen!
Att helsteka köttet i ugn är ett enkelt sätt att få till en lyxig middag som kan mäta sig med finkrogarnas utbud. Liten arbetsinsats och lika lätt att göra till få som till många. Detta recept räcker till 6-7 hungriga personer!
HELSTEKT RYGGBIFF
Ca 1 1/2 kg ryggbiff
2 msk smör+2 msk olivolja
Flingsalt och nymalen svartpeppar
SÅS
3 schalottenlökar, hackade
3 vitlöksklyftor, krossade
2 + 2 msk smör
1/2 dl strösocker
4 dl rött vin
1/2 dl kalvfond
2 dl vatten
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Ev, maizena
Putsa köttet och torka av det. Bryn ryggbiffen runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra köttet under tiden.
Sätt in stekpannan (eller lägg över steken i en ugnssäker form) och stek klart steken i nedre delen av ugnen på 125º, tills innertemperaturen i köttet är ca 58º, då är köttet rosa.
Låt köttet vila 10 minuter, innan det skärs upp i drygt 1/2 cm tjocka skivor.
Fräs lök och vitlök till såsen i 2 msk smör i en kastrull tills löken är genomskinlig. Tillsätt strösocker, rött vin, kalvfond och vatten. Låt det koka tills ca 4 dl återstår i kastrullen. Sila bort löken och tryck ur all vätska ur den genom en finmaskig sil.
Koka upp såsen strax före serveringen och rör ner 2 msk rumsvarmt smör. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar. Om du tycker att såsen är för tunn kan du reda den med lite maizena.
Servera köttskivorna med såsen, min goda potatis i ugn och en fräsch sallad. Och saken är biff helt enkelt;)!