DET SER UT ATT BLI GRILLVÄDER I HELGEN!

Underbart! Nordanvinden som så envist blåst på mitt hus har lagt sig idag, åtminstone just på mig och min plats på Djurgården och det är riktigt varmt och skönt! Det vankas grillväder!

Och då behöver ni min bästa marinad, funkar till all slags kött. Lika delar olivolja, soja och balsamvinäger. Vitlöksklyftor efter behag, salt och peppar förstås. Det speciella med denna marinad är det lilla söta från balsamvinägern som ger en fin bränd men söt smak åt köttet. Ingen blir besviken, jag lovar som vanligt;)!

Skulle ni tveka på den förra kommer här en annan…minst lika bra! 1 1/2 dl sweet chilisås, 1/2 dl soja, 1 dl olivolja och 5 krossade vitlöksklyftor, salt och peppar förstås. Och marinera köttet över natten och för Guds skull börja inte grilla för tidigt det gör alla. Tänk själva hur bra fart det brukar vara på grillen när vi just ätit!

Tillbehören då? De kommer här:

TOMATSÅS

Förbered och ha ALLTID en flaska av denna på lut i sommar, ni kommer bli beroende!

1 1/2 kg tomater, grovt hackade

2 röda lökar, fint hackade

6 vitlöksklyftor, fint hackade

1/2 msk örtsalt

4 kryddnejlikor

10 svartpepparkorn, stötta

3 lagerblad

3 dl god vinäger, gärna balsamvinäger

1 dl strösocker

1 tsk cayennepeppar

2 tsk paprikapulver

1 msk torkad basilika

1 dl tomatpuré

Blanda allt utom sockret i en gryta. Låt småkoka i ca 1 timme.

Tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Smaka av med salt och cayennepeppar. Häll upp på flaska eller servera direkt.

BASILIKASÅS

Min klassiker! Och av denna har jag alltid en flaska hemma, den är god till allt!

2 krukor basilika

4 vitlöksklyftor

Ca 2 dl god olivolja

1/2 dl balsamvinäger

Salt och nyumalen svartpeppar

Kör alla ingredienser i en mixer. Smaka av. Häll upp på flaska eller servera direkt.

ENKEL CHÈVRESÅS
En bit chévre utrört med créme fraiche till lagom konsistens. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Gott till lammkotletter, laxen och biffen!

TOMATSALSA

Frisk salsa till både kött och fisk!

10 tomater

2 salladslökar

1 liten röd lök

Några kvistar färsk basilika

DRESSING

1/2 dl olivolja

3 msk balsamvinäger

1 nypa sträösocker

Salt och nymalen svartpeppar

Hacka tomaterna ganska fint. Skiva salladslök och rödlök tunt. Grovhacka basilikan. Blanda samman i en skål.

Vispa ihop dressingen och blanda ner den i salsan. Servera till all slags grillat.

”SWEET CHILIFRAICHE”

1 burk créme fraiche

1/2-1 dl sweet chilisås

1 msk rivet citronskal

Salt och nymalen svartpeppar.

Rör ihop och förvara i kyl fram till servering.

Gör gärna såserna några timmar i förväg så hinner de ”sätta sig i smaken” och få bra konsistens. Grilla lugnt och trevlig kväll!

  1. MonicaS!
    Den håller sig minst ett par veckor om det skulle bli något kvar?!;) Den är god till allt, sallad, kött, fisk, pasta…..
    /Monika

  2. Monica, den där basilikasåsen på flaska – hur länge håller den sig? Eller måste den förbrukas med en gång?

  3. Ha, ha…;)!
    /Monika

  4. TKB skriver:

    Jag fick ingen beröm….DU fick masse beröm:-)

  5. TKB!
    Hoppas allt gick bra och att du fick massor med beröm för maten;)!
    Matte!
    Ha, ha….det visste jag väl;) Kul och tack!
    Omar!
    Det kan väl inte vara så svårt….
    Minna!
    Gör det! Den är riktigt god!
    Cat!
    Det var längesedan jag grillade vitlökar men jisses så gott det är! Bra att du påminde mig:)! Och såsen låter supergod!
    /Monika

Comments are closed.

LOADING..