KÄRLEKSFULLA MÅLTIDER OCH ANDRA HJÄRTLIGA TIPS!

Alla Hjärtans Dag är i antågande och det är ju härligt om man liksom jag gillar att visa högtider i måltider. Enkla tips är att laga så mycket i form av ett hjärtan som möjligt, det görs enkelt med hjärtformade pepparkaksmått, bakformar i hjärtan eller i särskilda små pannor som finns hjärtformade. Färska rosenblad på bordet är ett annat vackert och mysigt tips…

Och tur är väl då att jag här i Sundsvall sprang på vad jag skulle vilja säga en perfekt form att både baka i eller varför inte laga laxpudding eller potatisgratäng i?!

Vad var det som var så bra med denna då förutom att den är hjärtformad? Jo den har avtagbar kant och det är verkligen att föredra, så mycket enklare att få ur kakan, gratängen eller puddingen hel!

De små hjärtanen tänkte jag använda till julboken….Dessa formar hittade jag för en billig penning på Lagerhaus. (Här fanns också en hjärtformad pasta ;))

När jag sedan såg dessa fina tårtor i ett fönster blev jag glad!

Prinsesstårtor! Mmmmmm….och här kommer receptet! Bakas i hjärtform förstås!

BOTTNAR;
4  ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

FYLLNING 1;
1 1/2 dl röd vinbärsgelé

FYLLNING 2;
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
För extra god  2 dl vispgrädde till, kan uteslutas

TILL GARNERING;
1 rosa utkavlat marsipanlock
Florsocker
Marsipanhjärtan eller Marsipanblommor
Röd pyntgelé
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten. Blanda väl.
Häll smeten i smord och brödbeströdd hjärtformad form. Grädda kakan i 175° i c:a 35-40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i c:a 10 minuter. Lägg 3 dl grädde, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt sjuda  till en tjock kräm under ständig omröening. Den får inte koka.
tag kastrullen från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Låt krämen kallna.
Vispa grädden fast och smaksätt med vaniljsockret. Tillsätt äggblandningen. Ställ vaniljkrämen i kyl i c:a 10-15 minuter.
Dela kakan i 3 bottnar. Den understa ska helst vara  lite tjockare än de andra och den översta allra tunnast.  Lägg den understa på ett fat.
Rör vinbärsgeléet poröst med en gaffel. Bred ut på den understa botten. Lägg på nästa botten och fördela hälften av vaniljkrämen här. Gör gärna fyllningen lite högre i mitten så att tårtan blir lite bullig när den är klar. Lägg på den översta botten och täck med resten av vaniljkrämen även på kanterna. För extra god; vispa upp de resterande 2 dl vispgrädde och bred ut allra överst. Lägg även här lite mer fyllning i mitten.

Rulla upp marsipanlocket på kaveln och lägg den över tårtan. Jämna till kanten med en kniv eller sporre. Eller lägg på marsipanlocket enligt anvisning på förpackningen.
Garnera tårtan med marsipanhjärtan, siktat florsocker och röd pyntgelé.

Vad ska man äta då? Ja, det kommer ju an på hur den ska firas! Ska den firas på tu man hand med sin älskade blir det kanske en helt annan mat än om den ska firas med ett gäng kära och älskade vänner…..Hur som helst kommer här tips för både det ena och det andra firandet, Lycka till med både maten och kärleken:)!

Här följer två kärleksfulla menyer som naturligtvis kan ”benas upp” och passa såväl till den förälskade ”tu man handfiraren” som familjefiraren som vänskapsfiraren :

PROSCIUTTIROSETTER
Underbar förrätt där många goda smaker förenas på ett sällsamt lyckligt vis.
24 skivor parmaskinka
6 dadlar eller torkade fikon
Knappt 200 g chévre
6 tsk honung

TILL SERVERING
Blandad sallad eller salladsskott
Olivolja
Balsamvinäger
Dela dadlarna och kärna ur dem eller fikonen i 2 delar och chévren i 6 delar. Lägg ut parmaskinkan 2 och 2 i ett kryss. Lägg 1 halva av dadlarna eller fikonen, 1 ostbit och 1 tsk flytande honung i mitten av varje kryss. Vik upp ändarna och snurra dem lätt.
Bred ut salladen på 6 fat. Fördela ett par ”rosetter” på varje tallrik. Droppa över olivolja och balsamvinäger.

