VI HAR FÅTT TILLÖKNING!

Jag hade tänkt vänta med att berätta tills jag kunde få ett kort på henne i famnen….men än så länge har hon bara sovit hela dagarna och varit vaken hela nätterna!

Tussan heter hon…..:)

Och för er som är sugna på att planera Nyårsmaten kommer här min supergoda och riktigt festliga meny från Nyårsprogrammet av ”Monikas mat”;

TILLTUGG
Gott, frasigt och vackert!
FILOKNYTTEN MED CHÉVREFYLLNING
Ca 300 g filodeg
1 msk smör
50 g babyspenat
150 g chévre

1/2 dl vispgrädde

TILL  PENSLING

Äggvita

Tina filodegen om den är fryst.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt bladspenaten och fräs ytterliggare 1 minut. Tillsätt chévren och smält. Häll på grädden och sjud ihop. Låt svalna så att krämen stelnar.
Bred ut filodegsplattorna. Pensla med äggvita och se till att få minst 2 lager. Skär ut fyrkanter, ca 12-15 stycken. Lägg en klick chévrekräm på varje fyrkant och vik/vrid ihop.
Pensla med äggvita och grädda på 200° i ca 15 minuter.

CHAMPAGNEGRATINERADE OSTRON
Ostron och champagne hör ju nyår till.  Serverat så här blir det mycket av det goda, och dricks det dessutom champagne därtill blir det extra festligt!
24-30 ostron
3 dl fint riven parmesanost
CHAMPAGNESÅS
1 stor schalottenlök
1 1/2 msk smör
3  dl champagne
3 dl vispgrädde
Redning av 1/2 msk vetemjöl utrört i 1/2 msk smält smör

Salt och nymalen vitpeppar

Grovt salt till formen eller faten

TILL SERVERING
Ett gott grovt bröd
Finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg. Häll på champagnen och låt koka ner till hälften. Tillsätt grädden och låt småkoka i 4-5 minuter.
Red såsen med redningen och låt koka ihop ytterligare några minuter.
Öppna ostronen och skär loss dem från skalet. Sila i lite ostronsås i champagnesåsen. Lägg ostronen på en bädd av grovt salt i en ugnsfast form. Fyll varje ostron med champagnesås och toppa med fint riven parmesanost.
Gratinera ostronen i 2 minuter på 275° grillvärme. Servera genast och gärna med ett gott grovt bröd!

ÖRTSTEKT HJORTRYGGBIFF MED HUMMER, TRYFFELSKY OCH MANDELPOTATISPURÉ
En riktig gourmeträtt att minnas hela det nya året! Tryffelskyn går att förbereda och sedan värmas och smaksättas.
Ca 1, 2 kg ryggbiff av hjort
1 knippe blandade örter, timjan, körvel, basilika, persilja
2 msk smör
2 msk rapsolja
Salt och peppar

TRYFFELSKY
1 msk rapsolja gärna med citronsmak
1 msk smör
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 morot
1 bit rotselleri
2 msk tomatpuré
Några kvistar timjan, gärna citrontimjan
2 1/2 tsk strösocker
3 dl vitt vin
5 dl vatten
2 1/2 msk kalvfond
Salt och peppar
2 msk tryffelolja

MANDELPOTATISPURÉ
1 kg mandelpotatis
2-2 1/2 dl mjölk
50 g smör
Torkad Karl-Johansvamp
1 msk smör
salt och nymalen peppar

TILL SERVERING OCH GARNERING
2-3 humrar
Röda mangoldskott

Börja med tryffelskyn då den ska koka ett tag. Den kan också göras dagen före och sedan smaksättas och värmas.
Skär löken i bitar och krossa vitlöken. Skala och skär moroten och rotsellerin i bitar. Fräs lök och grönsaker i smör och olja tills de fått lite färg, ca 2 minuter. Tillsätt tomatpuré, timjankvistar och strösocker. Låt fräsa ytterligare någon minut.
Tillsätt vinet och koka tills hälften återstår. Tillsätt vattnet och låt koka sakta utan lock i knappt 1 timme. Sila skyn och tillsätt fond, tryffelolja, salt och peppar. Låt sjuda några minuter.
Putsa ryggbiffen. Stek den runtom i olja och smör i en stekpanna. Tillsätt hackade örter mot slutet av stektiden och ös över köttet.
Ta upp filén, salta och peppra runtom, sätt en stektermometer i mitten av köttet. Stek i 175°  ugnsvärme tills innertemperaturen är ca 50 grader. Ta ut köttet och låt det vila i folie en stund innan servering. Skär i ett par centimetertjocka skivor.

