HEJ, HEJ KRÄFTA!

Idag är det ju inte bara 08ornas dag…..OS invigning och officiell kräftpremiär! Och jag är nerringd av vänner uti landet som ska ha kräftskiva……(och en tjejmiddag!) men dina tillbehör Monika, tillbehören till kräftorna som vi fick då och då! Ropar de i luren….Intet blev gjort för mig och min framtid! Hur som helst så veknar jag, för tillbehören är absolut nödvändiga på en kräftskiva enligt min mening.

Här kommer 17! recept på drinktilltuggen, tillbehören, ”det matiga” och desserter som jag delat ut hela dagen och som förstört min arbetsdag varvat med Kinas fantastiska invigningsprogram! Vem ska ha nästa OS och vem kan slå detta skådespel?

GUACAMOLE
God röra av avokado att doppa brödet i.
5 mogna avokado
2 lime, saften
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
Salt och vitpeppar

Skala, dela och kärna ur avokadon. Mosa dem med hjälp av en gaffel. Pressa över limesaften. Hacka lök och vitlök. Blanda ner i avokadomoset. Smaka av med salt och vitpeppar.

SERRANOSKINKA MED MOZZARELLA OCH MANGO
Här har jag inspirerats av den klassiska italienska rätten caprese med mozzarella och tomat.
2 påsar minimozarella, ”broconzini”
1 väl mogen mango
8-10 skivor serranoskinka
1 knippe rucolasallad
Några stjälkar mynta
Några stjälkar basilika
3-4 msk balsamvinäger
C:a 1 dl god olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

Dela mangofrukterna och tag bort kärnorna. Skiva dem i klyftor.
Bred ut rucolan på ett fat. Fördela mozzarella, mango och serranoskivor över sallaten. Finhacka kryddörterna och strö över.

Skvätt till sist över balsamvinäger och någon deciliter olivolja. salta och peppra rikligt.

SMÖRSTEKT KANTARELLTOAST
Doften av smörstekta kantareller kan få den mest kräsna middagsgäst på fall..

Smör till stekning
1 kg kantareller
5-6 skivor vitt bröd
Salt och nymalen peppar

TILL GARNERING;
Persilja och gräslök

Ansa och borsta kantarellerna rena från blad och jord. Hetta upp en torr stekpanna. Lägg i svampen. Tillsätt en rejäl klick smör när pannan tystnar. Salta rikligt och stek svampen på inte alltför hög värme i några minuter. Tillsätt mer smör om det blir torrt i pannan.

Lägg en klick smör i en annan panna. Stek bröden gyllene på båda sidor. Lägg upp brödskivorna på assietter. Ös över kantareller och dekorera med persilja och gräslök.

”CHÈVREÄGG” MED BACON
Äggformade ”bollar” av chévreröra som ser mycket proffsiga ut men är otroligt enkla att göra.

Knappt 1/2 paket, c:a 60 g tärnat bacon
150 g chévre
2-3 msk kesella

SÅS;
3 msk vit balsamvinäger
1 msk akaciahonung

Stek bacontärningarna knapriga. Låt rinna av på hushållspapper.
Blanda ihop chévre och kesella. Ställ i kyl.

Koka ihop balsamvinäger och honung till en krämig sås. Var försiktig, det bränns lätt.
Forma äggformade ”bollar” av chévreröran. Lägg dem på ett fat. Häll över såsen och strö till sist över bacontärningarna.

GORGONZOLA- OCH VALNÖTSBOLLAR PÅ KAVRING
Fina små snittar med bollar av gorgonzola som förutom till kräftkalaset även passar att servera som tilltugg till en drink.
150 g gorgonzola
3-4 msk kesella
3 msk grovt hackade valnötter
2-3 skivor kavring eller rågbröd

TILL GARNERING;
1 syrligt äpple i stavar
Bladpersilja

Blanda ihop gorgonzola, kesella och valnötter till en smidig massa.