PILGRIMSMUSSLOR MED CHAMPAGNESÅS
Pilgrimsmusslor i len champagnesås. Servera dem dagen till ära med rött ris. Bjud på rosa champagne att dricka till.
1 paket saffran, 0,5 g eller allra helst lite trådsaffran
Ca 75 g smör
30 pilgrimsmusslor, 5 per person
1 dl champagne eller torrt mousserande vin
4 dl matlagningsgrädde eller 2 dl vispgrädde och 2 dl matlagningsgrädde
1 msk hummerfond
Salt och peppar
TILL GARNERING OCH SERVERING
Persilja
Rött ris, råris eller vanligt vitt ris
Koka riset.
Hetta upp en stor panna, helst teflonpanna. Rosta saffranet på hög värme hastigt tills det doftar härligt. Ta upp det försiktigt och lägg det på ett litet fat.
Smält hälften av smöret i pannan. Tillsätt hälften av musslorna och stek dem 2 minuter på varje sida. Ta upp dem och håll dem varma under folie medan de resterande musslorna steks i resten av smöret. Ta upp och lägg dem tillsammans med de andra under foliet.
Tillsätt saffran till skyn. Häll på champagnen och grädden. Sänk värmen något och låt såsen puttra ihop till en slät sås. Smaka av med fond, salt och peppar. Tillsätt musslorna till såsen och servera med riset. Garnera med persilja.

CHOKLADHJÄRTA MED PISTAGEFLISOR
En vidunderligt god kaka som även går att åstadkomma där det inte finns en ugn!
BOTTEN
1/2 påse maränger, ca 50 g eller bakad marängbotten
FYLLNING
400 g mörk choklad
4 msk ljus sirap
4 dl vispgrädde
TILL GARNERING
2 dl pistagenötter
Klä botten av en form, gärna hjärtformad med plastfilm.
Krossa marängerna och gör en botten av dem.
Smält chokladen i ett vattenbad. Rör ner sirapen. Vispa grädden, inte för tjockt och rör ner den i chokladen som inte får vara för het.
Häll chokladsmeten ovanpå marängen och ställ kakan i kyl över natten.
Ta ur kakan ur formen. Garnera med grovt hackade pistagenötter.

ROSENBLADSPASTA FÖR TVÅ MED KRÄFTSTJÄRTAR OCH BASILIKASÅS
Jag vet att jag är förförd av både rosenbladspastan och ”Alla hjärtans dag”, men ibland måste man få vara lite romantisk även i köket…dessutom går receptet utmärkt att laga med vilken pasta som helst! Jag gör alltid mer basilikasås än jag behöver för stunden eftersom det är så gott och användbart till allt.
2-3 dl rosenbladspasta eller annan pasta
4 stora blancherade scampi, (2 per person)
TILL SERVERING
TOMATOLJA
3 marinerade soltorkade tomater
Ca 1 dl mild olivolja
2 msk vit balsamvinäger
BASILIKASÅS
1 kruka färsk basilika
3-4 vitlöksklyftor
3/4 -1 dl vit balsamvinäger
2 1/2 -3 dl olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Hacka tomaterna och mixa dem tillsammans med olivolja. Smaka av med balsamvinäger. Rör ner i den nykokta pastan.
Lägg basilika, pressad vitlök och vit balsamvinäger i en bunke. Mixa till en fin grön sås, tillsätt olivoljan lite i taget. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp pastan i små skålar eller små djupa tallrikar. Lägg en scampi på varje portion och ringla till sist över basilikasåsen. Servera ett gott rosévin därtill.

SJÖTUNGA WALEWSKA
En klassisk kärleksrätt som går hem även hos barnen.
800 g sjötunga
Smör till formen
2 dl torrt vitt vin
3 dl fiskbuljong
POTATISMOS
1 kg  potatis
2 1/2 dl mjölk
2 msk smör
Salt och nymalen svartpeppar
2 äggulor
1/2 msk ströbröd
1/2 tsk paprikapulver

