MORGONENS ÄPPELSKÖRD!

Varje natt släpper mitt stora äppelträd flera kilo äpplen. På ett sätt är det underbart härligt, jag kan på bara någon minut kunna fylla en jättekorg med äpplen, men på ett annat sätt är det så sorgligt. Ibland hinner jag ju inte plocka upp dem och än mindre hinner jag göra något av dem…

.

img_6795

.

Men när jag hinner blir det mycket gott, som till exempel mitt vackra äppelgelé med timjan som är ljuvligt att servera till söndagssteken!

.

img_6800

.

ÄPPELGELÉ MED TIMJAN

2 kg knappt mogna syrliga äpplen eller för mycket vacker gelé, paradisäpplen.

1 l vatten

9 dl strösocker per liter avrunnen saft

2 msk torkad timjan

Skär äpplena i bitar, paradisäpplen i halvor.

Koka upp vattnet, lägg i frukten och låt koka under lock i ca 10 minuter tills frukten är mjuk. Häll massan i en silställning och låt självrinna ca 30 minuter.

Mät upp saft och socker. Koka saften i 2 minuter utan lock. Ta grytan från värmen och tillsätt socker lite i taget och till sist timjan. Rör om tills sockret löst sig.

Koka upp och låt koka kraftigt utan lock och omrörning i 10 minuter. Gör geléprov. Koka eventuellt ytterligare några minuter.

Ta grytan från värmen och låt stå ca 5 minuter. Ös upp gelét i varma väl rengjorda burkar. Fyll ända upp, geléet krymper då det svalnar. Förslut genast.

För att inte tala om alla goda kakor och bröd!

.

img_6797

.

Min absoluta favoritäppelkaka är Tarte tatin som jag gör i en stekpanna.

TARTE TATIN

En tarte tatin är en ”uppochnervänd” äppelkaka. Jag brukar dock vända den ”rätt” innan jag serverar den. En klick grädde eller vaniljglass till är aldrig fel!

2 plattor smördeg

FYLLNING

100 g osaltat smör

2 1 /2 dl strösocker

6 äpplen

TILL SERVERING;

Vaniljglass eller grädde

Kavla ut smördegen till en platta.

Skala, kärna ur och halvera äpplena.

Lägg smöret i skivor och sockret ovanpå i en stekpanna som har ett skaft som tål att ställas in i ugnen. Lägg äppelhalvorna ovanpå sockret med den runda sidan neråt i pannan. Lägg smördegen över äpplena i stekpannan. Knip in degen efter stekpannans form. Låt vila svalt i ca 15 minuter.

Sätt ugnen på 200°.

Hetta upp en platta. Sätt stekpannan på plattan som ska vara riktigt varm i ca 15 minuter tills smöret och sockret ”bubblar” och har fått en guldgul färg. Lyft då och då vid kanten med en liten kniv.

Sätt in pannan i ugnen. Grädda i 10-15 minuter tills kakan fått fin färg.

Ta ur pannan ur ugnen. Observera att skaftet är mycket varmt! Vänd upp kakan på ett fat och låt den ”glida” tillbaka ner i stekpannan. Servera den varm med lite glass eller grädde.

.

Och eftersom äpplena är släkt med både smultronen och rosorna kan jag inte motstå att visa er min allra vackraste ros!

Den är stor som en melon och doftar som en parfymfabrik!

.

img_6796


 1. monika skriver:

  Annsophie!
  Gud så gulligt! Lycka till med baket!
  /Monika

 2. Tobbe snart 10 år fyllda hade plockat korgen full med äpplen igårkväll, ställt dem på köksbordet, spände blicken i mig och sade ”när du kommer hem från jobbet mamma så är det vi som SKA baka en god äppelpaj” Härliga ungar! Självklart blir det paj och med dina recept i hemmet blir det oftast så det faller alla i smaken :-)

 3. monika skriver:

  Nina!
  Lycka till:)!
  /Monika

 4. monika skriver:

  Bra Maria;)!
  TKB!
  Vad du kan:)!
  Ullis!
  Jag vet,,,om jag inte hade ett eget äppelträd skulle jag känna samma sak;) och du kommer att få ditt träd en dag!
  /Monika

 5. Nina skriver:

  Jaaa , precis vad jag behöver ett recept på gelé ! Skall testas !!!

Comments are closed.

LOADING..