Tag med hjälp av ett glas ut rundlar av rågbrödet eller kavringen. Forma en boll av ostmassan och lägg den på brödet. Dekorera med äppelstavar och persilja.
KANTARELLPAJ
En matig paj med kantareller både doftar och smakar gott.
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 ½ msk vatten
FYLLNING
1 liter kantareller
2 schalottenlökar
3 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 dl persilja
Salt och svartpeppar
2 dl prästost
TILL SERVERING
Grönsallad eller tomatsallad
Blanda snabbt ihop pajdegen, låt den vila i kyl i 1 timme.
Tryck ut degen i en form, nagga den med en gaffel och förgrädda pajskalet på 225° i ca 10 minuter.
Ansa och rensa svampen, finhacka schalottenlöken. Hetta upp smöret i en panna. Stek svamp och lök i smöret tills de får vacker färg. Pudra över vetemjölet och tillsätt grädde och mjölk. Låt småkoka till en krämig stuvning.
Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar. Häll stuvningen i pajskalet och strö över den rivna osten. Grädda pajen på 225° ca 20 minuter eller tills den fått vacker färg. Servera med lite grönsallad eller tomater.

KANTARELLSMÖRGÅS MED BACON OCH GETOST
Kantareller är alltid gott. Idag serverar jag dem i en sallad på en smörstekt brödskiva.
6 brödskivor, gärna lite mörkare
Smör till stekning av brödet
1 paket tärnad bacon
9 dl – 1 liter kantareller
3-4 vitlöksklyftor
1 ask salladsskott, a 100 g
3 tomater
Salt och peppar

TILL SERVERING OCH GARNERING
200 g getost
2 dl matlagningsyoghurt
Hackad persilja

Börja med getostkrämen. Kantskär getosten och rör ihop den med yoghurten. Ställ svalt.
Kantskär brödskivorna och stek dem i smör. Lägg upp dem på tallrikar.

Stek bacontärningarna i en panna, låt rinna av på hushållspapper. Skölj ur pannan.

Ansa och rensa svampen. Lägg den i en het torr panna. Tillsätt en rejäl klick smör när pannan tystnar tillsammans med fint hackad vitlök. Tillsätt bacon. Rör om stek några minuter på inte alltför hög värme. Smaka av med salt och peppar.

Skiva tomaterna och fördela skivorna tillsammans med salladen på bröden. Lägg på svampröran och toppa med getostkräm. Strö över rikligt med fint hackad persilja.

VÄSTERBOTTENSPAJ
Ost i alla former hör ju kräftor till. Denna paj är god både ljummen och kall.
PAJDEG
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 1/2 msk vatten
FYLLNING
250 g västerbottensost
1 dl grädde
3 ägg
Salt och svartpeppar

TILL GARNERING
2 dl lätt crème fraiche
100 g löjrom
Gräslök

Nyp ihop pajdegen och lägg den svalt i 1 timme. Tryck ut den i en pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 225°.

Riv osten och fördela den i pajskalet. Vispa ihop grädde och ägg, smaka av med salt och peppar. Fyll pajskalet med äggsmeten. Grädda ytterligare 15-20 minuter tills fyllningen stannat och fått vacker färg.

Låt pajen svalna något. Garnera med crème fraiche, löjrom och fint klippt gräslök.

BIFFSALLAD MED INGEFÄRSDRESSING
Jag tycker att det behövs lite matiga tillbehör på kräftfesten. Den här biffsalladen är mycket god med sin ingefärsdressing.

Ca 300 g oxfilé
Smör eller olivolja till pannan
2 askar späd sallad, ca 150 g
5 röda salladslökar
5 tomater, gärna i olika färger

DRESSING
1 dl sesamolja
2 msk vit balsamvinäger
1 bit färskriven ingefära, ca 3 cm
1 tsk strösocker
1 klyfta vitlök, pressad
1/2 röd chili, spansk peppar
Salt och svartpeppar

Stek eller grilla oxfilén i smör eller olja några minuter på varje sida tills den är vackert rosa inuti, Salta och peppra. Låt vila inlindad i folie.

Skiva salladslökarna och skär tomaterna i avlånga strimmor. Skölj salladen och blanda den med lök och tomater.

Blanda ihop dressingen. Skär köttet i tunna strimlor och blanda ner i salladen. Häll över dressingen och servera.

KANTARELLSALLAD PÅ SMÖRSTEKT TOAST
Kantareller hör till kräftorna. Jag inleder med en krämigt kantarellröra på salladsbädd och smörstekt bröd.

