ENKELT OCH FESTLIGT!

Vi fick verkligen en god och festlig middag igår, den helstekta ryggbiffen!

Att helsteka köttet i ugn är ett enkelt sätt att få till en lyxig middag som kan mäta sig med finkrogarnas utbud. Liten arbetsinsats och lika lätt att göra till få som till många. Detta recept räcker till 6-7 hungriga personer!

HELSTEKT RYGGBIFF

Ca 1 1/2 kg ryggbiff

2 msk smör+2 msk olivolja

Flingsalt och nymalen svartpeppar

SÅS

3 schalottenlökar, hackade

3 vitlöksklyftor, krossade

2 + 2 msk smör

1/2 dl strösocker

4 dl rött vin

1/2 dl kalvfond

2 dl vatten

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Ev, maizena

Putsa köttet och torka av det. Bryn ryggbiffen runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra köttet under tiden.

Sätt in stekpannan (eller lägg över steken i en ugnssäker form) och stek klart steken i nedre delen av ugnen på 125º, tills innertemperaturen i köttet är ca 58º, då är köttet rosa.

Låt köttet vila 10 minuter, innan det skärs upp i drygt 1/2 cm tjocka skivor.

Fräs lök och vitlök till såsen i 2 msk smör i en kastrull tills löken är genomskinlig. Tillsätt strösocker, rött vin, kalvfond och vatten. Låt det koka tills ca 4 dl återstår i kastrullen. Sila bort löken och tryck ur all vätska ur den genom en finmaskig sil.

Koka upp såsen strax före serveringen och rör ner 2 msk rumsvarmt smör. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar. Om du tycker att såsen är för tunn kan du reda den med lite maizena.

Servera köttskivorna med såsen, min goda potatis i ugn och en fräsch sallad. Och saken är biff helt enkelt;)!

  1. monika skriver:

    Just det Fru Matglad:)!
    /Monika

  2. Ja, helstekning är så perfekt, och svårt att misslyckas om man använder termometern…

  3. monika skriver:

    TKB!
    Japp:)!
    Anna!
    Kul:)!
    Nina!
    Just det!
    /Monika

  4. Nina skriver:

    Låter jättegott! När du skriver kalvfond så menar du koncentrat från flaska, va?
    Tack för inspirationen :)

  5. Anna skriver:

    Mmmm, det lät gott det där! Och potatisen i ugn är min mans ständiga önskan när det ska vara lite festligt, vi åt den senast i fredags kväll. Mycket gott och såååå enkelt, det gillar jag!

Comments are closed.

LOADING..