KRÄMIGT VAR ORDET!

Minns ni Ken Creek? Vinet ni vet, som alla kan dricka….

Ken Creek ger ingen huvudvärk, ingen onormalt högröd färg i ansiktet…nej, Ken är ”the good guy”!

Och nu gäller det bara att hitta den perfekta partnern till Ken…Kanske kantareller med mild getost till förrätt? Eller lingonmousse på rågbröd…eller kräftstjärtar i len majonnäs med lätt smak av senap?…ja så håller jag på mest hela tiden just nu….

Men huvudrätten torde vara klar, en gryta på renskav smaksatt med lingon…..och krämig förstås;)!

Till mig och barnen gick det igår åt:

1 paket, 240 g fryst renskav

Smör till stekning

3 schalottenlökar

1/2 paket bacon

200 g svamp, till exempel trattkantareller och champinjoner blandat

3 dl vispgrädde+1 dl vatten

2 msk rönnbärs eller vinbärsgelé

1 1/2 msk vilt- och kantarellfond

Flingsalt och nymalen svartpeppar

2 msk lingon

Några kvistar färsk timjan

TILL SERVERING:

Ris, pasta eller potatismos

Rårörda lingon

Grönsallad

Tina renskaven. Hetta upp smör i en panna och bryn renskaven runt om, lägg åt sidan. Finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smör utan att den tar färg.

Fräs svampen, först i torr panna tills den tystnar och lägg sedan i en klick smör och låt fräsa lite till. Grovhacka bacon och fräs i torr panna.

Blanda samman alltsammans och häll på grädde + vatten. Låt koka upp och smaka av med fond och gelé samt flingsalt och nymalen svartpeppar. Tillsätt lingonen och färsk timjan. Servera med ris, pasta eller potatismos och lite grönsallad. Barnen åt som hästar:)!

IMG_7081

Desserten om vi nu ska fortsätta med Ken hela vägen ut…..torde vara min lingoncheesecake, den sitter som handen i handsken;)!

  1. monika skriver:

    MammaMiaq!
    Nu blir jag ”lite” nervös….enda gången min mat tog slut, (sensationellt eftersom jag är allt annat än känd för små portioner;)) var hur som helst när jag lagade mat i Norrland….Jisses vad de åt! Kanske ska du göra dubbel sats;)!
    Och tack själv för att du tittar in!
    /monika

  2. En annan är gift med en norrlänning (han flyttade till Gbg och mig, dé é kärlek dé) som sätter i sig en sån laddning allena som ni delade på*ler*
    Åh nu får det allt bli en sån gryta i morgon onsdag!
    Tack för all underbar inspiration du sprider, ”sanslöst” att du kan komma på så mkt nytt och gott i en aldrig sinande ström.
    Kram från Sveriges framsida : )

  3. TKB skriver:

    Susanne
    … gillar marinader…också

  4. monika skriver:

    Mamma Mia!
    Åh, jo! Tänk på att det var bacon, mycket svamp, mycket gräddsås och ris:) Flickorna är dessutom bara 10 år…..och Tack för beröm, det värmer:)!
    /monika

  5. Hur kan ETT paket renskav räcka åt dig och 3 barn? Du skrev att de ”åt som hästar”, kan väl inte ha blivit mkt åt var & en?
    TACK för en underbar blogg!!

Comments are closed.

LOADING..