ATT GÖRA OM OCH PÅSKRECEPT TILL ER!

Att göra om någonting jag gjort förut har aldrig varit min grej men idag var jag bara så illa tvungen. Och nu i efterhand kan jag konstatera att det var en väldans tur att vi gjorde om dessa bilder, nu finns det inte en bild i hela min julbok som jag inte älskar:)!

Och visst ser även pojkarna lite trötta ut fastän de inte behövt laga 150 julrätter som jag….

img_5655

Kring skinkan den heliga står de och hänger trött….men sedan kom den förlösande repliken från Jonas;

-Har du inga nya hushållssysslor till mig?

Och vi skrattade hejdlöst. Då kom jag på mina fina gummihandskar som jag brukar ha när jag grovstädar …..

img_5656

…och genast blev han väldigt glad!

Nu har vi bara morgondagen kvar….en kök- och vispdag med enbart bilder på mig ”in action” sedan är det faktiskt över. Och visst är det märkligt, när man börjar se slutet blir man dödstrött… men det såklart, hade vi haft 20 plåtningsdagar kvar hade vi hållt ångan uppe ett tag till!

I morse när jag stod i mitt kök och förberedde små läckra laxtartarer…

img_5653

…så var det tydligare än någonsin hur lik julmaten är påskmaten så därför tänkte jag ge er detta underbart goda recept i påskpresent tillsammans med citronlaxen. Håll tillgodo Kära vänner, en försmak av min julbok!

LAXTARTAR MED MANGO
Laxtartar med härlig sting av chili. Gör fina små snittar av rostat bröd och servera på julbordet, som förrätt på julens middagar eller på julminglet.
300 g skinn och benfri lax
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad färsk basilika
1/2 rödlök
1 röd chili, (spansk peppar), snittad och urkärnad
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 tsk dijonsenap
1 msk olivolja
1 lime, saften
Nymalen vitpeppar
TILL SERVERING OCH GARNERING;
1/2 färsk mango
Rostat bröd
1 lime, skalet
Hacka laxen, gräslök och basilika ganska fint samt rödlöken fint och chilin mycket fint. Blanda samman alla ingredienser väl i en rostfri bunke och ställ att marinera ca 30 minuter i kylskåp.
Rosta bröden eller ännu hellre smörstek dem och skär i snittar eller tag ut små rundlar med ett litet glas. Lägg på en klick laxtartar på varje snitt. Skala och hacka mangon fint och strö den över. Riv till sist över lite lime.

Och så sparrisen på begäran!

6 personer
SPARRIS MED ”CITRONSMÖRGRÄDDE”
Krispigt, syrligt och ljuvligt gott!
36 gröna sparrisar
3 dl vispgrädde
50 g smör
1 stor citron
Salt och nymalen svartpeppar
Ansa sparrisen och koka den i ett par minuter i lättsaltat vatten.
Koka upp grädden, tillsätt smöret, skal och saft av citronen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Häll av sparrisen och lägg den på ett stort fat. Häll på citronsmörgrädden och servera, gärna med ett gott bröd

Och ska ni gå bort i påsk? Gör då denna underbara Lemoncurd och ge bort i present, glädjen kommer inte att finna några gränser! Så gott, syrligt, krämigt och lent!

img_5657

Använd curden som jag, se nedan till festligt tilltugg eller njut den på en rostad brödskiva till frukosten eller som fyllning i påsktårtan!

SNITTAR MED LEMONCURD OCH GRANATÄPPLE
Goda spröda snittar med len citronkräm och vackra granatäppelkärnor.
3 rejäla vita brödskivor, rostade
TILL GARNERING;
1/2 granatäpple, kärnorna
LEMON  CURD
2 ägg + 2 äggulor
1 1/2 dl strösocker
2 citroner, skal och saft
100 g smör

Vispa äggen plus gulor med  sockret. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Tillsätt citronsaften och skalet samt de vispade äggen. Värm/sjud och vispa kraftigt hela tiden tills curden tjocknar. Häll upp på väl rengjord burk och låt kallna.
Rosta brödskivorna och dela dem i trekanter. Bred på en rejäl klick lemoncurd och garnera med granatäppelkärnor.

God Påsk och Glad jul då;)!

 1. Biggan skriver:

  Monika!
  Tack för din att du är så otroooligt generös och delar med dig av dina recept!
  Laxtartaren skall jag verkligen med glädje prova nu till påsk när det blir huset fullt här hos oss.
  Tänk, lemoncurden hade jag glömt, det var ett tag sedan, men kände redan nu hur det vattnas i munnen, det blir nog någon burk av det också till påskens härliga, avdramatiserade samvaro…julen har på ett sätt, åtminstone för mig mer krav i sitt bagage……Men nu till julen kommer ju din bok ut!!!!!!!Det längtar jag efter må du tro!
  Jag håller med Ingrid; försök få litet välförtjänt vila nu Monika, ev spa-helg, DU om någon är värd det.
  HEDERS!

 2. monika skriver:

  Susanne!
  Klart jag förstår att segern är stor:)!
  Maud!
  Lycka till med köttfärsen idag!
  Elin Maria!
  Ddetsamma till dig!
  Maria!
  Underbar vårrapport och bra tårttips:)!
  Lena Pe!
  Klart du ska göra curden själv! Och den håller ca en vecka i kyl.
  Millan!
  Ha, ha,,,tack!
  Ingrid!
  Laxtartaren är sååå god och den passar utmärkt även till påsk! Och tack själv för att du följer mig!
  Gunilla!
  Mitt påskprogram är en timme och kommer 20,00 den 10e april i Tv +
  /Monika

 3. Hej !
  Åh tack för alla recept ! Mycket bra som kommer att platsa på mitt påskbord. Gjorde köttfärssåsen häromdagen, den var kanongod !
  Vilka dagar kommer dina påskprogram i tv ?
  Soliga vårhälsningar från västkusten !
  Gunilla

 4. Jag kan verkligen rekommendera semifreddo med lemon curd, sååå gott, gräddigt och lite syrligt, jag brukar också ha i krossade maränger för lite ”crunch” och sötma. Perfekt påskdessert!
  Hållbarhet på egen lemon curd undrar jag över?

  /Lena

 5. Ingrid skriver:

  Hej!
  Vad härligt för dig att det snart är klart:) Sen så härligt för mig o alla andra som väntar med spänd förväntan på boken. Tack för att du delat med dig så flitigt men snart måste det väl bli dags för vila för dig också Monica. En spa-helg kanske vore nåt:) Receptet på laxtartar tänker jag då göra innan jul även om det passar bäst då, det verkar vara ett ljuvligt recept o som spö-sportfiskare har vi ofta fisk härhemma så det blir gott. Jag ska göra lemon curd också, gjorde det för ett antal år sedan men sen har det inte blivit av och Lena Pe som skrev här innan henne tackar jag för tipset om desserten, låter ur smaskigt:) Ha en trevlig helg Monica och TACK ännu en gång för att du förgyller min vardag med din blogg!

Comments are closed.

LOADING..