VÄRLDENS GODASTE LUSSEKATTER!

Eftersom det är Lucia på söndag så tänkte jag att bland annat bjuda på världens godaste lussekatter imorgon bitti i Nyhetsmorgon. Nu vill jag ju vara helt säker på att ni bakar dessa på söndag så därför kommer receptet redan nu, här och speciellt för er!

Mina är redan på jäsning!

IMG_7173

VÄRLDENS GODASTE LUSSEKATTER

Räds inte av de två degarna, det är inte mer komplicerat än vanligt bullbak däremot blir lussekatterna fantastiskt saftiga!

DEG 1;

50 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 tsk salt

1 msk strösocker

Ca 1 1/4 l vetemjöl

DEG 2;

1 g saffran, gärna trådsaffran

1 sockerbit

125 g smör, rumsvarmt

1 1/2 dl strösocker

1 ägg

Ca 5 dl vetemjöl

TILL PENSLING OCH GARNERING

1 ägg

Russin

Eller;

50 g smält smör

Strösocker

Deg 1:

Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta ihop det hela väl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Deg 2:

Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel. Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg och saffran.

Blanda de båda degarna och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen riktigt väl. Forma lussekatter, (som ett S med för långa ändar). Tryck dit ett russin vid varje ände och lägg dem efterhand på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 20 minuter.

Pensla med ägg och grädda katterna på 225-250° i ca 7-9 minuter. Låt svalna under duk. Eller grädda dem utan ägg och pensla dem med smält smör och doppa dem i strösocker när de svalnat.

När jag var och handlade maten trillade jag över en fin blus också, nej två förresten,,,nu gäller det bara att bestämma vilken färg jag ska ha imorgon!

IMG_7176

Och ni som bor i Uppsalatrakten kan införskaffa en signerad ”Monikas jul” imorgon. Klockan 13 sitter jag hos Akademibokhandeln på Lundegatan i Uppsala och klockan 15 hos Akademibokhandeln i Gränby. Varmt välkomna!

 1. Anna skriver:

  Klart du ska ha den blå, lyser upp i vintermörkret, den svarta kan du spara till nyårsafton!

 2. gunilla skriver:

  Hejsan, bor i USA sa har alltid svart att fa tag pa farsk jast…brottas varje ar om jag forskoker gora brod…hur manga tsk torrjast motsvarar 50 gram och kan du tanka dig omvandla hur jag gor nar jag anv ander torr jast?

 3. monika skriver:

  Anita!
  För att vara helt ärlig…det spelar ingen roll! Inte i mitt recept i alla fall!
  /monika

 4. Anita skriver:

  Har läst en del saffransbullrecept. Men helt plötsligt är jag osäker…. skall det vara den röda eller den blå jästen??

 5. monika skriver:

  Lasse!
  Vilken tur då att jag inte bryr mig om dieter!
  /Monika

Comments are closed.

LOADING..