JAG TROR FAKTISKT ATT JAG HAR FÅTT EN NY IDOL!

Minns ni Julia Child och hennes ”omöjliga” tjocka kokbok utan bilder?

Nu har jag provat fler recept i boken än de jag var nödgad till när jag skulle tycka till om filmen Julie & Julia i tv och de är bra! ja faktiskt enastående bra! Det blir så underbart god och kärleksfull mat…..

Min söndagsmiddag igår blev en Kalvgryta som ni bara måste göra! (Har dock ändrat något i receptet för att göra den lite, lite enklare..)

SAUTÉ DE VEAU MARENGO

1 1/2 kg grytbitar av kalv skurna i rejäla bitar om 5 cm

3 msk olivolja men mer om det behövs

2 dl finhackad gul lök (1 stor)

Salt, nymalen svartpeppar

1 rejäl msk vetemjöl

4 1/2 dl torrt vitt vin

2 burkar hela konserverade tomater, avrunna

1 tsk torkad basilika

1 tsk torkad timjan

1/2 tsk rivet torkat pomeransskal

2 krossade vitlöksklyftor

225 g små färska champinjoner eller dela dem om de är stora

4 msk färsk hackad basilika, dragon eller persilja

Hetta upp olivolja i en stekpanna, bryn kalvbitarna, få åt gången och lägg i grytan efterhand. Salta och peppra, tillsätt mjölet och skaka/rör i grytan över måttlig värme så mjölet blir brynt.

Stek löken mjuk utan att den tar färg. Häll på vinet och sjud upp. Häll lök och vin i grytan med köttet, sjud upp och rör om i botten.’Tillsätt avrunna tomaterkryddor, rivet pomeransskal, krossad vitlök, salta och peppra. Sjud upp grytan och lägg sedan på lock och sätt in den i 160° varm ugn. Låt sjuda här i 1 1/4-1 1/(2 timme.

Ta ut grytan tillsätt champinjoner. Blanda runt och sjud upp grytan. Lägg på lock och sätt in i ugn i ca 15 minuter.

Ta ut grytan och sila innehållet i en stor sil, lägg tillbaka till grtytan och red med mjöl om det behövs. HIT KAN GRYTAN FÖRBEREDAS!

Lägg på locket och låt grytan sjuda upp på spisen. Tillsätt färsk hackad basilika, dragon eller persilja. Servera med ris eller pasta.

IMG_7142

 1. Darling Monika! Tusen, tusen tack – det är ju en självklarthet! Tarte Tatin får det bli… Ska genast gå in och hämta receptet. Kram

 2. monika skriver:

  Maud!
  Ja, hon är fantastisk Meryl! Inte klokt hur hon kan förändra sig och ”bli” rollen! Hon åt säkert upp sig helt enkelt;)! Och nu har jag lagat flera grejer ur ”Det goda franska köket” som sagt och allt har blivit supergott!
  /Monika

 3. Maud skriver:

  Jag såg filmen i söndags, ”Julie&Julia”. Tycker den var urmysig. Älskade verkligen parallellhandlingen med de båda och all matlagning. Vad hade de gjort med Meryl Streep? Hon var ju så kopiöst storväxt. Har aldrig fått den uppfattningen i tidigare och har ändå sett ett antal filmer med henne. Blev riktigt nyfiken på att se mer av hennes kokbok.
  /Maud

 4. monika skriver:

  Kära Susanne!
  Nu vet du hur jag har det……
  Fluffbabe Blondie!
  En tarte tatin! God, vacker ja till och med sensuerll! Du finner den under etiketten ”Frukt”. Lycka till;)!
  TKB!
  Tack!
  Namn/Lena!
  En gryta är ALLTID prisvärd då den räcker till många…och ALLTID dyra ingredienser? Missade du månne renskavsgryta, köttgryta med högrev, alla mina kycklingrecept, pastarecept….? Och vardagsmat? Denna gryta blev perfekt måndagsmat åt min familj när jag jobbade igårkväll, bara att värma:)!
  Tack Helene!
  Just det, TKB!
  /Monika

 5. TKB skriver:

  Namn..Lena..
  Festmat är väl allt som är gott och tex. grytan är faktiskt mycket prisvärt om jag ser på antal personer/gryta;) i detta fall ca. 6…
  Ellers är det generellt råvarorna som kostar mer och mer…över allt i världen faktiskt.

Comments are closed.

LOADING..