SNART TRETTONDAGSAFTON!

Ja, Jisses!

Dags att åter ladda festbatterierna, i övermorgon är det ju Trettondagsafton! Men i dag blir det först fotbollsturnering hela dagen!

Till er som söker inspiration till Trettondagsmenyn kommer här ett festligt förslag där jag vågar lova att huvudrätten är något av det godaste som finns! Så gör åtminstone den….Recepten är beräknade för 6 personer.

SCAMPICOCTAIL MED AVOKADO, MYNTA OCH CHILI

En enkel och fräsch coctail med sting.

12 scampi eller 1/2 kg räkor

Olja till pannan

2 avokador, fasta och fina

1/2 msk pressad citronsaft

1/2 gurka

1/2 röd lök

1/2 röd spansk peppar

1 msk hackad mynta

1 msk olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

TILL GARNERING OCH SERVERING

Myntablad

Rostat bröd

Skala och kärna ur avokadorna. Dela dem i bitar. Lägg bitarna i en liten skål med citronsaften. Blanda.

Skala och dela gurkan på längden. Gröp ur kärnorna och grovhacka den. Tillsätt till avokadon. Finhacka rödlök, chili och mynta. Blanda ner i skålen. Smaka av med salt och peppar.

Hetta upp olja i en grillpanna. Halstra scampin några minuter på varje sida. Servera scampi med avokadosalladen, garnera med myntablad och servera med rostat bröd.

STEKT PIGGVAR MED DRAGONSMÖRSÅS OCH MANDELPOTATISPURÉ

Till huvudrätt bjuder jag på en av mina favoritfiskar, piggvar. Jag steker den i portionsbitar och serverar en len smörsås och puré  därtill.

1 piggvar på drygt 1 1/2 kg som kan delas i 6 bitar

Salt och peppar

3 msk rapsolja + 3 msk smör till stekning

SMÖRSÅS

50-75 g smör

1 citron, saften

1/2 kruka dragon

Salt och peppar

5 msk fiskfond

MANDELPOTATISPURÉ

600 g mandelpotatis

1 1/2 dl mjölk

50 g rumstempererat smör

Börja med potatisen. Skala och koka den i saltat vatten. Låt den svalna helt. Pressa den i en potatispress. Hetta upp mjölken till potatispurén till lite mer än fingervarmt. Lägg i den kalla pressade potatisen och vispa kraftigt samtidigt som det rumsvarma smöret tillsätts. Smaka av med salt och peppar.

Klipp bort fenor och stjärt på fisken. Dela den sedan i 6 portionsbitar rakt över benet. Hetta upp smör och olja i en eller två pannor. Stek bitarna långsamt i 5 minuter med den mörka skinnsidan neråt. Vänd den och stek ytterligare 5 minuter.

Tillsätt smöret och låt det ”skumma” upp. Ös fisken med smöret. Tillsätt citronsaft och dragonblad, ös fisken ytterligare 1 gång. Tillsätt fiskfonden och servera genast tillsammans med potatismos, salladsskott och extra smörsås.

INGEFÄRSGINO

En Gino är alltid gott, i dag smaksätter jag den lite extra med färskriven ingefära.

3 bananer

3 kiwifrukter

1 ask hallon, 250 g

1 dl kokosflingor

200 g vit choklad

4-5 cm färsk ingefära

TILL SERVERING

Glass

Skala och skiva bananerna och kiwifrukterna. Lägg skivorna i en ugnsfast form tillsammans med hallonen.

Blanda samman kokos, hackad vit choklad och färskriven ingefära. Strö blandningen över frukten och gratinera i ugn på 200° i ca 10 minuter.

  1. monika skriver:

    Åh, Harriet!
    Tusen tack själv! Och kul att det blev gott:)!
    /Monika

  2. Tack för Kycklinglårs Osso Buccon, den var himla god och så himla mycket billigare än kalven. Tack för att du är en sådan fantastisk inspiratör.
    Harriet

  3. TKB skriver:

    Jaha….det ser ut som att Susanne har modulerat mitt liv om det nu inte är så att hon lagar maten bara till riktiga matkreatörer…..
    What ever…trevlig kväll alla bloggare,hamstrar,marsviner,katter,hundar och mat & vin intresserade:)

  4. millan skriver:

    Lena P!
    Tack, då är jag inte ensam om take-away ibland ;-)
    Gud vá jag blev sugen på boef bourguinonen m fläsk och ett gottt rött vin till, La dolce vita mina vänner!!

  5. LenaPe skriver:

    Tackar för vägledning, Monika & även TKB. Allergier är en djungel och jag blir inte riktigt klok på det hela.
    Beslutet är fattat, det blir biff bourguignon på Monikas vis… Med fläsk! Problemet är dock fortfarande desserten. Tur att det finns mycket att söka igenom här.
    Tänk så lustigt förresten – när min man ska ”laga” mat blir det också nästan jämt thaimat (se Millans inlägg). El pizza…

    /Lena

Comments are closed.

LOADING..