TRE SÄKRA KORT I ÄPPELTIDER!

Nu har jag fått frågan, flera gånger idag om äppelchutney möjligtvis kan vara gott?! Så klart det är! Här kommer två olika äppelchutneys och ett äppelgelé med timjan som jag bara måste få berätta en liten historia om….

Under min Rosendalstid hände ju en hel del som bekant. Köket var till en början ytterst litet, med kontor i stort sett samma rum…det byggdes ut inte mindre än 5? gånger tror jag, på 10 år! Varje gång vi byggt färdigt var det för litet ändå!

Vi byggde ett förädlingskök när vi förstod att det inte fungerade att ha bak och syltkok i samma rum. Sagt och gjort det fick bli stallet!

Vi var ju grymma esteter, vackert skulle det vara! Och den vackraste kryddhylla vi kunde tänka oss var en lång bräda som hängde på tjocka rep över arbetsbänk och spis. Och visst var det vackert, men ack så opraktiskt! Den var aldrig still!

Så kom dagen för ”stora” äppeldagen”! Mos, chutney, gelé och äppelkakor skulle tillverkas i parti och minut. Jag som inbillar mig att jag är bra på att göra flera saker samtidigt, startade alla kok på en gång.

Plötsligt välter en burk torkad timjan ner i äppelgelét som då ”i princip var klart”…och första reaktionen blir ju naturligtvis, NEJ!!!!

Men när jag började röra runt i kastrullen såg jag hur fint det kunde bli med timjan som ”simmade” runt i det färdiga äppelgeléet, så nu var ju största problemet att komma på hur detta skulle kunna bli möjligt?!

Jag kom på det! Och har även senare sett det på andra håll! Här kommer två chutneyrecept och det ”magiska” äppelgeléet med timjan!

ÄPPELCHUTNEY MED MYNTA
1 kg gärna lite omogna äpplen
1 kg gul lök
1/2 kg gröna tomater, (går bra med röda också men helst gröna)
3-4 dl russin
4 dl äppelcidervinäger
1 kg strösocker
2 msk hela senapsfrön
1 msk salt
1 tsk mald vitpeppar

3 dl blad av grönmynta eller 1 dl blad av pepparmynta

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Skala och grovhacka löken.

Skär tomaterna i bitar. Koka allt utom myntan sakta i en tjockbottnad gryta i 1 1/2-2 timmar. Första halvtimmen med lock och sedan utan lock. Rör om då och då.

När en halv timme återstår, lägg ner finstrimlade myntablad, inga stjälkar.

Ös upp chutneyn på väl rengjorda heta burkar och förslut.

ENKEL TOMAT OCH ÄPPELCHUTNEY
1/2 kg gröna tomater
1/2 liter oskalade äppelbitar
3-4 gula lökar
1 dl russin
2 dl farinsocker
1 dl rödvinsvinäger
1/2 msk salt
1 bit riven ingefära
1 krm chilipulver, gärna anchostyle

Skär tomater i bitar. Skala och hacka löken.

Blanda ner alla ingredienser i en tjockbottnad gryta. Koka på svag värme utan lock tills massan tjocknat, ca 45 minuter.

Ös upp på väl rengjorda heta burkar och förslut. Låt gärna ”mogna” någon vecka innan den njutes.

ÄPPELGELÉ MED TIMJAN
2 kg knappt mogna syrliga äpplen eller för mycket vacker gelé, paradisäpplen.
1 l vatten
9 dl strösocker per liter avrunnen saft
2 msk torkad timjan
Skär äpplena i bitar, paradisäpplen i halvor.

Koka upp vattnet, lägg i frukten och låt koka under lock i ca 10 minuter tills frukten är mjuk. Häll massan i en silställning och låt självrinna ca 30 minuter.

Mät upp saft och socker. Koka saften i 2 minuter utan lock. Ta grytan från värmen och tillsätt socker lite i taget och timjan. Rör om tills sockret löst sig.

Koka upp och låt koka kraftigt utan lock och omrörning i 10 minuter. Gör geléprov. Koka eventuellt ytterligare några minuter.

Ta grytan från värmen och låt stå ca 5 minuter. Ös upp gelét i varma väl rengjorda burkar. Fyll ända upp, geléet krymper då det svalnar. Förslut genast.

 1. monika skriver:

  Hej Lillan!
  Det går att frysa mynta, dock som med de flesta andra färska kryddor och blad blir de lite ”ledsna” då de tinar och smaken kanske inte riktigt som den färska. Det bästa är ju att med örtkryddor över huvudet taget torka dem. Hänga dem upp och ner i knippen i ett torrt utrymme. Det behövs ingen tillsyn, de kan hänga där tills de ska användas. Lite krångligare sätt är att torka de i ugn, på låg värme utbredda i många timmar eller över natten!
  Lycka till!
  /Monika

 2. Lilian skriver:

  Hej Monika,
  Chutney med mynta låter verkligen hur gott som helst. Men på tal om mynta – känner du till om det går att frysta den, så som man kan göra med andra örtkryddor? Eller tappar den kanske för mycket i smak?
  /Lilian

 3. monika skriver:

  Lena!
  Du blir inte besviken!…. och som du ser finns där russin även i Berits chutney……..låt mig få veta sedan vad du tyckte!
  /Monika

 4. Hej igen,
  ok då jag testar väl med lite russin då… Fast jag känner mig skeptisk!
  Men jag litar på din kokkonst och smak Monika!
  Berits chutney verkar också intressant, gillar ingefära. Nu vet jag vad jag ska göra i helgen.
  /Lena

 5. monika skriver:

  Hej Berit!
  Och detta Är ju helt underbart att Ni alla går igång och delar med er av era bästa recept! Tack, Tack! (Jag ska prova din chutney!)
  /monika

Comments are closed.

LOADING..