Ca 750 g kantareller
Smör till stekning
1 stor röd lök
2 dl vispgrädde
1 dl hackad bladpersilja
Salt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING
6 smörstekta skivor bröd
100 g jungfrusallad eller rucola

Ansa svampen och finhacka rödlöken. Hetta upp smöret i en het panna och lägg i svampen när smöret är brynt. Bryn svampen och lägg sedan i löken. Låt steka någon minut. Salta och peppra.
Häll på grädden och låt den koka in. Tillsätt till sist persiljan. Smörstek bröden och fördela på 6 fat. Lägg på sallad och sedan svampen och servera.

TIPS
Kantarellerna kan bytas ut mot annan favoritsvamp.

Svampen kan serveras utan bröd på salladsbädd eller som tillbehör till kött eller smörstekt fisk.

TOMAT- OCH FÄNKÅLSPAJ MED PARMASKINKA OCH ÖRTER
En krämig paj som jag serverar ljummen till kräftorna.
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
1 msk iskallt vatten

FYLLNING
1 stor fänkål
8-10 körsbärstomater
1 msk smör
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 ägg
200 g västerbottenost i tärningar
100 g västerbottenost, riven
Salt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING OCH GARNERING
7-8 skivor parmaskinka
2 dl blandade färska örter
1 röd lök

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med hög kant, ca 20-22 cm i diameter. Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet på 200° i ca 10 minuter.

Strimla fänkålen fint och halvera tomaterna. Smält smöret i en panna och fräs fänkålen mjuk utan att den tar färg. Slå på grädde och mjölk och koka fänkålen i några minuter. Ta pannan åt sidan och blanda ner tomaterna och den tärnade osten.

Vispa äggen pösigt och blanda ner i pannan. Smaka av med salt och peppar. Fördela i pajskalet. Strö till sist över den rivna osten och grädda pajen på 175° i 35-40 minuter eller tills pajen har stannat.

Lägg på parmaskinkan och de blandade örterna. Garnera med lökringar. Servera pajen till kräftorna!

TIPS
Västerbottenosten kan bytas mot annan lagrad ost.

Vispgrädde+mjölk kan bytas mot matlagningsgrädde.

RÖDBETA MED PILGRIMSMUSSLA OCH PEPPARROTSCREME
Otroligt vacker liten förrätt som ser proffsig ut.
6 rödbetor
6 pilgrimsmusslor
Olja till pannan

TILL SERVERING OCH GARNERING
Salladsskott
1 dl créme fraiche
2 msk fint riven pepparrot
6 kvistar färsk dragon

Koka rödbetorna i lättsaltat vatten. Skär av botten och toppen så de står stadigt och pilgrimsmusslan kan ligga på.

Hetta upp olja i en grillpanna och grilla musslorna i ett par minuter.
Riv pepparroten och vänd ner den i créme fraichen.

Lägg lite salladsskott på tallriken, placera rödbetan ovanpå, sedan pilgrimsmusslan och en sked pepparrotscréme fraiche. Stick till sist ner en kvist dragon.

TIPS
Pilgrimsmusslan kan bytas ut mot scampi.

Créme fraichen kan bytas ut mot matlagningsyoghurt eller gräddfil.
KVIBILLEOST MED HONUNGSGLASERADE NÖTTER OCH SYLTADE PLOMMON
En liten skiva ost med syltade plommon och valnötter passar perfekt efter kräftorna.

250 g Kvibille gräddädelost
150 g valnötter
3/4 dl akaciahonung

SYLTADE PLOMMON
8 plommon
1 dl strösocker
1/2 dl vatten
Skär osten i 6 bitar.

Rosta valnötterna i en torr inte alltför het panna. Häll på honungen, rör om och stjälp upp på en plåt med bakplåtspapper.

Halvera och kärna ur plommonen eller halvera plommonen och plocka upp kärnorna i efterhand. Lägg vatten, socker och plommon i en kastrull. Låt koka ihop tills sockret smält. Rör inte för kraftigt så plommonen mosas alltför mycket.

Skär osten i 6 skivor och fördela på tallrikar. Skeda upp kompotten och strö på nötterna, servera.

TIPS
Plommonkompotten kan bytas ut mot marmelad av till exempel fikon eller havtorn.

Valnötterna kan bytas ut mot pinjenötter och honungen mot råsocker strö.

PAVLOVATÅRTA
En tårta som endast består av skir maräng och fluffig grädde med färska bär och choklad som dekor faller de flesta i smaken.

