GODMORGON!

Denna otroligt vackra morgon måste jag ändå påminna er om att sitta inne och titta på ”Efter tio”:)! Det blir riktigt härlig stämning, Anna Maria Corazza Bildt, Vanna Rosenberg, Sanna Bråding, ”Primadonnorna”, Sussie, Charlotte och Gunilla som har premiär ikväll!

Här är vi allihopa!

img_5778

Men roligast var nog ändå att jag träffade på Sussie, (en av Primadonnorna) som jag inte har sett på en Herrans massa år!

img_5775

Och ännu roligare var det att de fullkomligt kastade sig över maten….

img_5777

Och Ann fanns på plats för att göra mig snygg!

img_5771

Och här kommer recepten!

SMÖRGÅS MED POCHERAT ÄGG, LAX OCH SPARRIS
En smörgås med pocherat ägg är festligt att servera. Lax och sparris passar bra till.
6 skivor bröd, gärna halvmörkt
Smör till stekning
6 ägg
1 liter vatten + 1/2 msk salt +  1 msk ättikssprit
1 ask rucolasallad eller jungfrusallad
6 skivor kallrökt lax
6 sparrisar
3 msk forellrom
SÅS
2 dl créme fraiche
1 tub pepparrotsvisp
Salt och nymalen svartpeppar
TILL GARNERING
Fint hackad dill
Börja med att pochera äggen. Koka upp vatten, salt och ättikssprit. Knäck äggen ett och ett i taget i en kopp. Gör en virvel i kokvattnet. Låt sedan äggen glida ner, ett i sänder i mitten. Låt sjuda i ca 3-4 minuter. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem i en skål med kallt eller ljummet vatten. (Låt de absolut inte ligga kvar i det heta vattnet då blir gulan mycket tråkig)
Koka sparrisen någon minut i lättsaltat vatten, häll av. Rör ihop såsen och förvara i kyl.
Hetta upp smör i en panna. Stek brödskivorna gyllene på båda sidor. Lägg upp på ett fat. Fördela rucola, lax och sparris på bröden. Toppa med ägg, forellrom och pepparrotssås.
SPARRIS MED PISTASCHNÖTTER OCH PARMESAN
Vackert och gott!
Ca 24 sparrisar
1 buljongtärning till kokvattnet
100 g smör
1 lime, skalet + 1 msk saft
Flingsalt och chiliflakes
TILL GARNERING
Pistaschnötter
Parmesanost
Ansa sparrisen och koka den i ett par minuter i buljongen, häll av.
Smält smält smöret, tillsätt limeskalet och saften. Smaka av med flingsalt och chiliflakes. Häll smöret över sparrisarna och garnera med grovhackade pistaschnötter och parmesanflisor.

LJUMMEN KALVCARPACCIO MED PARMESAN OCH ROSÈPEPPARDIJONSÅS
Tunna, tunna skivor av kalv på en salladsbädd med vacker sås.
Ca 800 g kalvfilé
Smör till stekning
100 g jungfrusallad
12 sparrisar
6 späda morötter
6 späda salladslökar
SÅS
2 dl majonnäs
1 1/2  msk dijonsenap med honung (alt. Hälften flytande honung och hälften dijonsenap)
1/2 dl vatten
Flingsalt
Krossade rosépepparkorn
(eller mitt julsalt!)
’TILL GARNERING
Parmesanflisor
Löjrom eller forellrom
Putsa kalvfilén fri från hinnor. Hetta upp en panna med smör och stek den runt om i ca 3 minuter på varje sida, sänk värmen och låt den eftersteka några minuter, (eller ta upp den om du vill ha den nästan rå i mitten).
Ansa sparrisen och salladslöken. Skrubba eller skala morötterna, (låt lite av blasten vara kvar) och dela dem eventuellt på längden. Koka sparris och salladslök i 1 minut, morötterna i 3-4 minuter, häll av vattnet.
Arrangera sallad och primörer på ett stort vackert fat. Skär upp kalven i mycket tunna skivor. Vispa ihop såsen och häll den över. Garnera till sist med parmesanflisor och löjrom.

VIOLGLASERADCHOKLADKAKA
Mer chokladsmak än så här är svårt att få!
150 g rumsvarmt smör
Knappt 2  dl strösocker
4 stora ägg
150 g choklad att smälta +75 g mörk choklad att hacka ner
1 1/2 dl vetemjöl
GLASYR
200 g mörk choklad
2 msk smör
TILL GARNERING OCH SERVERING
Violer, bär
Lättvispad grädde
Vispa smör och socker pösigt. Smält chokladen, (150 g) i ett vattenbad.
Knäck äggen och skilj gulor och vitor åt. Tillsätt gulorna, en i taget till ägg och smörsmeten. Rör ner den smälta chokladen. Tillsätt mjölet och den hackade chokladen.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Häll upp i smord form, ca 20 cm och grädda kakan på 200° i ca 25-30 minuter. Kakan ska vara lite kladdig inuti. Låt svalna.
Smält ny choklad, 200 g i vattenbad. Rör ner smöret. Häll på glasyren på den avsvalnade kaka, garnera med violer och bär. Servera med lättvispad grädde.

LYCKA TILL!

  1. TKB skriver:

    Millan, tack för tipset..föredrar dock något mer modernt..skall fundera lite..

  2. monika skriver:

    Elin Maria!
    Ja, visst hade vi bra, kul och viktiga snack i soffan!
    TKB!
    Snart klarnar allt!
    /Monika

  3. millan skriver:

    TKB, lägé att skaffa ”senilsnoddar”på dina special solglasögon/läsglasögon ;-)
    (fniss)

  4. millan skriver:

    TKB, lägé att skaffa ”senilsnoddar”på dina special solglasögon/läsglasögon ;-)
    (fniss)

  5. TKB skriver:

    Monika …vet inte..hittar inte eftersom har blivit av med mina..söker i blindo men hittar bara massa uppblåsta vindunkspåsar….:-)
    Virvla runt i kastrullen??Det lät spännande!

    Elin Maria S – varje dag är vacker!

Comments are closed.

LOADING..