NU MÅSTE NI LOVA MIG…

…att åtminstone göra dessa fyra grejer…

IMG_7179

Från vänster till höger:

Julsalt, Julsenap, Apelsin- och Hallonmarmelad och Fikonmarmelad med mandel! Värsta, bästa gåbortpresenten eller för all del presenten till dig själv!

För Shit, så gott allt är…..tyvärr fick jag bara ”slattar” …allt ska åka iväg…men tänk den som ändå fick en hel burk i present;)!

JULSALT

Mitt julsalt är trevligt att ställa fram på julbordet i en liten skål, ja faktum är att jag har mitt julsalt framme året runt! Jag har också upptäckt att det är en mycket uppskattad present.

250 g flingsalt

1 rejäl msk rosépepparkorn

1 tsk krossad torkad chili

1 msk torkad körvel eller dragon

Blanda samman alla ingredienser i en skål. Fyll en väl rengjord och torr burk, förslut.

JUL SENAP

Detta är ett fantastiskt recept på en underbart god julsenap, kryddig, söt och stark! Perfekt på julbordet men också som gåva, för än så länge har jag inte träffat någon som inte blir glad över en burk hemlagad senap!

1 1/4 dl mild rödvinsvinäger

1 1/4 dl ättikssprit, 12%

100 g gula senapsfrön

100 g bruna senapsfrön

3 dl strösocker

Salt

3-4 tsk kryddnejlika, mald

Blanda samman vinäger och ättika. Tillsätt senapsfrö och låt  stå att svälla 2 dagar.

Mixa hälften av senapsfröna till en slät massa och låt resten vara hela. Ös upp allt i en kastrull. Tillsätt sockret och värm sakta under omrörning tills allt socker smält, det tar ca 15 minuter.  OBS! Den får absolut inte koka!

Smaka av med salt och malen kryddnejlika. Ös upp på väl rengjorda burkar och förslut.

FIKONMARMELAD MED MANDEL

Riktigt god fikonmarmelad som är suverän till ost. Mandeln kan uteslutas om man så vill.

1/2 kg torkade fikon

Vatten

Knappt 5 dl strösocker (300 g strösocker per 1/2 kg fruktmassa)

Skal och saft av 1 citron

100 g mycket grovt hackad skållad mandel

Blötlägg fikonen över natten. Koka dem sedan mjuka i blötläggningsvattnet i c:a 10 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner fast.

Kör frukten i en mixer till en ganska men inte helt slät massa. Mät fruktmassan och lägg den i en gryta tillsammans med socker och citron. Låt det hela sakta koka upp. Fortsätt sedan att koka långsamt i ca 10 minuter. Rör hela tiden så att inte marmeladen bränner fast.

Blanda ner mandeln, grovt hackad då ett par minuter återstår av koktiden. Häll upp marmeladen på väl rengjorda heta burkar och förslut.

APELSIN- OCH HALLONMARMELAD

Jag har alltid tyckt det varit kul att jobba fram olika färger på marmelader och sylter, ja till och med mönster! Mitt prickiga äppelmos med lingon var först ut för att sedan följas av en jättesuccé med aprikos- och hallonmarmelad och det är just den som givit idén till denna tvåfärgade marmelad med julens söta apelsiner och hallonens julröda färg.

APELSINMARMELAD

750 g apelsiner

1 citron

4 dl vatten

1 liter strösocker

HALLONMARMELAD

200 g hallon

2 dl strösocker

Borsta frukten under varmt vatten. Dela den sedan i sjättedelar och skiva klyftorna tunt med en vass kniv.

Lägg frukten i en rymlig gryta och häll på vattnet. Låt koka upp och koka sedan 15 minuter under lock.

Häll på sockret och låt koka ytterligare ca 40 minuter men utan lock. Gör marmeladprovet.

Koka upp socker och hallon till hallonmarmeladen. Låt koka sakta utan lock i 15-20 minuter. Ta grytan från värmen, skumma väl och gör marmeladprovet.

Låt båda marmeladerna svalna något innan de hälls upp på väl rengjorda burkar. (Annars flyter hallonmarmeladen igenom!)

Fyll Apelsinmarmelad till 2/3 delar av burkarna och lägg hallonmarmeladen på toppen. Förslut.

  1. monika skriver:

    TKB!
    ;)!
    /Monika

  2. TKB skriver:

    ;) Lika må, till alla på det roligaste och ”underbaraste” bloggen!

  3. cath skriver:

    Det tror jag inte alls på!!! Ha en bra dag!!

  4. TKB skriver:

    cath
    ..är väldigt blyg människa;)

  5. monika skriver:

    Helene!
    Dig kan man verkligen lita på;)! Och tusen tack för beröm:)!
    /monika

Comments are closed.

LOADING..