BOTTEN;
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker

TILL FYLLNING OCH GARNERING;
5-6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Eventuellt röd karamellfärg
1 l hallon eller röda vinbär eller både och
100 g mörk choklad grovt riven

Vispa äggvitorna till hårt fast skum. Vänd försiktigt ner sockret.
Rita en rundel, ca 25 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Lägg på en plåt och bred ut marängsmeten så runt och jämt som möjligt.

Ställ in i 250° varm ugn, men stäng genast av den. Öppna absolut inte luckan de första 15 minuterna. Låt marängen stå i ugnen i några timmar eller över natten.

Lägg upp marängbotten på ett fat. Vispa grädden och smaksätt den med vaniljsocker. Tillsätt eventuellt några droppar röd karamellfärg. Bred ut över marängen och garnera med hallon eller vinbär eller både och. Riv till sist över den mörka chokladen.

HALLON OCH CHOKLADPAJ
Riktigt god hallonpaj, söt och fin med ett krispigt chokladtäcke.
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 ägg

FYLLNING
300 g hallon
50 g smör
3 dl kokosflingor
1 ägg
1 dl strösocker
75 g vit choklad

TILL SERVERING
Lättvispad grädde.

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med hög kant, ca 20-22 cm i diameter. Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet på 200° i ca 10 minuter.
Smält smöret till fyllningen och tillsätt kokosflingorna. Vispa ägg och socker vitt. Blanda samman smörblandningen med äggblandningen.

Fördela hallonen i pajskalet och häll kokosblandningen över. Grädda pajen på 200° i ca 30-35 minuter. Lägg på folie om den blir för mörk. Ta ut pajen och strö på chokladen, grovt hackad. Gratinera på 250 ° i 4 minuter tills chokladen smält.

TIPS
Byt ut hälften av hallonen mot vinbär.

Byt den vita chokladen mot mörk choklad.

Servera pajen varm med glass istället för grädde.

CHOKLADKAKA MED SMULTRON
Efter kräftorna behövs det en mäktig chokladkaka som jag gör dagen före. Den behöver tid att ”sätta” sig. Jag bjuder skivade jordgubbar och vispgrädde till!

Knappt 2 dl strösocker, (150 g)
2 msk vatten
300 g mörk choklad, gärna lite bitter med hög kakaohalt
250 g smör, rumsvarmt
3 ägg
Knappt 1 1/2 dl vetemjöl, (80 g )

TILL SERVERING OCH GARNERING
Smultron
Lätt vispad grädde
Kakao

Gör en sirap av socker och vatten i en gryta. Tillsätt chokladen när det skummar, och låt den smälta. Ta av grytan från plattan och tillsätt smöret.

Blanda i äggen, ett åt gången. Sikta ner mjölet.

Häll blandningen i en smord form med höga kanter som kan placeras i en långpanna fylld med vatten. Ställ in kakan i vattenbadet i 160°-175° varm ugn. Baka den i en timme. Ställ den svalt över natten.

Ta försiktigt ur kakan ur formen. Pudra över kakao och garnera med smultron. Servera med lätt vispad grädde.

  1. monika skriver:

    Åh Maud!
    Tusen tack! Men det är faktiskt bara kul!
    /Monika

  2. Maud skriver:

    Monika!
    Tack för alla underbara recept. Du är bara bäst, det finns nog ingen så omtänksam och gullig och som alltid ser till att vi bloggläsare får massor av inspiration från dig och dessutom alla recept. Det är fantastiskt!
    /Maud

  3. monika skriver:

    Hej Anna!
    Åh, så skönt att vara på Mallorca, här känns det lite som att sommaren är slut för i år!
    /Monika

  4. Hej du underbara Monika!!!!
    Tack, I LOVE YOU. Jag har last om att du fyndat igen nagot spannande.
    Jag ar pa Mallorca med familjen till den 16 augusti . Vi hors direkt nar jag ar tillbaka.
    Ha det bast
    Kram Anna

  5. monika skriver:

    Hej Mia!
    Jag har inte på något sätt fått ett ”tråkigt” intryck av Roslagen…tvärtom! Mer Västkustlik natur har jag knappt skådat här på östra kusten! Och jag är familjär med de flesta lokala producenter som finns i området och var så säker, jag kommer till stugan på Singö igen! Det var vad jag sa till mitt bokförlag idag och tro mig, jag ligger bra till!
    /Monika

Comments are closed.

LOADING..