Prinsesstårta!

img_5640

Det finns ingen godare tårta än Prinsesstårta,,(iallafall inte i den stund man kan avvara choklad…) Min tårta igår var gräddig och god, precis som en Princesstårta ska vara!

Idag bär det av till Tv 4 och till Magnus. Vi ska lägga ljud på en trailer inför mitt kommande påskprogram!

Därefter blir det åter igen julförberedelser inför morgondagens plåtning med Mr B. Om det inte vore för att jag är så otroligt glad och nöjd över hur fint det kommer att blir skulle jag aldrig orka med julen igen…

Kvällen blir trevlig, Kicki och Jacob kommer på middag, Thommy har genrep men alla barnen är hemma!

PRINCESSTÅRTA

BOTTNAR;
4  ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

FYLLNING 1;
1 1/2 dl röd vinbärsgelé

FYLLNING 2;
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
För extra god  2 dl vispgrädde till, kan uteslutas

TILL GARNERING;
300 g marsipan
Grön karamellfärg eller 1 utkavlat marsipanlock
Florsocker
Princesskrona
Röd pyntgelé

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten. Blanda väl.
Häll smeten i smord och brödbeströdd form. Grädda kakan i 175° i c:a 35-40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i c:a 10 minuter. Lägg 3 dl grädde, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt sjuda  till en tjock kräm under ständig omröening. Den får inte koka.
tag kastrullen från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Låt krämen kallna.
Vispa grädden fast och smaksätt med vaniljsockret. Tillsätt äggblandningen. Ställ vaniljkrämen i kyl i c:a 10-15 minuter.
Dela kakan i 3 bottnar. Den understa ska helst vara  lite tjockare än de andra och den översta allra tunnast.  Lägg den understa på ett fat.
Rör vinbärsgeléet poröst med en gaffel. Bred ut på den understa botten. Lägg på nästa botten och fördela hälften av vaniljkrämen här. Gör gärna fyllningen lite högre i mitten så att tårtan blir lite bullig när den är klar. Lägg på den översta botten och täck med resten av vaniljkrämen även på kanterna. För extra god; vispa upp de resterande 2 dl vispgrädde och bred ut allra överst. Lägg även här lite mer fyllning i mitten.
Kavla ut och färga marsipanen. Rulla upp den på kaveln och lägg den över tårtan. Jämna till kanten med en kniv eller sporre. Eller lägg på marsipanlocket enligt anvisning på förpackningen.
Garnera tårtan med princesskrona, siktat florsocker och röd pyntgelé.

  1. monika skriver:

    Tusen tack igen allihop:) och jag tycker det är jättekul att ni tycks längta lika mycket efter min julbok som jag, det bådar gott!
    Millan!
    Ja, jag blev nöjd,,,till slut;)
    Bmg!
    Det är ganska knepigt att få ”rätt” färg så ibland får man vara snäll mot sig själv, baka tårtan och köpa locket!
    Daniel!
    Ha, ha,,,Thommy är inte så bra på att baka men han vet var det finns Princesstårtor att köpa! Och det var rätt!
    /Monika

  2. Daniel skriver:

    Grattis i efterskott och tårta från Wienerkonditoriet ser jag på chokladloggan. Jag startade min karriär där för många många år sedan faktiskt kul :-) må så gott mvh Daniel

  3. Bmg skriver:

    GRATTIS MONIKA!
    Hoppas du nu kunde njuta av DIN DAG! (Det är ju annars full fart hela tiden som gäller för dig).
    Tårtan såg jätte-smarrig ut. För att försöka känna smaken av den så ska jag försöka göra den när det nu finns recept….. En fråga bara: Är det besvärligt att färglägga och kavla ut marsipanen? Det verkar enkelt i receptet så jag skulle bara kolla med dig om det fastnar lätt på kaveln eller vad du har för tips angående detta samt hur mycket karamellfärg det brukar gå åt. Jag vill inte gärna ”fuska” och köpa färdigt, utkavlat marsipanlock.
    TACK för en trevlig blogg, du är ju flitig även i detta och jag försöker läsa den så ofta jag bara kan.

  4. Ja, Prinsesstårta är vansinnigt gott men min favvotårta är nog hembakad tårta med grädde och jordgubbar samt flagad choklad över. Jisses vad tårtsugen jag blir nu känner jag. :-)

  5. T skriver:

    GRATTIS, PRINSESSAN! (fin tårta)

Comments are closed.

LOADING..