NU SKA JAG SKAFFA MIG EN SPARK!

Ja det är jag helt säker på efter mitt besök hos fantastiska Anne och alla de andra trevliga människorna i vackra, vackra Sorsele!

Och det beror inte på att jag är dödstrött (gick upp 4) och känner mig lite allmänt ruggig….Nej det beror snarare på att ALLA i Sorsele tog sin spark till Ica, till Järnaffären, till Nött och Nytt ja, till allt!

Och det mest fantastiska var alla gamla gummor som kom farandes på sparken….men när jag väl skulle ha ett kort på en gumma med spark var de som bortblåsta trots att Anne och jag körde runt och letade i en timme!

Men utanför kommunens kontor hittade vi i alla fall parkeringen….

IMG_7136

På väg från Storumans flygplats på morgonen fick jag en annan tjusig upplevelse….ett gäng renar gav sig ut på vägen just framför vår bil men stannade kvar och lät sig villigt fotograferas!

IMG_7132

Sedan gick dagen i rask takt med besök hos olika företagande kvinnor. Och jisses vad alla är duktiga ideialister och mångsysslare……men det förstod jag till slut att man bör vara om man bor och verkar i en sådan liten ort. Jag fick träffa människor som gjorde allt från att skriva poesi till att göra egna biologiska hudvårdsprodukter……vid sidan av andra jobb förstås!

Sedan var det dags för arrangemanget på Hotellet och det är klart att jag undrat under dagen om det skulle komma någon, det fanns ju inte så mycket folk här….men det gjorde det! Ett dryga trettiotal tog sig ut denna vinterkväll för att komma och lyssna inte bara på mig utan också på några lokala förmågor.

Det var Joakim som talade om sin passion: lingonglögg. Hans bild blev dessvärre så suddig att den inte kan vara med här….

Och så var det starka, starka Eleonor….

IMG_7138

…som berättade ärligt och uppriktigt hur trögt det kan vara ibland att starta ett företag och driva igenom sin idé fast man är helt övertygad själv om att det man har är av världsklass!

Och det var världsklass på Eleonors grejer vill jag lova, den vackraste eldkorgen, fräckaste skogspannan och de mest välgjorda kaminer jag sett! Kika själva här!

Och så var det dags för Erina!

IMG_7139

En äkta sameflicka som på ett otroligt vackert sätt berättade om hur hennes Mor Lena började baka ett bröd som är segt och håller i flera dagar, ”Lenas segkakun”, som hjälpt till att stilla hungern på både hennes Farfar, Far och Bror då de ägnat sig åt renarna på fjället i flera dagar i rad……

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Jag älskar eldsjälar!

Nu ser jag framemot att få komma tillbaka så jag kan få se det alla talade om, Ammarnäs!

Till middag fick jag en utsökt fjällröding och det vill jag att ni ska äta så här kommer mitt recept på örtfylld röding i paket:

ÖRTFYLLD RÖDING I PAKET

När det finns portionsstora rödingar i min fiskaffär tillagar jag dessa ”paket” som gästerna får öppna själva. Potatis passar fint till.

4 portionsstora rödingar, (eller 2 större)

Olivolja

Bakplåtspapper

2 röda salladslökar

2 morötter

1/2 kruka citronbasilika, (eller vanlig basilika)

Några kvistar bladpersilja

Några kvistar dill

4 msk smör

Salt och nymalen peppar

Be att få rödingarna rensade och urtagna av fiskhandlaren. Pensla bakplåtspappret med olivolja och placera en röding på varje papper.

Skiva hela salladslökarna. Skala och skiva morötterna. Grovhacka örterna. Fyll bukarna med lök och örter. Stoppa till sist in 1 msk smör i varje buk.

Baka fiskarna i ugn på 175° i c:a 25 minuter.

 1. monika skriver:

  Josefin!
  Lyckost dig som har en stuga i denna vackra fjällvärld och kul att du såg mig i Nyhetsmorgon!
  /monika

 2. Josefin skriver:

  Sorsele är så underbart! Har en stuga i Buresjön, 1,5 mil öster om Sorsele. Tillbringar några veckor om året där, det är så fint och trevliga människor att umgås med! Kollar in dina talanger på nyhetsmorgon, det ser mycket gott ut! Ha det gott. Josefin

 3. monika skriver:

  Åh Ragnvi!
  Så kul att du hittade hit:) och jättesynd att jag inte provade sparken hos dig men jag kommer ju tillbaka!
  /Monika

 4. Ragnvi skriver:

  Tack för en trevlig kväll, du och alla de andra som berättade. Du skulle nog allt ha blivit en bra skådis för berätta det kan du!
  Vi satt ju som fågelholkar allihop. Nu är sparkföret lysande för det har blivit blidväder igen. Fick du ingen sparktur? Synd att jag inte visste för jag har två st. i garaget som mina gäster brukar låna ibland. Vi får ta det nästa gång.

 5. monika skriver:

  Maggan!
  Jag längtar redan dit!
  /Monika

Comments are closed.

LOADING..