GRATÄNGSÅS
100 g smör
4 msk vetemjöl
3-4 dl fiskspad
1-2 dl grädde
2 äggulor
Salt och nymalen vitpeppar
TILL GARNERING OCH SERVERING
1 hummer, kräftstjärtar eller stora fina räkor
Ljungfrusallad eller rönsallad
Börja med potatismoset. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och vispa moset slätt, gärna med elvisp. Tillsätt mjölken under vispning. Smaka av med smör, salt och peppar. Låt svalna något. Rör ner äggulorna.
Lägg fisken på ett smort ugnsfast fat och häll på vinet och fiskbuljong så att det nästan täcker fisken. Täck fatet med folie och koka fisken i ugn på 200° i ca 13-15 minuter.
Häll försiktigt av fiskspadet ner i en kastrull. Smaka av och låt det koka ihop i 5 minuter utan lock.
Smält 3 msk av smöret i en kastrull till såsen. Vispa ner mjölet och späd med fiskspad. Tillsätt grädden och koka ihop såsen i 3 minuter. Låt den svalna något och tillsätt äggulorna under kraftig omrörning. Klicka ner resten av smöret under fortsatt omrörning. Smaka av med salt och peppar.
Slå såsen över fisken och spritsa eller klicka ut potatismoset runtom. Blanda samman ströbröd med paprikapulver och strö ut det över moset.  Gratinera i ugn på 250° i ca 10 minuter tills rätten fått vacker färg. Garnera med hummerbitar och servera med lite grönsallad. Champagne eller ett mycket torrt vitt vin passar bra till.

PLÄTTHJÄRTAN MED HALLONKOMPOTT
Charmiga plättar som jag dagen till ära gör i en liten ”hjärtpanna”.  Gör annars i plättlagg eller stora pannkakor och tryck ut hjärtan med pepparkaksformar. Servera med glass och hallonkompott.
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
3 1/2 -4 dl mjölk
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
50 g smör
HALLONKOMPOTT
1 ask hallon, 200 g
2 msk strösocker
4 msk vatten
TILL SERVERING OCH GARNERING
Gräddglass
Florsocker

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa ner mjölken och till sist ägget. Smaksätt med vaniljsocker.
Smält smöret i stekpannan och häll tillbaka det i smeten.
Grädda i plättlagg, hjärtpanna eller stekpanna tunna och fina hjärtan.
Gör kompotten. Lägg hallon, vatten och socker i en kastrull. Låt bara koka samman hastigt tills sockret löst sig.
Servera hjärtana två och två med vaniljglass i mellan. Ringla över hallonkompotten och pudra till sist över florsocker.

  1. monika skriver:

    Maud!
    Champagne passar till allt:)! Och tack..
    /Monika

  2. Maud skriver:

    Tack för alla fina och ”kärleksfulla” recept till Alla Hjärtans Dag. Det med pasta, kräftstjärtar och basilika ska jag prova att göra till lördag. Mums!
    Det borde passa med champagne till eller? Skönt för dig att få lite egen tid och strosa på stan och shoppa ”lite”. Må så gott!
    /Maud

  3. monika skriver:

    Hej M-L!
    Jag förstår vad du menar… vi har ju fått en hel del ”högtider” särskilt från stora landet i väster som inte fanns när jag var barn tex…men jag vet också att vissa ”behöver lite extra om de ska göra något extra”. Var glad att du är som du är, att du kan finna en anledning att fira när som helst för det är jag, jag är likadan..och gläds med de som nu blir extra kärleksfulla:)! Och tack för fina ord och jag är väldigt stolt över att vara från Göteborg;)!
    /Monika

  4. M-L skriver:

    Jo, jag vet det är sååååååååååå gulligt med denna löpeld som sprider sig över Sverige en dag som USA har bestämt att alla SKA fira.
    Jag gillar att laga mat med omsorg, smör och grädde till min familj. Men tycker att det är överdivet. Jag kan överraska vilken dag som helst behöver inte vara just 14 feb.
    Läste att det är fullbokat på de flesta restauranger i Gbg just på lördag det är ju alltid ngn annan som ska tjäna på det! Tacka vet jag Kanelbullens dag i okt lite lagomt i min smak.
    Monica jag gillar din blogg dina recept och inte minst ditt enkla ödmjuka sätt och framtoning till sist o inte minst att du är fr Gbg.

  5. monika skriver:

    Daniel och Millan!
    Ni verkar båda ladda upp för fullt:)! Och tack, tack kanske har Thommy en överraskning?;)!
    /Monika

Comments are closed.

LOADING..