Koka svampen i 15 minuter, häll av. Fräs den i smör och smaka av med salt.
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Tillsätt mjölken stöt och rör den slät. Blanda ner svampen och smöret. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Skala humrarna och knäck klorna. Värm tryffelskyn.
Servera skivor av hjortbiffen tillsammans med moset och hummerköttet. Skeda över skyn och garnera med jungfrusallad.

PASSIONERAD HJORTRONPARFAIT MED BJÖRNBÄRSMARMELAD
Denna underbara dessert blir en värdig avslutning på det nya året.
10-11 digestivekex
2 1/2-3 msk smält smör
3/4 dl strösocker
4 äggulor
3-4 msk vitt vin
1 1/2 dl hjortronsylt
5 dl vispgrädde
TILL SERVERING
2 dl björnbärsmarmelad
4-5 passionsfrukter

Klä 6 portionsformar med plastfolie. Smula kexen och blanda med det smälta smöret.  Gärna i marberedare.
Sätt på en kastrull med vatten och låt det koka upp. Blanda socker, äggulor och vin i en rostfri bunke. Vispa kraftigt över vattenbadet tills smeten tjocknar och blir som en toddy.
Ta skålen från vattenbadet och blanda i sylten. Vispa grädden lätt och blanda ner den i äggsmeten. Häll upp den i formarna. Lägg på kexsmulorna som ”lock”. Frys i minst 8 timmar.
Ta fram parfaiten ur frysen och ställ den i kyl ca 30 minuter innan den ska serveras. Stjälp upp dem på fat. Värm björnbärsmarmeladen något i en kastrull. Ringla den runt parfaiten. Gröp ur passionsfrukten och garnera med de små kärnorna. .

  1. monika skriver:

    Ja jisses Cath! Att jag inte tänkte på det? att fråga er, min andra familj! Men hon håller faktiskt på att bli riktigt gosig, vi kommer att förändra henne! Just nu har Tussan hittat ett nytt hem i en tomtemössa:) till flickornas stora förtjusning!
    /Monika

  2. Cat skriver:

    Hihi du skulle ha frågat oss här vilket smådjur som inte äter vita soffor ;O))
    Ja, katter är mysiga, vår goskille blev 25 år och också saknad…….. och så äter de inte soffor *fniss*

    Ja, Monika S de är faktiskt vääääääldigt söta (var lite anti i början när pratet börjades om djur skall jag erkänna, är mer för hund el inget djur alls)

  3. monika skriver:

    Maria!
    Så klart jag menar det! Jag säger aldrig något jag inte menar…jag kontaktar dig!
    Cat!
    Jag borde fått ditt tips tidigare och tagit ett marsvin…Tussan har just ätit upp vår vita soffa…trots att hon är väldigt förtjust i allehanda grönsaker…jag har kommit närmare tanken på katt nu…
    Monica S!
    Jo, den är väldigt väldigt söt också….och Lycka till med knytiset:)!
    /Monika

  4. MonicaS skriver:

    Cat – visst är det kul med marsvin? Vi har 2 marsvinspojkar – nu snart 3 år gamla – schackrutiga, urscharmiga, pratandes, gosandes och just nu lite småsura efter en 7 timmars bilfärd från Stockholm i varsin liten bur, men de blev så glada när de kom hem till sin bur igen.

    Monika, gratulerar med hamster. De är söta med. Och tack för recepten. Satt just och undrade vad jag ska ta med på knytiset på nyår.

    Gott Nytt osv till er alla

  5. Cat skriver:

    Gratis till Tussan, här blev det marsvin istället i oktober, jag charmades dels av att de inte är nattdjur som hamstern, dels att de inte bits så mycket som andra gnagare, och när jag läste att de ”rulltar runt på sina korta små ben och fullkomligt älskar gos och kel”, så var jag såld.

    Perfekt tänkte vi för barnen tycker inte att våra fiskar är så gosiga el går att krama så värst bra
    -”Och mamma, vi vill ha ngt att krama och gosa med, en vandrande pinne el en hund ….ehhhh ja, vad skall vi välja då?
    Så då blev det marsvin hahaha

    Så nu har tjejerna varsitt marsvin och de små grisarna ligger i filtar famnen på barnen som två små gosiga bebisar, och så pratar de massor!!
    Är nog det roligaste med marsvinen att de är uppe på dagarna och tysta på nätterna och att de pratar så mycket, och att de är är så gosiga och inte bits förstås ;O)
    Riktiga gosmaskiner är de små djuren och de visslar högt efter mat när man går förbi, så är riktig skojiga små busisar.

    Och vårat grönsakskonto har gått upp massor!!
    De älskar ju allt möjligt i grönsaksväg så vi provar det mesta, och det mesta går i.
    Grattis till Tussan, själv smygplanerar jag för en till hund eftersom vår älskade, underbara gosis som vi haft i 15 år gick bort för 2 år sedan och varje dag är en oändligt saknad….

Comments are closed.

LOADING..