SUGEN PÅ PIZZA?

Efter gårdagens gourmetmiddag och frågan om Williams pizza verkligen var hemgjord hela vägen, (Nej..botten var från Glenn..) känner jag att jag bara måste dela med mig av världens bästa recept på Pizza! Denna botten är precis som en pizzabotten ska vara, tunn, lite seg men ändå knaprig…Jag brukar göra två stora på helplåt och sedan ändå dela upp i olika smaker. Bara att sätta igång och sedan låta barnen hjälpa till med garnityren….

GRUNDRECEPT BOTTEN;

50 g jäst

1 1/2 msk honung

Drygt 6 dl ljummet vatten, 37°

1 kg vetemjöl special

1 1/2 msk salt

Lite extra mjöl till utbakning

Lös upp jästen i honungen och hälften av vattnet.

Häll upp mjöl och salt direkt på bakbordet eller i en jätte stor skål. Gör ett hål i mitten och häll i den upplösta jästblandningen. Blanda in mjölet undan för undan med cirkelrörelser av ena handen, inifrån och ut. Fyll på resten av vattnet efter hand och arbeta in mjölet på samma sätt till en fuktig deg. (Inte så svårt som det kan verka här!)

Knåda väl! Nu blir det hantverk! Knåda, vik, tryck, rulla, ja på alla sätt länge och väl, ca 5 minuter. Fastnar degen på händer eller bakbord, ta lite mera mjöl, dock ”så lite som möjligt”.

Forma sedan en stor ”bulle”, pudra den lätt med mjöl och gör några skåror med en kniv. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40-50 minuter.

Banka ur luften ur degen och knåda lätt. Dela den sedan i 2 eller 4 bitar. (2 om du vill göra 2 stora pizzor på hel plåt eller 4 för 4 ”vanliga” pizzor).

Kavla ut dem ca 1/2 cm tjocka och lägg på önskad garnityr. Grädda sedan på 240° i ca 5-7 minuter.

FÖRSLAG PÅ GARNITYR;

Grunda alltid med en tomatsås, färdig eller gör enkelt på färska fint hackade kryddsatta tomater, (salt, peppar och vitlök) som fått koka ihop och sedan svalna. Fyll på med Mozzarella, parmaskinka och Rucola eller salami, mozzarella och rucola eller riven ost och rökt skinka, champinjoner eller varför inte sardeller, räkor ja, det är bara fantasin som sätter gränser! Lycka till!

 1. monika skriver:

  Lena!
  Tur att det är Jamie…för han är liksom som en brorsa till mig….Jag hoppas verkligen att vi får veta hur din pizzakväll tog sig ut, med alla detaljer…
  Trevlig pizzakväll!
  /Monika

 2. Hej hej
  Nej, jag brukar inte tina de frysta bottnarna men ibland händer det (speciellt om barnen är med och fixar) att de kan börja tina iaf (bakar ut min botten mkt mkt tunn så det går fort) och det är väl antagligen då som degigheten har inträffat… Gillar när det är lite knaprigt också så jag fortsätter nog på min inslagna väg (fick tipset i en Jamie Oliverbok för fler år sedan).
  Snart slutar jag jobba för i dag och det är dag för helghandling, massor av goda pizzaingredienser står på listan. Min målsättning ikväll är den ultimata pizzan…

  Trevlig helg
  /Lena

 3. millan skriver:

  Tack för tips med pizzadeg som har honung i, kan tänka mig att det är därför pizzakannten blir knaprig när den är färdiggräddad?? :-)
  Måste testa detta!!

  Gott med mozarella ox´å….gud nu blev jag hungrig på en pizzabit !!

  Ha en bra fredag ;-)
  /Millan

 4. monika skriver:

  Hej igen Lena!
  Det har jag faktiskt inte märkt..men jag tinar dem inte innan jag gräddar dem, kan det vara det? Gör du det?
  /Monika

 5. Hej
  fast jag tycker faktiskt att bottnarna blir lite bättre med förgräddning, lite sprödare. Tenderar annars att kunna bli aningen degigt tycker jag…

  /Lena

Comments are closed.

LOADING..