Min kyckling i lergryta

Då och då plockar jag fram min gamla lergrtya. Det blir fantastiska smaker och man tillreder kyckling och goda grönsaker på samma gång.

lergryta
Det blir så saftigt och kryddorna och smakerna gottar ihop sig med varandra. En underbar sky får man på köpet. Den här gången gjorde jag ett smör på några hackade sardeller, rivet skal av en citron, timjan, 1-2 rivna vitlöksklyftor och 50 g smör, salt och peppar. Smöret stoppade jag innanför skinnet på den hela kycklingen. Lägg kycklingen i lergrytan med stora klyftor av sötpotatis och ev potatis, bitar av morötter och purjolök. Salta och peppra, lägg i några klyftor vitlök och ett par citronhalvor. Ställ in i kall ugn, sätt ugnen på 225 grader och låt kycklingen stå i ca 1 timme per 1 kg kyckling. Strö över lite färsk timjan vid serveringen.
Lergryta är ett fettsnålt, hälsosamt och enkelt sätt att laga mat. Och de billiga och nyttiga rotsakerna passar perfekt.

LOADING..